Foto: F64

Latvijas čempionvienība basketbolā "VEF Rīga" Eiropas kausa turnīra otrā apļa otrajā spēlē trešdien ar rezultātu 78:67 (18:13, 19:16, 16:21, 25:17) savā laukumā pieveica Igaunijas čempionvienību Tallinas "Kalev"/"Cramo".

Līdz ar to pēc neveiksmīgā sezonas sākuma "VEF Rīga" tika pie ceturtās uzvaras pēc kārtas visos turnīros, Eiropas kausa G apakšgrupas kopvērtējumā iekļūstot zonā, kas kvalificēsies otrajam posmam.

Rezultatīvākais "VEF Rīga" komandā ar 18 punktiem, sešām atlēkušajām bumbām un sešiem izprovocētiem noteikumu pārkāpumiem bija Kenans Bajramovičs, 17 punktus pievienoja Jānis Bērziņš, bet ar 15 punktiem un sešām rezultatīvām piespēlēm izcēlās Dī Brauns.

Savukārt "Kalev"/"Cramo" komandā ar 16 punktiem atzīmējās Vlads Moldoveanu.

Mačs sākās nervozā cīņā, tomēr praktiski visu laiku "VEF Rīga" saglabāja vadību, pēc astoņām spēlētām minūtēm jau panākot 15:8 savā labā. Mājinieki spēja panākt arī 18:10, tomēr pirmā ceturtdaļa noslēdzās ar 18:13.

Otrās ceturtdaļas trešajā minūtē "Kalev"/"Cramo" vēl panāca neizšķirtu 22:22, tomēr turpinājumā rīdzinieki sāka spēlēt arvien pārliecinošāk, gūstot nākamos deviņus punktus. Vairākas reizes "VEF Rīga" spēja panākt arī desmit punktu pārsvaru, bet pēc pirmā puslaika atradās priekšā ar 37:29.

Otrā puslaika pirmajā pusē "VEF Rīga" nespēlēja pārāk sekmīgi, kas trešās ceturtdaļas vidū ļāva viesiem veikt astoņu punktu izrāvienu un samazināt deficītu līdz 42:44. Priekšpēdējā minūtē "Kalev"/"Cramo" pietuvojās arī līdz 48:49, tomēr pirms pēdējās desmitminūtes mājinieki saglabāja vadību ar 53:50.

Ļoti veiksmīgi "VEF Rīga" uzsāka ceturto ceturtdaļu, pēc Brauna tālmetiena atgūstot desmit punktu pārsvaru - 60:50. Kaut "Kalev"/"Cramo" centās visiem spēkiem iesaistīties cīņā par uzvaru, mājinieki noturēja samērā pārliecinošu panākumu.

Latvijas čempioni pēdējos mačos spējuši atkopties no ieilgušās neveiksmju sērijas, izcīnot ceturto uzvaru pēc kārtas.

"Kalev"/"Cramo" komandu, kura pēdējās cīņās arī bija demonstrējusi ļoti pārliecinošu sniegumu, ilgstoši pārstāvējis latvietis Armands Šķēle, tomēr šonedēļ viņš pārcēlās uz Turcijas pēc spēka otro līgu.

Eiropas kausa pirmajā spēlē "VEF Rīga" savā laukumā ar 80:71 pārspēja Maķedonijas spēcīgāko klubu Skopjes "Aerodrom", turpinājumā ar 67:62 viesos uzvarēja arī "Kalev"/"Cramo", vēlāk ar 73:94 Rīgā zaudēja Haifas "Maccabi" komandai, kas pērn negaidīti triumfēja Izraēlas čempionātā, bet pēcāk savā laukumā ar 68:86 pārliecinoši zaudēja Krievijas komandai Kazaņas "Unics".

Pirmais aplis tika noslēgts ar zaudējumu 64:83 viesos pret Turcijas klubu Bandirmas "Banvit", kuru pārstāv bijušais rīdzinieku leģionārs Ērls Roulends, bet otrā apļa pirmajā spēlē rīdzinieki pirms nedēļas ar 77:70 izbraukumā atkārtoti uzvarēja "Aerodrom" basketbolistus.

Vēl vienā septītās kārtas G grupas mačā otrdien "Unics" ar 79:71 (20:16, 16:14, 21:19, 22:22) savā laukumā uzveica "Banvit".

G apakšgrupas kopvērtējumā līderi ar septiņām uzvarām septiņās spēlēs ir "Unics" basketbolisti, "Maccabi" kontā četri panākumi sešos mačos, bet "VEF Rīga" seko ar četriem panākumiem septiņās spēlēs. "Banvit" komanda iekrājusi trīs uzvaras, bet "Aerodrom" un "Kalev"/"Cramo" vienības guvušas pa vienam panākumam.

Pirms neilga laika Rīgas kluba padomes priekšsēdētājs Edgars Jaunups izteicās, ka leģionāriem Denjelam Braunam un Entveinam Robinsonam katra spēle var būt kā pēdējā, jo pēdējo maču laikā sniegums no viņu puses nav bijis apmierinošs. Pēc šī paziņojuma un lietuvieša Toma Delininkaiša atbrīvošanas no komandas rīdzinieku sniegums strauji uzlabojies.

Jaunās sezonas Eiropas kausa izcīņas turnīrā līdzšinējo 32 komandu vietā startē 48 vienības. Pirmajā posmā komandas sadalītas astoņās apakšgrupās - pa sešām vienībām katrā. Pēc divu apļu turnīra katras apakšgrupas trīs labākās komandas kvalificēsies otrajam posmam. Tajā šiem 24 klubiem pievienosies tās astoņas komandas, kas nespēs kvalificēties ULEB Eirolīgas "Top 16" sacensībām.

Otrajā posmā komandas tiks sadalītas astoņās grupās - pa četrām vienībām katrā. Pēc divu apļu turnīra katras apakšgrupas divas labākās komandas iekļūs astotdaļfinālā, bet no izslēgšanas turnīra pirmās kārtas līdz finālam cīņas noritēs divu maču summā.

"VEF Rīga" basketbolisti pērnās sezonas Eiropas kausā spēja iekļūt 16 labāko komandu skaitā, tomēr no vietas ceturtdaļfinālā tos šķīra viena uzvara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!