Foto: vtb-league.com

Latvijas čempione basketbolā "VEF Rīga" svētdien VTB Vienotās līgas mačā savā laukumā ar 82:70 (20:16, 20:15, 16:25, 26:14) uzvarēja Baltkrievijas labāko komandu Minskas "Cmoki", kuras treneru kolektīvā strādā latviešu speciālists Edmunds Valeiko.

Līdz ar to rīdzinieki Vienotās līgas ietvaros pārtraukuši sešu zaudējumu sēriju. Šī Latvijas komandai ir tikai otrā uzvara turnīrā - iepriekšējais panākums tika izcīnīts 4. novembrī.

"VEF Rīga" sastāvā rezultatīvākie ar 19 punktiem bija pieredzējušais Kristaps Janičenoks un Mareks Mejeris, kamēr 16 punktus pievienoja teicamu otro puslaiku aizvadījušais meksikāņu saspēles vadītājs Alekss Peress.

Lai arī ļoti vāji apmeklētā mača rezultātu ar precīzu trejaci atklāja viesi, "VEF Rīga" basketbolisti diezgan ātri pārņēma iniciatīvu savās rokās un ceturtajā minūtē pēc Kristapa Janičenoka "sodiņiem" panāca jau astoņu punktu pārsvaru (13:5). Turpmākajās minūtēs rīdzinieki turējās diezgan drošā atstatumā, pirmo ceturtdaļu noslēdzot ar četru punktu pārsvaru (20:16).

Kaut gan "VEF Rīga" atradās dažu punktu vadībā, kopumā laukumā bija vērojama diezgan līdzvērtīga cīņa. Tiesa, spēles ritms bija diezgan saraustīts, bet pēc Janičenoka tālmetiena trīsarpus minūtes līdz pirmā puslaika beigām rīdzinieki panāca deviņu punktu vadību (33:24). Neilgi pēc tam pretinieki par dažiem punktiem rezultāta starpību samazināja, tomēr tad atkal svarīgu tālmetienu iemeta Janičenoks, panākdams 37:29, bet lielajā pārtraukumā rīdzinieki devās, esot vadībā ar 40:31.

Otrajā puslaikā spēles ritējums jau bija citādāks, jo "Cmoki" ieguva iniciatīvu un otro mača daļu sāka ar sešiem punktiem pēc kārtas. Rīdzinieki gan vēl sākumā turējās dažu punktu atstatumā, bet 24. minūtē komandas šķīra vairs tikai viens punkts (43:44). "Cmoki" basketbolistiem vadībā pirmo reizi kopš paša spēles sākuma gan neizdevās izvirzīties, lai gan trešās ceturtdaļas pēdējā sekundē Filips Adamovičs panāca izlīdzinājumu 56:56.

Spēles otrajā pusē "VEF Rīga" sastāvā iniciatīvu uzņēmās meksikānis Alekss Peress, kurš ar vairākām sekmīgām darbībām palīdzēja komandai saglabāt vadību, bet nepilnas piecas minūtes līdz pamatlaika beigām viņš ar 2+1 gājienu panāca jau 71:62. Tieši meksikāņa spēle rīdziniekus spārnoja, jo pēc Arta Ates un Mareka Mejera sekmēm tablo trīs minūtes līdz beigām vēstīja jau 75:62.

Noslēgumā "VEF Rīga" šo pārsvaru nosargāja un izcīnīja otro uzvaru sezonā.

Ar tikai divām uzvarām 12 spēlēs "VEF Rīga" joprojām ir pārliecinoša Vienotās līgas pastarīte, kamēr "Cmoki" tikpat mačos guvusi četrus panākumus, kas kopvērtējumā ļauj atrasties septītajā pozīcijā un reāli pretendēt uz iekļūšanu izslēgšanas turnīrā.

Savu iepriekšējo uzvaru Vienotajā līgā rīdzinieki izcīnīja 4. novembrī, kad savā laukumā izdevās pārspēt Krasnojarskas "Jeņisej". Kopā tā laika šī turnīra ietvaros bija piedzīvoti seši zaudējumi pēc kārtas. Jāņa Gailīša trenētajai komandai līdz regulārā turnīra beigām jāaizvada vēl 12 mači, bet kopvērtējuma pirmais astotnieks atrodas divu uzvaru attālumā.

"OlyBet" Latvijas Basketbola līgā (LBL) rīdziniekiem gājis krietni labāk, kur ir izcīnītas 11 uzvaras 13 mačos, kas dod otro pozīciju.

Pirms sezonas "Cmoki" bija tuvu tam, lai sasniegtu Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas pamatturnīru. Kvalifikācijas turnīrā Minskas klubs sasniedza pēdējo, trešo, kārtu, kur divu maču summā ar pieciem punktiem nācās piekāpties Francijas vienībai "Nanterre 92".

Savu Eiropas turnīru sezonu Baltkrievijas čempione turpina FIBA Eiropas kausa izcīņā, kur komanda pašreiz sacenšas otrās kārtas fāzē, kur četros mačos guvusi vienu panākumu. Vēl trešdienas vakarā "Cmoki" izbraukumā Dānijā ar 96:75 apspēlēja vietējo Orhūsas "Bakken Bears".

Salīdzinājumā ar iepriekšējām sezonām, kad pie "Cmoki" stūres bija ierasts redzēt Igoru Griščuku, šosezon Minskas komandu trenē Aleksandrs Krutikovs, kurš ir arī Baltkrievijas valstsvienības galvenais treneris. Šajā amatā viņš darbojas kopš pagājušā gada marta, bet šī ir viņa pirmā pilnā sezona šajā klubā kā galvenajam trenerim. Viens no viņa asistentiem ir Latvijas treneris Edmunds Valeiko.

Vienotajā līgā līdere ar 12 uzvarām 13 mačos ir Krasnodaras "Lokomotiv-Kubaņ", kam ar desmit panākumiem 11 cīņās seko Kazaņas "Unics", bet Maskavas CSKA komanda ar 11 panākumiem 13 spēlēs ir trešajā vietā.

Pēdējo vietu 13 komandu vidū ar divām uzvarām 12 mačos ieņem "VEF Rīga".

Šajā Vienotās līgas sezonā regulārajā turnīrā startē tās pašas 13 komandas, kas iepriekšējā sezonā, aizvadot divu apļu turnīru, bet pēc tam astoņām labākajām kvalificējoties "play-off" cīņām. Turnīrā startē deviņas Krievijas komandas, kā arī pa vienai vienībai no Latvijas, Igaunijas, Baltkrievijas un Kazahstānas.

Iepriekšējā sezonā par čempioniem tika kronēti Maskavas CSKA basketbolisti, kuri finālsērijā ar 3-0 pārspēja Maskavas apgabala "Himki" vienību.

Septiņās no astoņām iepriekšējām Vienotās līgas sezonām par čempioni kronēta CSKA, bet 2011. gadā uzvarēja "Himki".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!