Foto: Mikus Kļaviņš/ vefriga.com
Latvijas vicečempione "VEF Rīga" jaunās VTB Vienotās basketbola līgas sezonas pirmajā spēlē sestdien ar rezultātu 76:73 (23:22, 22:23, 13:15, 18:13) izbraukumā pieveica sava kādreizējā basketbolista Ērla Roulenda pārstāvēto Maskavas apgabala "Himki" komandu no Krievijas.

"VEF Rīga" komanda "Himki" spējusi pieveikt pirmoreiz pastāvēšanas vēsturē.

Aizvadītajā mačā "VEF Rīga" rindās 19 punktus iemeta Mārtiņš Meiers, tomēr tos visus viņš guva jau pirmajā puslaikā. Tāpat ar 17 punktiem izcēlās Jānis Blūms, bet Armands Šķēle atzīmējās ar 14 punktiem, septiņām rezultatīvām piespēlēm un septiņām atlēkušajām bumbām.

Savukārt "Himki" sastāvā ar 17 punktiem atzīmējās Sergejs Moņa.

"VEF Rīga" pārliecinoši spēlēja jau no pirmajām minūtēm un pirmās ceturtdaļas vidusdaļā sasniedza piecu punktu pārsvaru (12:7). Ceturtdaļas beigās rīdziniekiem bija priekšā pat ar septiņiem punktiem (21:14, 23:16), tomēr pēdējā pusotrā minūtē tika ielaisti seši punkti pēc kārtas un pārsvars samazināts līdz 23:22.

Otrā ceturtdaļa iesākās ar četriem Nemanjas Bezbradica punktiem, bet turpinājumā laukumā spīdēja Mārtiņa Meiera un Armanda Šķēles duets, kuri iemeta nākamos nākamos 15 savas komandas punktus. "VEF Rīga" darbojās pārliecinoši un saglabāja vadību, tomēr drošu pārsvaru viņiem liedza iegūt vairāki Sergeja Moņas realizēti tālmetieni. Pēdējās minūtes ievadā jau "Himki" komandu ar tālmetienu vadībā izvirzīja Jegors Vjaļcevs, bet pēc puslaika rezultāts bija neizšķirts 45:45.

Otrais puslaiks iesākās ar ļoti sekmīgu "Himki" komandas aizsardzību, kas pirmajās septiņās ar pusi minūtēs ļāva viesiem realizēt tikai vienu metienu un nokļūt iedzinējos ar 47:57. Turpinājumā piecus punktus pēc kārtas iemeta Abduls Gedijs, bet līdz ceturtdaļas beigām "VEF Rīga" samazināja deficītu jau līdz 58:60.

Ceturtās ceturtdaļas pirmajā uzbrukumā Gedijs jau atguva vadību "VEF Rīga" spēlētājiem un turpinājumā līdz dueļa beigām cīņa ritēja līdzīgi. Trīs ar pusi minūtes pirms pamatlaika beigām "VEF Rīga" panāca 68:64, tomēr nākamos piecus punktus atkal iemeta "Himki". Kaut lielu daļu mača "VEF Rīga" kapteinis Jānis Blūms aizvadīja ne pārāk rezultatīvi, dueļa beigās viņš iemeta divus tālmetienus pēc kārtas un noslēdzošo minūti "VEF Rīga" iesāka ar 74:71, turpinājumā saspringtā cīņā noturot uzvaru.

Nākamo maču Vienotajā līgā "VEF Rīga" aizvadīs vien 22.oktobrī, kad izbraukumā tiksies ar Kazahstānas klubu "Astana". Sezonas pirmās trīs spēles šajā turnīrā Latvijas vicečempioni aizvadīs viesos, jo 30.oktobrī gaidāms duelis pret Jāņa Timmas pārstāvēto Sanktpēterburgas "Zeņit".

Jau kārtējo sezonu pēc kārtas būtiski izmainījies "VEF Rīga" veidols. Lai gan komandas galvenais treneris joprojām ir Jānis Gailītis, tās sastāvs ir mainījies gandrīz pilnībā, jo no iepriekšējās sezonas palicis tikai Mārtiņš Meiers.

Tiesa, sastāvs ir palicis latviskāks, jo Latvijā atgriezies pieredzējušais Jānis Blūms, bet galvaspilsētas klubu šosezon pārstāv arī Armands Šķēle, Iļja Gromovs, Arnols Helmanis un vēl pāris pašmāju spēlētāji. Tikmēr nesen nopietnā ceļgala savainojumā iedzīvojās Kaspars Vecvagars, kurš nevarēs spēlēt lielāko daļu sezonas, bet komandā ir arī četri leģionāri.

Savukārt "Himki" sastāvā ir viens no labākajiem Krievijas basketbolistiem Aleksejs Šveds, kurš pēc vairāku mediju informācijas var lepoties ar lielāko līgumu Eiropas basketbolā. Tiesa, Šveds šobrīd ir savainots un sestdien nespēlēja. Starpsezonā šīs vienības sastāvu pameta tās līderi Tairīzs Raiss un Peteri Koponens, kurus pārvilinājis Spānijas grands Barselonas "Lassa". Tomēr starpsezonā šim Krievijas klubam pievienojās Roulends, kurš 2012./13. gada sezonā spēlēja "VEF Rīga" komandā, palīdzot tai aizvadīt ļoti sekmīgu sezonu, bet pēc tam viņš spēlējis Turcijā un Izraēlā.

"VEF Rīga" šosezon tikusi arī pie divām uzvarām tikpat spēlēs "Olybet" Latvijas Basketbola līgā (LBL), kamēr "Himki" basketbolistiem sestdienas mačs bija pirmais sezonā.

"VEF Rīga" klubs Vienotās līgas sacensībās piedalās jau astoto sezonu pēc kārtas.

Šajā Vienotās līgas sezonā startē 13 komandas, ieskaitot arī jaupienācēju "Parma". Savukārt starpsezonā no dalības turnīrā nolēma atteikties Čehijas klubs Nimburkas ČEZ, Loimā "Nilan Bisons" no Somijas un Gruzijas vienība Tbilsi "Vita".

Zīmīgi, ka tikai pirmajās divās sezonās Vienotajā līgā bija mazāks dalībnieču skaits - astoņas un 12 komandas.

Savukārt Vienotās līgas Zvaigžņu spēle tiks aizvadīta 12.februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!