Foto: F64

Dalību ULEB Eiropas kausa izcīņā otrdien pabeidza Latvijas basketbola čempioni "VEF Rīga", kas TOP16 cīņu pēdējā spēlē savā laukumā ar 71:82 piekāpās Riharda Kuksika pārstāvētajai spāņu komandai "Valencia Basket".

Līdz ar to I grupā "VEF Rīga" ieņēma trešao vietu, bet otro vietu un otro ceļazīmi uz ceturtdaļfinālu ieguva Čehijas čempioni "CEZ Nymburk", kas ar 91:61 viesos sagrāva "BCM Gravelines" no Francijas. Lai iekļūtu ceturtdaļfinālā, "VEF Rīga" vajadzēja uzvarēt vai arī cerēt uz "BCM Gravelines" uzvaru.

"VEF Rīga" rindās rezultatīvākais ar 17 punktiem bija Donāts Zavacks, 16 punktus guva Sandis Valters, bet 15 punktus - Dairis Bertāns. "Valencia Basket" labā 20 punktus guva Endrjū Džeimss Odžilvijs, 13 punktus - Vitors Faverani, bet Kuksiks guva astoņus punktus.


Spēles pirmajā minūtē vienīgo punktu guva Kaspars Bērziņš, kurš realizēja vienu no diviem soda metieniem, bet pēc nospēlētām četrām minūtēm rīdzinieki atradās vadībā ar 7:6. Laukuma saimnieki piekopa izteikti aktīvu spēles stilu, apņēmīgi meklējot iespējas apdraudēt pretinieku grozu no tuvas distances, bet aizsardzībā veicot aktīvu presingu un nereti pamanoties pārtvert sāncenšu piespēles. Tiesa, agresīvais spēles stils kalpoja par salīdzinoši lielu skaitu pieļauto kļūdu, tāpēc nostiprināt vadību "VEF Rīga" neizdevās.

Trīs minūtes pirms ceturtdaļas beigām Zavacks ar diviem precīziem tālmetieniem panāca 15:8 mājinieku labā, bet mazliet vēlāk ar trīspunktu metienu izcēlās arī Valters, vienības pārsvaru palielinot jau līdz desmit punktiem. Atlikušajā laikā "VEF Rīga" savas pozīcijas nosargāja, pirmās desmit minūtes uzvarot ar rezultātu 20:13.

Otro ceturtdaļu "Valencia Basket" komanda sāka ar pieciem pēc kārtas gūtiem punktiem, trīspunktu metienu mājinieku grozā ieraidot arī Kuksikam, uz ko "VEF Rīga" atbildēja ar trim tālmetienu mēģinājumiem trijos uzbrukumos pēc kārtas, no kuriem precīzs bija tikai Zavacka raidījums. Tādējādi pēc nospēlētām četrām minūtēm rezultāts jau bija kļuvis neizšķirts 24:24, tomēr vadību laukuma saimniekiem atgrieza Antans Kavaļausks, kurš realizēja divus punktus ar sodu.

Ceturtdaļas sestajā minūtē de Kolo pirmo reizi mačā vadībā izvirzīja "Valencia Basket" komandu (28:27), bet mazliet vēlāk rezultāts bija jau 31:29 viesu vienības labā. Tomēr tad ar vairākām veiksmīgām epizodēm pēc kārtas atbildēja "VEF Rīga" basketbolisti, kad Bertāns realizēja tālmetienu, bet Tailers Keins guva divus punktus. Tikmēr aizsardzībā mājinieki veiksmīgi spēlēja sava groza tuvumā, pusotru minūti līdz puslaika beigām rezultātam esot 34:32 "VEF Rīga" labā. Atlikušajā laikā Latvijas klubs darbojās aktīvi un ar apdomu, pēc puslaika atrodoties vadībā ar 35:32.

Otrā puslaika sākumā pirmos trīs punktus Latvijas vienības labā guva Kaspars Bērziņš, taču pie sava ceturtā noteikumu pārkāpuma neveiklā situācijā tika Kavaļausks. Pēc trim nospēlētām minūtēm rezultāts bija 39:38 "VEF Rīga" labā, tomēr mazliet vēlāk pēc piektā precīzā tālmetiena mačā vadībā izvirzījās viesi. Ar ciešu spēli aizsardzībā un veiksmīgu cīņu pie pretinieku groza rīdzinieki gan neļāva "Valencia Basket" pārstāvjiem atrauties, tomēr uzbrukumā darbības nereti tika sasteigtas, tāpēc arī izkarot pārsvaru "VEF Rīga" nebija pa spēkam.

Ceturtdaļas turpinājumā veiksmīgāku sniegumu tomēr demonstrēja viesi, kas trīs minūtes pirms tās beigām atradās vadībā ar 48:42, bet minūti vēlāk - ar 52:45. Ceturtdaļas izskaņā ļoti sarežģītā situācijā precīzu tālmetienu uzbrukuma laika pēdējā sekundē realizēja Bertāns, bet nākamajā uzbrukumā viņa metiens no tuvas distances tika bloķēts. Arī pēdējā minūtē aktīvs bija Bertāns, kurš pretinieku pārsvaru samazināja līdz diviem punktiem (50:52), bet pēdējās desmit minūtes tika sagaidītas pie rezultāta 55:52 "Valencia Basket" labā, kuru rindās pēdējā sekundē precīzs no tālās distances bija de Kolo.

Mača pēdējo ceturtdaļu mājinieki sāka izteikti neveiksmīgi, pusotras minūtes laikā nokļūstot zaudētājos ar 54:63. Mazliet vēlāk, kad rezultāts bija 67:56 "Valencia Basket" labā, divus svarīgus tālmetienus pēc kārtas realizēja Zavacks un Sandis Valters, tomēr tad četrus punktus pēc kārtas guva viesi, atkal nostiprinoties vadībā - 71:62.

Četras minūtes pirms mača beigām trīs punktu gājiens padevās sāncenšiem, bet mājinieki "virs ūdens" turējās tikai dēļ Bertāna veiksmīgās spēles. Trīs minūtes pirms cīņas beigām viesi bija vadībā ar 76:65, bet pēdējās cerības uz uzvaru mājiniekiem zuda pēc tam, kad pēc nesportiska soda fiksēšanas pretinieku komandā un viena realizēta soda metiena piespēlē pēc sānu auta kļūdījās Valters, uzdāvinot bumbu pretiniekiem. Atlikušajā laikā "Valencia Basket" uzvaru pārliecinoši nosargāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!