Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas basketbola klubs "VEF Rīga" uz nākamo sezonu plāno saglabāt sastāvā noderīgākos spēlētājus, kā arī labprāt noturētu galveno treneri Rimu Kurtinaiti, ar kuru pagaidām apspriesti tikai basketbola kluba nākotnes stratēģijai būtiski jautājumi.

Pārmaiņas komandā nākamajā sezonā būs, taču sešu līdz septiņu spēlētāju kodolam jāpaliek, jo tikai tā var mērķtiecīgi pretendēt uz labu rezultātu, nevis paļauties uz laimestu kā kazino, pastāstīja "VEF Rīgas" līdzdibinātājs Edgars Jaunups. Par šosezon izcilu veiksmi viņš nosauca Rima Kurtinaiša piesaistīšanu galvenā trenera amatā, turklāt Lietuvas speciālista ziņā pēc izmaiņām kluba darbības sistēmā nodota arī sastāva komplektēšana.

Par sadarbības turpināšanu arī nākamajā sezonā konkrētas sarunas ar Kurtinaiti nav bijušas, taču decembrī pēc vairākiem komandas sāpīgiem zaudējumiem par nākotni nopietni runāts. Jaunups nopratis Kurtinaiša nostāju, ka treneris būtu gatavs palikt arī uz nākamo sezonu, ja vien kluba vadības darbā un arī spēlētājos gūs pārliecību par komandas ilgtermiņa potenciālu.

"Kurtinaitis vēlas pierādīt, ka viņš var izveidot spējīgu komandu," sacīja Jaunups, piebilstot, ka "VEF Rīgas" vadībai nav šaubu par pašreizējā trenera varēšanu un komandā iesaistīto Latvijas basketbolistu spējām.

Sezonas gaitā Kurtinaitis esot uzklausījis jau vairākus piedāvājumus pārcelties uz citu klubu ar divreiz lielāku algu. Jaunups ironizēja, cik labi, ka Kurtinaitis nav latvietis, kas pazustu pie pirmā labāka piedāvājuma un vēl teiktu, ka pārējiem ar viņa iespēju jālepojas. Savukārt Kurtinaitis nelokāmi paziņojis, ka līdz sezonas beigām viņam ir līgums ar "VEF Rīgu".

Ja pirms sezonas sākuma, veidojot komandas sastāvu, "VEF Rīga" praktiski nekļūdījās ar latviešu basketbolistiem, tad komplektācija viesspēlētāju ziņā bija katastrofāla, atzina Jaunups. Taču tā bijusi nevis atsevišķa cilvēka, bet gan kolektīva kļūda, jo kluba vadība akceptēja iepriekš izvēlēto sistēmu spēlētāju meklēšanā.

Sezonas sākumā spēlētāju piemeklēšana bija nevis Kurtinaiša, bet gan kluba viceprezidenta Valda Valtera kompetence, paskaidroja Jaunups. Taču komplektācija absolūti neatbilda tai, ko treneris gaidīja, tādēļ sistēma tika mainīta, un sevi attaisnoja izvēles nodošana Kurtinaiša ziņā. Izvēloties komandai vajadzīgus spēlētājus, Kurtinaitis pirms gala lēmuma pieņemšanas apspriežas ar visu treneru korpusu, arī skautinga treneri Jāni Gailīti, kurš šajā jomā apliecinājis augstu potenciālu, norādīja Jaunups. Viņš ir apmierināts, ka, kopš spēlētāju komplektēšana nonākusi treneru ziņā, klubam izdevies piesaistīt daudz labākus basketbolistus par daudz zemāku samaksu, tādējādi apliecinot, ka, ieguldot vairāk darba un jaunas tehnoloģijas, var panākt daudz labākus rezultātus.

Papildinājums "VEF Rīgas" sastāvā pašlaik jau tiek lūkots ar domu par nākamo sezonu. Taču tā vēl nav garantija, ka visi pieaicinātie sastāvā arī paliks, jo atsevišķas labas spēles vēl nav pilnvērtīgs rādītājs, piebilda Jaunups. Viņš pastāstīja, ka uz nākamo sezonu varētu palikt melnkalnietis Bojans Bakičs, kā arī ilgtermiņā klubs grib paturēt Baltkrievijas centra spēlētāju Artjomu Parahovski. Lai gan Parahovskis šosezon vēl nerāda no viņa gaidīto spēli, basketbolista potenciālu un nākotnes perspektīvas klubā augstu vērtē.

Pārejot jaunā līmenī, 2010./2011.gada sezona "VEF Rīgai" ir labs mācību gads, jo jāapgūst jauna pieredze, komandas iespēto izvērtēja Jaunups, Viņš ir pateicīgs kluba atbalstītājiem, kas izprata nepieciešamību iepriekš krīzes smagākajos gados palielināt "VEF Rīgas" budžetu, lai ietu jaunu ceļu, kas gan neesot gluds un taisns, bet gan dūksnains. Taču Jaunups par to nepārdzīvo, sakot, ka viegli nākušais tikpat viegli mēdz arī aiziet.

Par svarīgu mērķi komandai atlikušajā sezonā Jaunups uzskata labu sniegumu Baltijas basketbola līgā. Pēc viņa teiktā, komanda Eiropas kausa izcīņā nospēlēja viduvēji, taču ne pagalam vāji, jo intriga bija līdz pēdējai spēlei grupas turnīrā. Jaunupu iepriecina, ka sevi kā īstu cīnītāju komandā parādījis tās kapteinis Kristaps Janičenoks.

Savukārt Valteru Jaunups nosauca par VEF patriotu, taču piebilda, ka ar saviem padomiem un pieredzi "VEF Rīgas" valdes loceklis un viceprezidents palīdz kluba valdes sēdēs, bet nekādu papildu pienākumu viņam nav. Jaunups atgādināja, ka bez Valtera iesaistīšanās Kurtinaitis nebūtu kļuvis par "VEF Rīgas" treneri. No kluba ikdienas darba Valters gan esot attālinājies vairāku savu privāto iniciatīvu dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!