Foto: F64

Latvijas čempione basketbolā "VEF Rīga" svētdien VTB Vienotās līgas izbraukuma mačā otrajā puslaikā izlaida desmit punktu pārsvaru un ar 83:84 (16:19, 26:22, 29:22, 12:21) piekāpās Sanktpēterburgas "Zeņit" vienībai.

"VEF Rīga" sastāvā 19 punktus iemeta Rolands Freimanis, kuram arī desmit atlēkušās bumbas, bet 18 punktiem izcēlās meksikānis Alekss Peress. Savukārt pa 11 punktiem pievienoja rīdzinieku kapteinis Kristaps Janičenoks un Iļja Gromovs.

Tikmēr "Zeņit" labā 16 punktus iemeta Demonte Hārpers, Sergejs Karasjovs un Kails Kuričs.

Rīdzinieki šo maču sāka ar četriem zaudētiem punktiem pēc kārtas, bet Latvijas komandas punktu rēķinu ar "slam-dunk" atklāja Gromovs. Tomēr "VEF Rīga" basketbolistiem neizdevās tikt ārā no iedzinēju lomas, lai gan meksikānis Peress ar precīzu trīspunktnieku piektajā minūtē panāca 10:12. Pirmo ceturtdaļu Latvijas čempioni noslēdza ar trīs punktu deficītu - 16:19.

Otrajā ceturksnī abas vienības cīnījās punkts punktā, turklāt rīdzinieki mača 23.minūtē pēc Freimaņa precīzā soda metiena pirmo reizi ieguva vadību (26:25). Pēcāk Latvijas komandas basketbolistiem izdevās veikt nelielu izrāvienu un panākt jau 35:29. Rīdzinieki kādu brīdi turējās dažu punktu vadībā, bet priekšpēdējā pirmā puslaika minūtē "Zeņit" basketbolists Drū Gordons atkal vadībā izvirzīja mājiniekus (41:40).

Savukārt pirmā puslaika noslēdzošo metienu veica Janičenoks, kurš no pustālās distances bija nekļūdīgs un panāca 42:41.

Tieši Janičenoks realizēja pirmo metienu otrajā puslaikā, trāpīdams trīspunktnieku, turklāt pret viņu tika pārkāpti arī noteikumi, kas pieredzējušajam basketbolistam ļāva palielināt "VEF Rīga" pārsvaru. "Zeņit" pretiniekus gan nekur tālu nepalaida, turpmākajās minūtēs vienībām cīnoties punkts punktā. Trešā ceturkšņa izskaņā rīdziniekiem gan izdevās iegūt iniciatīvu un pēc Gromova bumbas trieciena grozā no augšas panākt jau 71:61.

Tiesa, ceturkšņa noslēdzošajās sekundēs Gordons divus punktus atspēlēja, bet noslēdzošās ceturtdaļas vienā "VEF Rīga" vēl turējās gana drošā atstatumā, taču nekur tālu atrauties neizdevās. Trīsarpus minūtes līdz pamatlaika beigām "Zeņit" basketbolists Kuričs ar trīspunktnieku panāca vairs tikai 79:80, bet neilgi pēc tam svarīgu tālmetienu iemeta Freimanis.

Tomēr Sanktpēterburgas vienībā izšķirošā brīdī līdera lomu uzņēmās Hārpers, kurš bija precīzs divos uzbrukumos pēc kārtas un 71 sekundi pirms pamatlaika beigām izvirzīja mājiniekus vadībā ar 84:83. Lai arī rīdziniekiem bija iespēja uzbrukt pēdējiem, šī iespēja netika izmantota, jo Freimaņa metiens tika bloķēts.

Rīdzinieki savos pirmajos Vienotajā līgas mačos aizvadījuši ļoti neveiksmīgus otros puslaikus, ciešot smagas neveiksmes – 64:104 pret Maskavas apgabala "Himki" un 64:80 pret "Ņižņij Novgorod".

Ar trim zaudējumiem trīs spēlēs "VEF Rīga" līgas kopvērtējumā ir pēdējā vietā.

Tikmēr trešdien "OlyBet" Latvijas Basketbola līgas (LBL) spēlē "VEF Rīga" gan uzvarēja, tomēr nenoturēja lielu pārsvaru un "Jūrmalas" vienību pārspēja vien pagarinājumā ar 75:71.

"Zeņit" komandā iepriekšējās sezonas aizvadīja Latvijas izlases basketbolists Jānis Timma, kurš tagad pārgājis uz Spānijas augstākās līgas (ACB) vienību Vitorijas "Baskonia". Jauno Vienotās līgas sezonu Sanktpēterburgas komanda sāka ar zaudējumu Mārtiņa Meiera pārstāvētajai Kazaņas "Unics" vienībai, bet pēc tam uzvarētas "Parma" un "Astana", kas gan nav starp sacensību favorītēm.

Tāpat "Zeņit" sacenšas ULEB Eirokausā, pirmajos divos mačos uzvaras dalot uz pusēm. Iepriekšējā mačā trešdien komanda ar 81:70 mājās pārspēja Ojāra Siliņa pārstāvēto Itālijas vienību Trento "Dolomiti Energia".

"VEF Rīga" iepriekšējā sezonā sasniedza savu līdz šim labāko rezultātu Vienotajā līgā, regulāro čempionātu noslēgdama septītajā pozīcijā, bet izslēgšanas turnīra pirmajā kārtā zaudēdama Sanktpēterburgas "Zeņit" basketbolistiem.

"VEF Rīga" starpsezonā piedzīvoja ievērojamas pārmaiņas, komandu pametot kapteinim Jānim Blūmam, kurš karjeru turpina Spānijā. Tiesa, pēc trīs gadu prombūtnes "Ventspilī" Rīgas klubā atgriezies pieredzējušais Kristaps Janičenoks. Tāpat atriezies Turcijā labu sezonu aizvadījušais Rolands Freimanis, kurš komandu pārstāvēja jau 2008./2009. gada sezonā.

Tāpat kā Freimanis arī bijušais izlases kandidāts Dāvis Rozītis nesen papildināja "VEF Rīga" rindas. Līgums ar Freimani noslēgts uz šo sezonu, taču tas ir tā dēvētais "atvērtais" līgums, kas paredz, ka labāka piedāvājuma gadījumā basketbolists var doties arī uz citu komandu, bet ar Rozīti panākta īstermiņa vienošanās. Plānots, ka Rozītis aizstās šobrīd savainoto Klāvu Čavaru, kurš iepriekšējā sezonā spēlēja Spānijas un Turcijas zemākajās līgās.

Komandas rindas papildinājis arī latviešu aizsargs Andris Misters, kurš 2010. gadā palīdzēja Latvijas U-18 izlasei izcīnīt Eiropas čempionāta bronzas medaļas, bet pēc tam spēlēja Nacionālās sporta koledžu asociācijā (NCAA). Tāpat rīdzinieki no "Ventspils" pārvilinājuši aizsargu Arti Ati.

"VEF Rīga" komandā no pērnās sezonas, kad tā pēc gada pārtraukuma atguva valsts čempionu titulu, palikuši pieci spēlētāji – Kaspars Vecvagars, Mareks Mejeris, Arnolds Helmanis, Iļja Gromovs un lietuvietis Arns Labucks. Tāpat komandā ir Meksikas izlases spēlētājs Alekss Peress un amerikāņu leģionārs Entvons Skots.

Arī šajā sezonā komandas galvenā trenera pienākumus pilda Jānis Gailītis, kuram asistē Jevgēņijs Kosuškins un no "Ventspils" pārvilinātais Dāvis Čoders.

Šajā Vienotās līgas sezonā regulārajā turnīrā startē tās pašas 13 komandas, kas iepriekšējā sezonā, aizvadot divu apļu turnīru, bet pēc tam astoņām labākajām kvalificējoties "play-off" cīņām. Turnīrā startē deviņas Krievijas komandas, kā arī pa vienai vienībai no Latvijas, Igaunijas, Baltkrievijas un Kazahstānas.

Iepriekšējā sezonā par čempioniem tika kronēti Maskavas CSKA basketbolisti, kuri finālsērijā ar 3-0 pārspēja "Himki" vienību.

Septiņās no astoņām iepriekšējām Vienotās līgas sezonām par čempioni kronēta CSKA, bet 2011. gadā uzvarēja "Himki".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!