Foto: Mikus Kļaviņš/ vefriga.com

Latvijas vicečemponi "VEF Rīga" trešdien "OlyBet" Latvijas Basketbola līgas (LBL) spēlē Aizkrauklē nespēja nosargāt 20 punktu pārsvaru, tomēr mača izskaņā dramatiskā cīņā pārspēja "Barons kvartāls" basketbolistus.

"VEF Rīga" guva uzvaru ar 82:81 (28:8, 13:19, 22:28, 19:26), izšķirošos punktus ar soda metieniem trāpot Jānim Blūmam.

Cīņu krietni labāk sāka "VEF Rīga" pirmajās desmit minūtēs iegūstot 20 punktu pārsvaru. Arī otrās ceturtdaļas vidū "VEF Rīga" bija drošā vadībā, bet pēc puslaika viņu pārsvars bija 41:27.

Tomēr "Barons kvartāls" spēles otrajā pusē lēnām, bet mērķtiecīgi deldēja deficītu un pēdējā spēles nogriežņa vidū vairs atpalika par četriem punktiem, savukārt trīs ar pusi minūtes pirms beigām viņi jau izvirzījās vadībā ar 75:73.

Mača beigas bija dramatiskas, jo vadība mainījās piecas reizes. Deniss Krestiņins 58 sekundes pirms beigām panāca 81:80 "Barons kvartāls" labā, taču Blūms desmit sekundes pirms sirēnas iemeta divus soda metienus, kamēr Dāvja Geka tālmetiens sekundi pirms beigām bija neprecīzs.

"VEF Rīga" labā Blūms guva 19, Mārtiņš Meiers 16, bet Aigars Šķēle 14 punktus. Tikmēr "Barons kvartāls" komandā Taurs Jogela izcēlās ar 22, bet Krestiņins ar 14 punktiem.

LETA jau ziņoja, ka pretēji turnīra nolikumam Latvijas Basketbola savienība (LBS) deva atļauju "VEF Rīgai", kas šosezon pēc gada pārtraukuma atkal izvēlējusies savas LBL mājas spēles aizvadīts reģionos, uz šo spēli ielaist skatītājus bez maksas.

Kā norādīja LBS komunikācijas vadītājs Artūrs Portnovs, saistībā ar iedibināto LBL "labo praksi" katram klubam vienu reizi sezonā sadarbībā ar pašvaldību ir iespēja aizvadīt bezmaksas maču. Tas esot kā dāvinājums pašvaldībām, kas jau atbalsta basketbolu, kā arī izdevība iepazīstināt ar LBL produktu citas pašvaldības.

Tikmēr "VEF Rīga" direktore Laila Spaliņa aģentūrai LETA apliecināja, ka trešdienas mačs tika rīkots sadarbībā ar Aizkraukles pašvaldību, kas uzstājusi, lai ieeja skatītājiem ir bez maksas.

Iepriekšējo reizi "VEF Rīga" Aizkrauklē spēlēja 2015. gada pavasarī, kad LBL pusfināla sērijas mačā papildlaikā ar rezultātu 73:68 pārspēja "Liepāja"/"Triobet" vienību. Komanda Latvijas reģionos LBL mājas spēles aizvadīja četras sezonas pēc kārtas, pagājušajā sezonā atkal spēlēja Rīgā, tomēr šosezon atgriezusies pēc stratēģijas mačus aizvadīt reģionos.

"VEF Rīga" komanda jauno sezonu iesākusi veiksmīgi un uzvarējusi visās četrās līdz šim aizvadītajās LBL spēlēs, kā arī pirmajā VTB Vienotās līgas cīņā, kad tika uzveikta spēcīgā Maskavas apgabala "Himki" komanda. Tiesa, iepriekšējā LBL mačā "Jūrmala"/"Fēnikss" komanda tika pieveikta ļoti grūtā cīņā ar 74:71.

Nākamo spēli jau sestdien "VEF Rīga" aizvadīs tālajā Kazahstānā, kad Vienotās līgas spēlē spēkosies ar "Astana".

Tikmēr "Barons kvartāls" komanda iepriekšējā mačā svētdien ar 104:71 sagrāva Latvijas čempioni "Valmiera"/ORDO un ir vienīgā vienība bez abiem valsts grandiem "Ventspils" un "VEF Rīga", kas guvusi vairāk nekā divas uzvaras.

LBL kopvērtējumā vadībā ar sešām uzvarām tikpat spēlēs ir "Ventspils", bet "VEF Rīga" ir četri panākumi četros mačos. Trīs uzvaras sešās spēlēs ir "Barons kvartāls" komandas kontā, kamēr "Valmiera"/ORDO un "Jēkabpils" tikušas pie divām uzvarām četros mačos. "Ogre"/"Kumho Tyre" ir tikpat panākumi piecās spēlēs, bet "Jūrmala"/"Fēnikss" pie divām uzvarām tikusi sešos mačos.

Viens panākums trīs mačos ir "Valka"/"Valga" vienībai, kam ar vienu uzvaru piecās spēlēs seko "Liepāja"/"Triobet", bet "Latvijas Universitāte" zaudējusi visos trijos mačos.

Jaunajā sezonā LBL čempionāts ieguvis sporta bāra "Olybet" vārdu, turklāt turnīrs tiek aizvadīts ar jaunām "Molten" ražojuma bumbām, kā arī pašlaik tiek veidots jauns ceļojošais čempionu kauss, kas tiks izmantots daudzus gadus. Līdzšinējā trofeja dosies uz basketbola muzeju sporta namā "Daugava".

LBL spēles šosezon trešdienās un sestdienās pārraida "Lattelecom" televīzijas kanāls "Best4Sport".

Turnīrā startē desmit komandas, kas ir par vienu mazāk nekā pērn, jo dalībnieku vidū vairs nav "Jelgavas" kluba.

"VEF Rīga", kas spēlēs arī VTB Vienotajā līgā, un "Valka"/"Valga", kas piedalīsies arī Igaunijas čempionātā, LBL pamatturnīrā spēlēs divus apļus, aizvadot pa 18 spēlēm katra, bet astoņas citas komandas – arī FIBA Čempionu līgas dalībniece "Ventspils" – savā starpā spēlēs četrus apļus, kopā katrai no šīm komandām aizvadot pa 32 spēlēm.

LBL pamatturnīrs ilgs līdz aprīļa vidum. Izslēgšanas turnīrā piedalīsies sešas komandas, bet Latvijas čempioni tiks uzzināti ne vēlāk kā līdz maija beigām.

LBL čempionātā valsts labākās vīriešu basketbola komandas piedalās kopš 1992.gada. Aizvadītajās 25 sezonās deviņas reizes čempionu titulu izcīnījusi "Ventspils", astoņas reizes "Brocēni", četras "VEF Rīga", divas "Barons", pa vienai "ASK Rīga" un "Valmiera"/ORDO.

Aizvadītajā sezonā "Valmiera"/ORDO finālsērijā sīvā cīņā ar 4-3 uzvarēja un no valsts čempionu troņa gāza "VEF Rīga" komandu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!