Foto: F64
Lai arī Latvijas vicečempionu basketbolā "VEF Rīga" mērķi jaunajā sezonā ir nemainīgi augsti, izmaiņas tās sastāvā un esošā politiskā gaisotne reģionā tai liek gaidāmo basketbola gadu sagaidīt piesardzīgi, uzsverot, ka tas vērtējams kā pirmais solis jaunas vienības veidošanā.

Pagājušajā sezonā "VEF Rīga" nerealizēja nevienu no saviem sportiskajiem mērķiem, zaudējot arī Latvijas čempionu titulu. Jaunajā sezonā komanda izvirzījusi uzdevumu atgriezties valsts čempionu tronī, Eiropas kausa izcīņas sacensībās pārvarēt pirmo posmu, bet VTB bankas rīkotās Vienotās basketbola līgas (VBL) sacensībās iekļūt labāko astoņniekā.

Pagājušajā nedēļā rīdzinieki trešo reizi spēkojās ULEB Eirolīgas kvalifikācijas turnīrā, kur zaudēja jau pirmajā kārtā un pie vienīgās ceļazīmes uz prestižajām sacensībām netika.

"Saistībā ar pagājušās sezonas Latvijas čempionātā ieņemto otro vietu mums radās sarežģījumi ar startiem Eiropas klubu turnīros, kas gan beigās atrisinājās. Nespēšana iekļūt ULEB Eirolīgā nav nekas traģisks - lai komanda uzvarētu, tai ir arī jāzaudē," pirmdien preses konferencē pauda "VEF Rīga" valdes priekšsēdētājs Māris Martinsons. "Cīnīsimies par Latvijas čempionu titulu, Eiropas kausā mērķēsim uz otrā posma sasniegšanu, bet VTB līgā, kas dod mums iespēju regulāri tikties ar augstākā līmeņa pretiniekiem, vēlamies iekļūt labāko astoņniekā. Neskatoties uz jaunas komandas veidošanos, mērķi ir augsti."

"Neviens no mērķiem nav palicis vieglāk sasniedzams, tieši otrādi. Arvien vairāk dzīvē nosaka finansiālā rocība, taču mēs ticam, ka kaut kad tas mainīsies. Lai vai kā, bet mēs savu ceļu turpināsim," teica Martinsons, piebilstot, ka gaidāmo Saeimas vēlēšanu iznākums komandas budžetu jaunajā sezonā nekādi neietekmēs.

"VEF Rīga" budžets, salīdzinot ar iepriekšējām divām sezonām, samazinājies par trešdaļu. Tagad tas ir divu miljonu eiro apmērā.

"Ar finansiālajām iespējām patiešām katru gadu paliek grūtāk. Tam ir vairāki iemesli, no kuriem viens ir ekonomiskie un politiskie notikumi reģionā. Esošā situācija mūs dara piesardzīgus," pauda kluba padomes priekšsēdētājs Edgars Jaunups. "Mēs veidojam jaunu komandu, tāpēc pirmo soli šajā procesā - jauno sezonu - veicam piesardzīgi. Vēlamies uzņemties tikai tādas saistības, par kuru izpildi varam būt pilnīgi droši. Pasaules sportā ir daudz piemēru, kad pēc ļoti skaļiem un ambicioziem darījumiem klubiem aptrūkstas resursu, lai savas saistības turpinātu pildīt."

Jaunups piepilda, ka papildu izmaksas rada arī kluba kļūšana par Latvijas Jaunatnes basketbola līgas (LJBL) ģenerālsponsoru, tomēr šāds solis vērtējams kā ļoti vērtīgu investīciju ieguldīšana visas valsts basketbolā.

"Komanda gan ir gados jauna, kas pēc spēļu pieredzes ir augstākajā līmenī. Latiņa mums ir uzlikta ļoti augstu," izteicās vienības galvenais treneris Nikolajs Mazurs. "Sagatavošanās periods pirms sezonas bija saraustīts, jo spēlētāji mums pievienojās pa grupām, bet mačs ULEB Eirolīgas kvalifikācijā bija pirmais pilnā sastāvā, tāpēc tas nebija veiksmīgs."

"Komandai ir potenciāls. Spēlētāji ir motivēti un vēlas mācīties. Komandā ir daudz talantīgu basketbolistu ar nākotni, taču tikai uz talanta sēdēt ilgi nevar. Visi saprot, ka nepieciešams arī rezultāts, kuru centīsimies panākt pēc iesējas ātrāk," izcēla Mazurs, piekrītot, ka šī sastāva modeļa spēles stils atšķirsies no iepriekš redzētā izteikti disciplinētā basketbola. "Disciplīnai ir ļoti liela nozīme, un tā dod savus augļus. Mūsu gadījumā spēles stils veidosies no agresīvas aizsardzības un ļoti liela paveiktā darba aizsardzībā. Katram spēlētājam piemeklēsim viņam piemērotāko vietu."

Pēc pagājušās sezonas komandas galvgalī lietuvieti Ramūnu Butautu nomainīja vietējais speciālists Mazurs, bet komandu papildināja tādi pašmāju spēlētāji kā Mareks Mejeris, Ronalds Zaķis, Jānis Timma un Aigars Šķēle. Līdzās viņiem vienības pieteikumā ir arī Ingus Jakovičs, senegālietis Bamba Fals, Verners Kohs, Artūrs Strēlnieks, Artūrs Bērziņš, Rodions Kurucs, amerikāņi Džeralds Robinsons un Kevins Dilars, kā arī Jānis Bērziņš un Anžejs Pasečņiks.

Pašlaik savainoti ir Jānis Bērziņš un Šķēle. Pirmais ierindā varētu atgriezties novembrī vai decembrī, bet Šķēle - pēc pusotra mēneša.

Tāpat klubs uzsācis sadarbību ar fondu "Mākslai vajag telpu", uzsverot, ka komanda uz sportu raugās kā uz sociāli atbildīgu procesu. Šosezon uz "VEF Rīga" spēles formām būs izvietots fonda logotips, lai tādējādi no sporta vides tiktu signalizēts, ka sports un kultūra viens otru papildina.

"Šis notikums ir kā milzīgs solis sporta un kultūras apvienošanās virzienā. Nācijas attīstībai šīs divas vērtības ir ļoti nepieciešamas, lai gan valsts tos neatbalsta. Tagad mums būs iespēja šo nepieciešamību akcentēt ļoti azartiskā vidē," skaidroja fonda līdzdibinātājs Jānis Zuzāns.

Sabiedriskā iniciatīva "Mākslai vajag telpu" ir aizsākta ar mērķi Rīgā panākt Laikmetīgās mākslas muzeja uzcelšanu, lai veicinātu Latvijas mākslas procesu aktivitāti, valsts konkurētspējas, nācijas identitātes stiprināšanu, tūrisma industrijas un mākslas izglītības attīstību, kā arī integrētas kultūras telpas izveidošanu Rīgā kā Baltijas kultūras galvaspilsētā. Iniciatīvas uzsācēji uzskata, ka Laikmetīgās mākslas muzeja izveidošana ir valsts prestiža jautājums, kā arī viens no valsts identitātes simboliem, kas liecina par nācijas kultūras pašapziņas līmeni.

Kā ziņots, pagājušās sezonas Latvijas čempionāta finālsērijā līdz četrām uzvarām "VEF Rīga" ar 1-4 piekāpās "Ventspils" basketbolistiem. Tāpat VTB līgas sacensībās komanda nekvalificējās izslēgšanas turnīram, bet Eiropas kausā nepārvarēja pirmo posmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!