Foto: DELFI.lt

Baltijas Basketbola līgas (BBL) elites divīzijas finālturnīra spēlē par trešo vietu svētdien Latvijas čempionvienība "VEF Rīga" ar rezultātu 92:75 (20:24, 30:16, 18:13, 24:22) uzvarēja latvieša Raita Grafa pārstāvēto "Šiauliai" komandu no Lietuvas.

Kāds no Latvijas klubiem trešo vietu BBL turnīrā izcīnījis trešo reizi. 2007.gadā to paveica "Ventspils", bet gadu vēlāk - "ASK Rīga". Savukārt "VEF Rīga" labāko trijniekā iekļuvis otro gadu pēc kārtas.

Rezultatīvākais "VEF Rīga" komandā bija lietuvietis Antans Kavaļausks, kurš guva 24 punktus un izcīnīja trīs atlēkušās bumbas. Tikmēr 16 punktus guva Kristaps Janičenoks, kurš jau pirmajā ceturtdaļā nopelnīja trīs piezīmes, bet pie 15 punktiem un piecām bumbām zem groziem tika Donāts Zavacks.


Tikmēr "Šiauliai" rindās rezultatīvākais ar 20 punktiem ir Darjus Gvezdausks, kamēr Grafs mazliet vairāk nekā 20 nospēlētajās minūtēs iekrāja deviņus punktus un trīs atlēkušās bumbas.

Maču veiksmīgāk iesāka finālturnīra saimnieki "Šiauliai", kas izvirzījās vadībā ar 8:2. "VEF Rīga" gan neļāva saviem pretiniekiem atrauties, divas reizes pārsvaru samazinot līdz diviem punktiem, bet pusotru minūti pirms ceturtdaļas beigām - līdz vienam punktam (18:19). Tomēr vadībā Latvijas klubs tā arī neizvirzījās, pirmās desmit minūtes noslēdzot ar četru punktu deficītu (20:24).

Otrās ceturtdaļas gaitā abas komandas cīnījās punkts punktā, mājiniekiem visu laiku atrodoties vadībā ar vismaz trīs punktu pārsvaru. Trīs minūtes pirms pirmā puslaika beigām "VEF Rīga" pietuvojās līdz viena punkta atstatumam (39:40), bet mirkli vēlāk Kērtiss Miledžs ar divpunktu metienu pirmo reizi mačā vadībā izvirzīja Latvijas klubu. Kopumā otrajā ceturtdaļā "VEF Rīga" padevās iespaidīgs izrāviens 15:0, kas ļāva pirmo puslaiku pabeigt ar desmit punktu pārsvaru (50:40).

Sākot no trešās ceturtdaļas sākuma, kad "VEF Rīga" savu pārsvaru palielināja vēl par četriem punktiem, "Šiauliai" tā arī vairs nepietuvojās tuvāk par desmit punktu atstatumam. Trešās ceturtdaļas laikā rīdziniekiem padevās astoņu punktu izrāviens, kas pārsvaru palielināja līdz 19 punktiem (66:47), bet pēdējās desmit minūtes viesi sagaidīja ar +15 (68:53).

Mača pēdējā ceturtdaļā "VEF Rīga" pārliecinoši kontrolēja cīņas gaitu, nosargājot pārsvaru un izcīnot uzvaru.

Svētdien divu Lietuvas komandu mačā Kauņas "Žalgiris" un Viļņas "Lietuvos rytas" sadalīs šīs sezonas čempionu titulu.

Jau ziņots, ka pusfināla spēlēs sestdien "VEF Rīga" pārliecinoši ar rezultātu 61:89 (19:27, 12:20, 15:24, 15:18) zaudēja "Lietuvos rytas", bet "Žalgiris" ar 117:64 (31:12, 31:25, 31:13, 24:14) sagrāva "Šiauliai".

"VEF Rīga" ar "Lietuvos rytas" komandu BBL pusfinālā tikās arī pērn, kad Latvijas vienība izcīnīja pārsteidzošu panākumu ar 79:68. Savukārt pēc tam sekojošajā finālā "VEF Rīga" ar 67:75 piekāpās "Žalgiris" vienībai.

"VEF Rīga" bija pirmā Latvijas komandu, kas spēlējusi BBL finālā, bet "Žalgiris" vienība pēc panākuma kļuva par pirmo vienību, kas turnīrā triumfējusi četras reizes.

Kā ziņots, uz finālturnīra rīkošanu pretendēja ne tikai četras komandas, kas tajā spēlē - no Rīgas, Kauņas, Šauļiem un Viļņas, bet arī vēl viena Lietuvas pilsēta Klaipēda.

Šogad rit astotā BBL sezona, bet finālturnīrs iepriekš divreiz noticis Viļņā, bet pa reizei to uzņēmusi Rīga, Kauņa, Tallina, Tartu un Šauļi.

Jau vēstīts, ka "VEF Rīga" ceturtdaļfināla sērijā ar 2-1 pieveica latvieša Armanda Šķēles pārstāvēto Igaunijas čempionvienību Tallinas "Kalev/Cramo", kamēr "Lietuvos rytas" ar 2-0 apspēlēja citu Latvijas klubu "Ventspils".

"Žalgiris" ar 2-1 pārspēja Lietuvas komandu Prienu "Rūdupis", kamēr "Šiauliai" finālturnīrā iekļuva gandrīz bez cīņas, jo pēc pirmajā ceturtdaļfināla spēlē piedzīvotā zaudējuma pret Krievijas vienību Ļubercu "Triumf" pretinieki atsauca dalību no ceturtdaļfināla.

Jau vēstīts, ka šajā sezonā elites divīzijas pamatturnīrā piedalījās 11 komandas, debitējot arī "Triumf", bet no izslēgšanas spēļu kārtas sacensībās iesaistījās trīs komandas - "VEF Rīga", "Žalgiris" un "Lietuvos rytas".

Izslēgšanas spēlēm nespēja kvalificēties vēl viena Latvijas komanda - "Liepājas Lauvas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!