Foto: LETA

Latvijas basketbola izlases galvenais treneris Arnis Vecvagars pēc smagās uzvaras Pasaules kausa atlasē pār Zviedriju atzīmēja līdzjutēju nozīmi, jo fanu atbalsts pēdējā ceturtdaļā palīdzējis gūt papildus spēkus un lauzt pretinieku pretestību.

Latvijas basketbolisti svētdien, 26. novembrī, guva savu pirmo panākumu 2019. gada Pasaules kausa atlasē, Eiropas zonas B grupas otrajā mačā ar 82:73 pieveica Zviedriju. Izšķiroša bija pēdējā ceturtdaļa, kad Latvijas spēlētāji līdz šim rezultatīvi spēlējošajiem zviedriem ļāva tikt tikai pie 10 punktiem.

"Smaga spēle, bet tādu gaidījām. Paredzējām, ka viegli nebūs. Zviedriem pirmajā spēlē pret ukraiņiem bija lielas problēmas groza tuvumā un mēs arī to centāmies izmantot," pēc panākuma teica Vecvagars, kuram tā bija pirmā spēle jaunajā amatā savu līdzjutēju priekšā.

Latvijas izlase piektdien Turcijā piedzīvoja zaudējumu Pasaules kausa ievadā. Rīgā basketbolisti atgriezās vien sestdien dienas otrajā pusē pēc smaga pārbrauciena – no rīta bija trīs stundu ceļš uz Stambulas lidostu, tad pārlidojums uz Viļņu, no kurienes sekoja piecu stundu brauciens ar autobusu uz Rīgu.

"Pilnvērtīgai sagatavošanai pietrūka viena treniņa sestdien, jo šī rīta treniņā tikai spējām iziet cauri aizsardzības shēmām, bet tās sākumā ne līdz galam strādāja. Pārāk vieglus punktus ļāvām gūt. Lai gan bijām izrunājuši aizsardzības shēmas, tās laikam nebijām vēl īsti "sagremojuši". Pēc tam, mainot aizsardzības un sastāvu, izdevās atrast vajadzīgas lietas, kas strādāja aizsardzībā. Soli pa solim arī atradām savas iespējas uzbrukumā," turpināja Vecvagars. "Paldies faniem, kas mūs atbalstīja un ticēja mūsu spēkiem. īpaši pēdējā ceturtdaļā tas deva mums spēku, jo tieši pēdējā ceturtdaļā noliecām tos svaru kausus mums par labu."

Latvijas izlases rindās pirmajā mačā nevarēja palīdzēt sasirgušais Rolands Šmits, kurš svētdien aizvadīja pirmo maču karjerā Vecvagara vadībā. "Šmits tikai šorīt aizvadīja pirmo pilnvērtīgo treniņu ar izlasi. Bet viņš trenējās bez mums un bija gatavs spēlei. Bija zināmas bažas, ka viņš varētu nezināt dažas sadarbības. Bijām papīra formā viņam sagatavojuši to, kas jāzina, un spēles gaitā neradās sajūta, ka viņš nezinātu sadarbības. Šmits mājas darbu paveica kā īsts profesionālis."

Vecvagars iepriekšējā mačā pret Turciju spēlē iesaistīja 11 no 12 pieteiktajiem basketbolistiem, bet šoreiz lielāko spēles daļu uzticējās astoņiem vīriem. "Turcijas spēlē nespējām atrast optimālo sastāvu, aizgājām "mīnusos" un meklējām resursus, lai ko mainītu. Tajā brīdī nesanāca. Bet šodien bija mazāka rotācija, jo atšķirīga komanda un atšķirīgi uzstādījumi aizsardzībā. Plašāka spēlētāju rotācija šoreiz nebija iespējama, un tas deva augļus."

"Atlēkušās bumbas aizsardzībā ir mūsu problēma. Garie it kā labi atbloķē, bet bumbas atlec tālu laukumā, un tur jau to jāsavāc mazajiem. Tā ir perimetrā esošo spēlētāju atbildība. Mums tā bija problēma gan Turcijā, gan tagad," uz vienu no klupšanas akmeņiem sniegumā norādīja Vecvagars

Latvijas izlases treneris atzīmēja jaunā centra Anžeja Pasečņika produktīvo sniegumu, kā arī pauda apmierinātību ar Žani Peineru, kurš divos mačos parādījis sevi kā uzbrukuma līderi. Tikmēr ilgstoši Vecvagars šoreiz uzticējās sākumā ne visai veiksmīgi spēlējošajam Aigaram Šķēlem. "Aigars Šķēle ir svarīgs spēlētājs šajā modelī. Katram mēdz gadīties kļūdas. Bet mums ir nepieciešami spēlētāji, kuri var izveidot situāciju (driblā) ar bumbu. Jāuzticas spēlētājam. Ja tajā brīdī iesaistītu citu, kuram spēle neaizietu, tad būtu dubultproblēma."

Tagad Latvijas basketbolisti atgriezīsies savos klubos, bet nākamo reizi kopā sanāks februārī. Tad Latvijas izlase aizvadīs divus mačus mājās - 23. februārī pret Ukrainu un 26. februārī pret Turciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!