Foto: F64
Vietu "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) finālā piektdien kā pirmie nodrošināja valsts čempioni "VEF Rīga", bet pašreizējie vicečempioni "Ventspils" ceļu uz to sāka ar pārliecinošu uzvaru.

Ceturtdaļfināla sērijas otrajā mačā "VEF Rīga" Smiltenē ar rezultātu 98:59 (28:18, 24:12, 17:11, 29:18) sagrāva "Barons kvartāls" komandu, sērijā līdz divām uzvarām triumfējot ar 2-0.

Šajā mačā "VEF Rīga" jūtamu pārsvaru iekrāja jau pirmajā ceturtdaļā, pēc sešām nospēlētām minūtēm izvirzoties vadībā ar 18:8. Līdz ceturtdaļas beigām čempionu pārsvars saglabājās nemainīgs, bet otrajā ceturtdaļā "VEF Rīga" pārākums laukumā izpaudās pilnībā, kas ļāva atpūtā doties ar 22 punktu handikapu - 52:30.

Trešās ceturtdaļas laikā čempioni savu pārsvaru palielināja vēl par sešiem punktiem, bet noslēdzošajās desmit minūtēs parūpējās par graujošu 39 punktu atrāvienu.

Uzvarētāju rindās ar 18 gūtiem punktiem izcēlās Dairis Bertāns, 15 punktus guva amerikānis Ērls Roulends, bet pa 13 punktiem iekrāja cits amerikānis Viljams Denjelss un Kristaps Janičenoks.

Savukārt "Barons kvartāls" labā 15 punktus guva Māris Gulbis, kamēr 13 punkti Jēkaba Rozīša kontā.

"VEF Rīga" un "Barons kvartāls" sērijas pirmajā mačā ceturtdien pārāki ar 108:89 izbraukumā bija valsts čempioni, bet atbildes cīņa jau pēc dienas notika Smiltenē, kas šoreiz bija LBL mačus reģionos aizvadošās "VEF Rīga" komandas mājas laukums.

"VEF Rīga" kā regulārās sezonas spēcīgākā komanda automātiski kvalificējās pusfinālam, bet divkārtējie valsts čempioni "Barons kvartāls", kas regulāro čempionātu noslēdza ceturtajā vietā, ceturtdaļfināla sērijā ar 2-0 pārspēja tikai pirms šīs sezonas izveidoto "Jēkabpils" klubu.

Regulārās sezonas ietvaros abas komandas tikās divreiz, uzvaras izcīnot "VEF Rīga" komandai - decembrī čempioni izbraukumā bija pārāki ar 84:72, bet aprīlī Gulbenē "VEF Rīga" uzvarēja ar 107:81.

Otras pusfināla sērijas pirmajā mačā piektdien "Ventspils" ar rezultātu 80:56 (16:14, 15:21, 18:9, 31:12) savā laukumā uzvarēja "Valmieru", sērijā līdz divām uzvarām izvirzoties vadībā ar 1-0.

Šīs cīņas pirmā ceturtdaļa aizritēja ļoti līdzvērtīgā cīņā, nevienai no komandām nespējot tikt pie vērā ņemama atrāviena, bet otrajā ceturtdaļā minimālu vadību pārņēma "Valmiera". Pēc pirmā puslaika viesi atradās vadībā ar četriem punktiem, bet trešās trešdaļas vidū jau bija panākuši deviņu punktu pārsvaru.

Tomēr kopš trešās ceturtdaļas vidus laukumā sāka dominēt "Ventspils" basketbolisti, kas iesākumā veica izrāvienu ar 16:0, bet noslēdzošās desmit minūtes sāka ar 15:3 izrāvienu. Atlikušajā laikā laukuma saimnieki pārsvaru pakāpeniski palielināja līdz 24 punktiem.

Ar 17 punktiem rezultatīvākais ventspilnieku rindās bija amerikānis Folerins Kempbels, bet 15 punktus guva Sandis Valters. Tikmēr "Valmieras" rindās ar 16 gūtiem punktiem izcēlās Pāvels Veselovs un Jānis Bērziņš.

Arī regulārajā sezonā otro vietu izcīnījusī šīs sezonas Baltijas Basketbola līgas (BBL) čempionvienība "Ventspils" pusfinālā iekļuva automātiski, bet "Valmieras" komanda regulāro čempionātu noslēdza trešajā vietā, ceturtdaļfinālā saspringtā cīņā ar 2-1 pārspējot "Latvijas Universitātes" (LU) komandu.

Sezonas gaitā abas komandas iepriekš savā starpā tikās divas reizes, uzvaras dalot uz pusēm - oktobrī "Valmiera" savā laukumā uzvarēja ar 83:62, bet janvārī "Ventspils" revanšējās savu skatītāju priekšā ar 102:71.

Šo abu komandu otrā sērijas spēle notiks pirmdien Valmierā, bet trešā cīņa, ja tāda būs nepieciešama, notiks 2.maijā Ventspilī.

Kā ziņots, tā kā "VEF Rīga" komandai maijā gaidāms starts arī VTB bankas rīkotās Vienotās basketbola līgas (VBL) izslēgšanas spēlēs, vienības vadība vēlējās mainīt LBL izslēgšanas spēļu norises kārtību. Latvijas Basketbola savienības (LBS) valde lēmusi, ka LBL finālsērija atbilstoši nolikumam ritēs līdz četrām uzvarām, tomēr tā varētu iestiepties jūnijā, lai arī nolikums paredz fināla izspēlēšanu līdz 31.maijam.

Jau vēstīts, ka pagājušās sezonas LBL pirmās divīzijas finālsērijā "VEF Rīga" otro reizi pēc kārtas spēkojās ar "Ventspils" komandu, sērijā līdz četrām uzvarām triumfējot ar rezultātu 4-1.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!