Foto: F64

Latvijas čempionvienība basketbolā "VEF Rīga" pirmajā VTB bankas rīkotās Vienotās basketbola līgas (VBL) astotdaļfināla spēlē trešdien izbraukumā ar rezultātu 76:89 (20:18, 23:18, 12:26, 21:27) zaudēja Kazahstānas komandai "Astana".

Rezultatīvākā spēlētāja godu "VEF Rīga" komandā ar 12 gūtiem punktiem dalīja lietuvieši Antans Kavaļausks un Donāts Zavacks, kā arī Dairis Bertāns. Amerikāņa Viljama Denjelsa kontā 11 punkti, bet pie desmit punktiem tika Kristaps Janičenoks.

Savukārt "Astana" vienības labā 19 punktus guva amerikānis Deivids Saimons, bet 18 punkti serba Branko Cvetkoviča kontā.

Spēles pašā ievadā vadībā pabija abas komandas, bet pirmie pie iniciatīvas tika "VEF Rīga" pārstāvji, pirmās ceturtdaļas vidū iegūstot sešu punktu pārsvaru. Divu minūšu laikā pārsvars tika palielināts vēl par punktu, tomēr ceturtdaļas izskaņā laukuma saimnieki izcēlās ar septiņu punktu gājienu un uz brīdi rezultātu izlīdzināta. Pirmo ceturtdaļu rīdzinieki noslēdza ar divu punktu pārsvaru, bet otrās ceturtdaļas pirmajā pusē veica 9:3 izrāvienu, kas ļāva izvirzīties vadībā ar 29:21.

Otrās ceturtdaļas otrā puse aizritēja rezultatīvā cīņā, pārsvaru gan viesiem nemainīgi saglabājot. Divas minūtes pirms puslaika beigām "VEF Rīga" panāca 38:29 savā labā, bet līdz iešanai atpūtā, neskatoties uz nepārliecinošu sniegumu aizsardzībā, no pārsvara izsēja tikai divus punktus - 43:36.

Trešo ceturtdaļu "VEF Rīga" komanda aizvadīja ļoti neveiksmīgi, laukumā pilnībā izpaužoties mājinieku pārsvaram. Pirmajās četrās ceturtdaļas minūtēs "Astana" veica izrāvienu ar 13:4 un pārņēma vadību. Pēc tam, kad rīdzinieki bija atspēlējušies, laukuma saimniekiem padevās vēl viens veiksmīgs izrāviens, pēdējās četras ceturtdaļas minūtes uzvarot ar 10:2. Tādējādi pirms noslēdzošajām desmit cīņas minūtēm vadībā ar 62:55 atradās "Astana" komanda.

Ceturtās ceturtdaļas ievadā mājinieku pārsvars sasniedza desmit punktu atzīmi, bet līdz tās vidum rīdzinieki, pateicoties veiksmīgam sniegumam aizsardzībā, sāncenšu handikapu samazināja uz pusi. Tiesa, minūtes laikā "Astana" atjaunoja desmit punktu pārsvaru, bet pāris brīžus vēlāk panāca jau 78:65 savā labā. Divas minūtes pirms cīņas beigām "VEF Rīga" atradās iedzinējos jau ar 67:87, bet atlikušajā laikā atguva vien pāris punktus.

Šajā mačā "VEF Rīga" pārtrauca savu desmit uzvaru sēriju.

Sērija ritēs līdz vienas komandas divām uzvarām. Otrā un nepieciešamības gadījumā arī trešā spēle piektdien un sestdien tiks izspēlēta "Arēnā Rīga".

Regulāro sezonu "VEF Rīga" ar 11 uzvarām 18 spēlēs noslēdza B apakšgrupas ceturtajā vietā, bet "Astana" tika pie desmit panākumiem, kas deva piekto vietu A grupā.

Ja "VEF Rīga" komanda tikai sākusi dalību "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) izslēgšanas spēlēs, pārvarot pusfinālu un iekļūstot finālā, kur spēkosies ar saviem principiālajiem pretiniekiem "Ventspili", "Astana" komanda jau pārliecinoši kļuvusi par Kazahstānas čempioni.

Abas komandas iepriekšējo reizi savā starpā tikās pagājušajā sezonā, kad abās spēlēs pārāki bija "VEF Rīga" basketbolisti - vispirms bija uzvara viesos (83:73), tad panākums Rīgā (84:62).

Turnīra ceturtdaļfinālā šī dueļa uzvarētāja sacentīsies ar Krievijas komandu Maskavas apgabala "Himki".

VTB līgas regulārajā čempionātā katra komanda aizvadīja pa 18 spēlēm. Pēc apakšgrupu sacensībām pa sešām labākajām komandām no katras grupas kvalificējās izslēgšanas cīņām. Pirmo divu vietu ieguvēji automātiski iekļuva ceturtdaļfinālā, bet 3.-6.vietu ieņēmušās komandas aizvadīs astotdaļfinālu.

Astotdaļfinālā sērijas ritēs līdz vienas komandas divām uzvarām, bet ceturtdaļfināli, pusfināli un fināls - līdz trijām uzvarām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!