Foto: F64

Latvijas čempioni "VEF Rīga" pēc trešdien izcīnītās uzvaras pār "Barons"/LDz komandu atguva otro vietu "Aldaris" Latvijas Basketbola līgā (LBL), tikmēr panākumus izcīnīja arī pārējie turnīra favorīti.

"VEF Rīga" Mārupē svinēja panākumu ar 79:62 (17:16, 22:18, 26:17, 14:11), turnīra tabulā apsteidzot "Ventspili", kas savukārt savās mājās ar 100:77 (26:17, 25:19, 21:22, 28:19) uzvarēja "Liepāja"/"Triobet" vienību.

Tikmēr turnīra līdere "Valmiera"/ORDO savā laukumā ar 73:63 (20:16, 24:21, 21:18, 8:8) pārspēja pēdējā vietā esošo "Latvijas Universitāti", kamēr "Jēkabpils" guva svarīgu uzvaru mājās ar 78:62 (17:24, 22:9, 15:19, 24:10) pret "Ogre"/"Kumho Tyre" komandu, saglabājot izredzes iekļūt izslēgšanas spēlēs.

"VEF Rīga" rindās pa 12 punktiem sameta Fransisko Kruss un Gregorijs Smits, bet pa desmit punktiem pievienoja Jānis Bērziņš, Mareks Mejeris un Mārtiņš Meiers. Savukārt "Barons"/LDz komandā, kas jau zaudējusi izredzes uz izslēgšanas spēlēm, Džeisons Kalists guva 18, bet Artūrs Ausējs 14 punktus.

Pēc pirmā puslaika Latvijas čempioniem bija vien piecu punktu pārsvars 39:34, taču pēdējās ceturtdaļas sākumā viņi jau bija priekšā ar 74:51, beigās bez problēmām nosargājot uzvaru.

"VEF Rīga" otro vietu turnīra tabulā zaudēja vien svētdien, kuru nu tā ir atguvusi. Latvijas čempioniem LBL pamatturnīrā vēl ir jāaizvada viena spēle.

Pārliecinošu spēli aizvadīja "Ventspils" komanda, kurā Villijs Dīns sameta 20, bet Artjoms Butjankovs 15 punktus, savukārt "Liepāja"/"Triobet" komandā Deivids Hiks izcēlās ar 34 punktiem, kā arī izprovocēja pretiniekus uz 11 personiskajām piezīmēm, nopelnot 31 efektivitātes punktu.

"Ventspils" jau pēc puslaika bija iekrājuši solīdu pārsvaru 51:36, kuru mača beigu dāļā vēl palielināja.

Neskatoties uz to, ka turnīra tabulā nācies atkāpties uz trešo vietu, "Ventspils" vēl nav zaudējusi izredzes regulāro čempionātu noslēgt kā līderei, taču tad jācer uz konkurentu klupieniem.

Savukārt "Valmiera"/ORDO komanda kārtējo uzvaru turnīrā guva pret negaidīti sīvi spēlējošu LU. Uzvarētājiem Mārtiņš Laksa guva 13, bet Dāvis Rozītis 12 punktus, kamēr "studentiem" pa 11 punktiem sameta Zigmārs Raimo un Linards Jaunzems.

Trešās ceturtdaļas sākumā rezultāts vēl bija neizšķirts 48:48, taču tad izpaudās līderu pārākums, kuri izcīnīja desmito uzvaru pēc kārtas. Roberta Štelmahera trenētā komanda kopš janvāra, kad viņš ķērās pie "Valmiera"/ORDO vadīšanas, ir izcīnījusi 15 uzvaras 16 LBL spēlēs.

Visbeidzot "Jēkabpils" komanda spēra pirmo no četriem soļiem, lai iekļūtu izslēgšanas spēlēs un no sešinieka izbīdot "Valka"/"Valga" basketbolistus.

Jēkabpiliešiem Rinalds Sirsniņš guva 23, bet Modests Kumpis 15 punktus, kamēr Ogres komandā ar Kārlis Apsītis izcēlās ar 14 punktiem.

Igora Miglinieka trenētajai "Jēkabpils" komandai arī atlikušajās trīs spēlēs obligāti jāizcīna uzvaras, kas tad dos sesto vietu turnīra tabulā. "Jēkabpils" komandai ir pateicīgs kalendārs, jo pēdējās spēles jāaizvada pret turnīra tabulā zemāk esošiem pretiniekiem.

Jau ziņots, ka vietu izslēgšanas spēlēs ir nodrošinājušas piecas komandas - "Valmiera"/ORDO, "Ventspils", "VEF Rīga", "Liepāja"/"Triobet" un "Jūrmala"/"Fēnikss", kas to izdarīja sestdien, bet uz pēdējo ceļazīmi pretendē "Valka"/"Valga" un "Jēkabpils".

LBL turnīra tabulā līdere ar 27 uzvarām 33 spēlēs ir "Valmiera"/ORDO, otrā ar 15 uzvarām 19 mačos ir "VEF Rīga", bet trešo vietu ar 26 panākumiem 33 cīņās ieņem "Ventspils".

Tikmēr 22 uzvaras 33 mačos ir "Liepājas"/"Triobet" kontā, bet piekto vietu ar 20 uzvarām 35 spēlēs ieņem "Jūrmala"/"Fēnikss". Sestajā pozīcijā ar 11 panākumiem 20 mačos atrodas "Valka"/"Valga", bet 17 panākumi 33 cīņās ir "Jēkabpils" rēķinā.

Savukārt 11 uzvaras 34 spēlēs ir "Barons"/LDz komandai, "Jelgavai" ir deviņi panākumi 33 mačos, "Ogre"/"Kumho Tyre" ir tikusi pie septiņām uzvarām 34 cīņās, bet turnīra tabulu noslēdz LU ar pieciem panākumiem 33 spēlēs.

Šajā sezonā deviņas komandas, ieskaitot "Ventspili", savā starpā izspēlēs četrus apļus, bet divas - "VEF Rīga" un "Valka"/"Valga" - ar visiem pretiniekiem spēlēs katra divas reizes. Izslēgšanas turnīrā piedalīsies sešas labākās komandas.

LBL reglamentā ieviesta viena izmaiņa saistībā ar finālsērijas izspēli. Tā ritēs līdz četrām uzvarām, pirmās divas spēles notiks tās komandas laukumā, kas pamatturnīrā ieņēmusi augstāku vietu, divas nākamās - pie pretiniekiem, bet nepieciešamības gadījumā pārējās spēles pēc sistēmas 1-1-1.

Pagājušā gada pavasarī "VEF Rīga" pēc gada pārtraukuma triumfēja Latvijas čempionātā, finālsērijā ar 4-2 pieveicot pērno čempioni "Ventspili".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!