Foto: LETA

Par "Olybet" Latvijas Basketbola līgas (LBL) čempioniem piekto reizi vēsturē kļuva "VEF Rīga" komanda.

"VEF Rīga" ceturtdien, 25. maijā, savā laukumā ar rezultātu 78:69 pārspēja "Ventspils" vienību, sērijā līdz četrām uzvarām izcīnot panākumu ar 4-0.

"VEF Rīga" izcīnīja savu piekto čempionu titulu. Iepriekš rīdzinieki čempionu kausu virs galvas pacēla 2011., 2012., 2013. un 2015. gadā. Vēl trīs reizes VEF piedzīvoja zaudējumu finālos. Savukārt "Ventspils" basketbolistiem neizdevās izcīnīt savu desmito čempionu titulu.

"VEF Rīga" komandā 20 punktus guva Mareks Mejeris, Jānis Blūms sameta 18 punktus, bet pa desmit punktiem guva Mārtiņš Meiers un Kristofers Ričards. "Ventspils" rindās 18 punktus guva Aigars Šķēle, bet 12 punktu Andrejam Gražulim.

Pirms abu komandu ceturtā dueļa kļuva zināms, kas "Ventspils" šajā mačā nāksies iztikt bez sava līdera Kristapa Janičenoka, bet "VEF Rīga" arī šajā spēlē iztika bez Armanda Šķēles.

Spēles pirmā minūte aizritēja bez precīziem metieniem, bet pirmos punktus spēlē guva Mejeris, kuram uzreiz atbildēja Ronalds Zaķis. Nākamajos uzbrukumos "VEF Rīga" ieguva piecu punktu pārsvaru, kuru līdz ceturtdaļas vidum ventspilnieki atspēlēja. Pēc Vilija Dīna tālmetiena "Ventspils" komanda uz brīdi izvirzījās vadībā (12:11), tomēr trešdaļas beigās Mejeris un Blūms darbojās ļoti rezultatīvi un panāca "VEF Rīga" komandai desmit punktu pārsvaru – 27:17.

Otro desmit minūšu sākumā spēles gaita pārāk nemainījās. Uz katru "Ventspils" precīzo metienu VEF spēlētāji atbildēja ar savējo, līdz ar to rezultāta starpība saglabājās tuvu desmit punktiem. Gražulis un Dīns ar soda metieniem panāca rezultātu 28:35, un nākamajās minūtēs tas nemainījās, ventspilniekiem neizmantojot iespējas pietuvoties tuvāk. Mejeris iemeta divus soda metienus rīdziniekiem, bet mazrezultatīvā ceturtdaļas izskaņā Māris Gulbis un Zaķis guva pa punktam no soda metienu līnijas savam klubam. Pēc tam saķērās abu komandu "torņi" Meiers un Zaķis, abiem saņemot tehniskās piezīmes. Zaķis turpināja būt pamanāms, un viņš no groza apakšas panāca puslaika rezultātu 32:37.

"Ventspils" komanda puslaiku ar trim gūtiem punktiem – Zaķis iemeta vienu soda metienu, pēc otrā neprecīzā metiena Gulbis iebakstīja bumbu grozā, taču Mejeris pretiniekus atvēsināja ar diviem tālmetieniem pēc kārtas (43:35). Mačs turpinājās diezgan rezultatīvā cīņā, bet "VEF Rīga" komandai labi krita tālmetieni, kas uz brīdi ļāva panākt pat 12 punktu pārsvaru. Tomēr Rīgas komandas abi centra spēlētāji Meiers un Iļja Gromovs nopelnīja ceturtās piezīmes, tāpēc abus spēlētājus nācās pietaupīt. To "Ventspils" izmantoja – Aigars Šķēle iemeta tālmetienu, bet divreiz no tuvas distances precīzs bija Vilijs Dīns. Mejeris apturēja pretinieku izrāvienu, bet Blūms turpinājumā iemeta divus tālmetienus pēc kārtas – 60:47.

Ceturtajā ceturtdaļā uz Gulbja divpunktu metienu Blūms atbildēja ar tālmetienu, taču tad Aigars Šķēle izcēlās ar 2+1 punktu gājienu (52:63). Tad "VEF Rīga" palika bez sava pamatcentra Meiera, kurš nopelnīja piekto piezīmi, un tā kā Rīgas komandas rezerves centrs Gromovs arī bija ar četrām piezīmēm, ventspilnieki turpinājumā aktīvi devās caurgājienos un guva sešus punktus pēc kārtas, precīzi metot Andrejam Gražulim, Šķēlem un Dīnam. Kristofers Ričards guva pirmos punktus pēc neilga pārtraukuma "VEF Rīga" komandai, bet Mejeris ar precīzu "sodiņu" atjaunoja desmit punktu pārsvaru VEF – 68:58. Tomēr ar to vēl nekas nebeidzās – Gražulis, Gulbis un Artis Ate guva punktus "Ventspils" komandai samazināja deficītu līdz pieciem punktiem (65:70).

Ventspilnieki turpināja centienus pagarināt sēriju, bet svarīgā uzbrukumā Mejeris pārtvēra bumbu, taču rīdzinieku punktus neguva. Pēdējā minūtē Ate aizmeta garām abus soda metienus, bet Mejeris otrā laukuma pusē abus metienus no soda metienu līnijas realizēja. Atlikušajās sekundēs komandas guva punktus, bet mača uzvarētājs jau bija zināms.

Mareks Mejeris tika atzīts par LBL finālsērijas vērtīgāko spēlētāju.

"VEF Rīga" LBL finālsēriju iesāka ar ļoti pārliecinošu sniegumu izbraukumā, izcīnot uzvaru ar 76:66, bet otrajā mačā Ventspilī rīdzinieki līdzīgā mača galotnē izrāva panākumu ar 84:76. Savukārt sērijas trešajā mačā "VEF Rīga" veica iespaidīgu atspēlēšanos un guva panākumu ar 90:82.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!