Foto: F64

Latvijas vicečempioni basketbolā "VEF Rīga" svētdien VTB Vienotās līgas mačā izbraukumā ar rezultātu 90:84 (21:22, 30:15, 19:18, 20:29) uzvarēja Čehijas spēcīgāko vienību Nimburkas ČEZ, pirmoreiz šosezon turnīrā gūstot divus panākumus pēc kārtas.

Jānis Timma rīdzinieku labā guvis 26 punktus, 18 no tiem iekrājot jau pirmajā puslaikā, bet amerikānis Džeralds Robinsons guva 30 punktus, no tiem 17 savācot pirmajā puslaikā. Pie desmit punktiem un 11 atlēkušajām bumbām tika Ronalds Zaķis.

ČEZ vienībā rezultatīvākais ar 19 punktiem bija amerikānis Česters Simonss.

Spēles ievadā "VEF Rīga" komanda izvirzījās vadībā ar 10:4, vadību nosargājot līdz pat pirmās ceturtdaļas beigām, kad mājinieki guva četrus punktus pēc kārtas un panāca 22:21 sev par labu. Otrās ceturtdaļas sākumā ČEZ komanda tika pie četru punktu handikapa, uz ko rīdzinieki atbildēja ar 9:0 izrāvienu, panākot 30:25 savā labā. Laukuma saimnieki spēja pietuvoties līdz viena punkta atstatumam, tomēr vēl viens "VEF Rīga" izrāviens ar 8:0 deva vienībai deviņu punktu atrāvienu (38:29).

Ceturtdaļas izskaņā viesu pārsvars uz brīdi sasniedza 14 punktus, bet atpūtā komandas devās pie rezultāta 51:37 par labu Rīgas klubam, pēdējo pāris sekunžu laikā viesiem veikli tiekot pie četriem punktiem.

Trešajā ceturtdaļā laukuma saimnieki spēja pretinieku pārsvaru samazināt līdz septiņu punktu atzīmei, tomēr "VEF Rīga" cīņas gaitu turpināja kontrolēt. Gūstot deviņus punktus pēc kārtas, viesi panāca 68:50 savā labā, bet noslēdzošo ceturtdaļu sagaidīja ar 13 punktu handikapu.

Noslēdzošajā ceturtdaļā ČEZ komandai ilgāku laiku izdevās nosargāt savu grozu neskartu, kas četras minūtes pirms cīņas beigām "VEF Rīga" deva deviņu punktu pārsvaru (75:66). Minūti un 41 sekundi pirms spēles beigām viesi atradās vadībā ar 81:74, atlikušajā laikā laukuma saimniekiem savas iespējas neizmantojot.

Abu komandu iepriekšējā tikšanās reizē, kas notika pirmajā aplī decembrī Rīgā, pārāki ar 86:78 bija "VEF Rīga" spēlētāji. Toreiz vienu no līdz šim sezonas labākajām spēlēm aizvadīja Artūrs Bērziņš, iemetot 19 punktus, bet toreiz ČEZ iztika bez sava līdera Deriusa Vašingtona, kurš ieguvis pieredzi gan Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA), gan ULEB Eirolīgā.

"VEF Rīga" šonedēļ aizvadīja vienu spēli, kad trešdien vietējā līgā ar 85:90 piekāpās "Ventspilij", savukārt ČEZ ne tikai aizvadīja Eiropas kausa otrā posma spēli Strasbūrā, kurā ar 80:87 piekāpās vietējai vienībai, bet piektdien arī tika pie panākuma nacionālā čempionāta mačā.

ČEZ komandas galvenais treneris ir lietuvietis Ķēstūtis Kemzūra, kurš savulaik vienu izlašu sezonu nostrādāja ar Latvijas valstsvienību.

Abas komandas savā starpā tikās jau desmito reizi vēsturē, un līdz šim "VEF Rīga" guvusi sešus panākumus.

Ar septiņām uzvarām 16 spēlēs "VEF Rīga" turnīra kopvērtējumā pakāpusies uz astoto vietu, bet ČEZ ar četriem panākumiem ir 14.pozīcijā.

Kā zināms, "VEF Rīga" komanda šajā sezonā nolēmusi lielāku uzmanību pievērst pašmāju basketbolistiem, turklāt galvenā trenera amatā lietuvieti Ramūnu Butautu nomainījis Latvijas speciālists Nikolajs Mazurs.

Septembrī rīdzinieki trešo reizi spēkojās ULEB Eirolīgas kvalifikācijas turnīrā, kur zaudēja jau pirmajā kārtā un pie vienīgās ceļazīmes uz prestižajām sacensībām netika, bet vēlāk Eiropas kausa turnīrā pārliecinoši netika pārvarēts pirmais posms. Savukārt "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) sezonu vienība uzsākusi ar četriem panākumiem sešās cīņās.

Šosezon VTB Vienotajā līgā piedalās 16 komandas, kur katra aizvadīs divu apļu turnīru, kopumā regulārajā turnīrā nospēlējot 30 mačus, bet astoņas labākās vienības iekļūs izslēgšanas spēlēs.

Šosezon VTB līgā startē desmit klubi no Krievijas, kā arī pa vienai komandai no Kazahstānas, Somijas, Latvijas, Igaunijas, Čehijas un Baltkrievijas.

Jau vēstīts, ka iesākumā bija plānots, ka jaunajā VTB līgas sezonā piedalīsies 22 klubi, taču no starta nolēma atteikties piecas Lietuvas vienības, kā arī nu jau vairs neeksistējošā Krievijas komanda Sanktpēterburgas "Spartak", kā arī Polijas vienība Zgoželecas "PGE Turow". Tikmēr valstī nestabilās situācijas dēļ VTB līgā nespēlē arī Ukrainas vienības "Doņeck" un Mariupoles "Azovmaš".

Jaunajā sezonā "VEF Rīga" sev izvirzījusi uzdevumu atgriezties valsts čempionu tronī, Eiropas kausa izcīņas sacensībās pārvarēt pirmo posmu, kas nav paveikts, bet Vienotās līgas sacensībās iekļūt labāko astoņniekā.

Pagājušās sezonas Latvijas čempionāta finālsērijā līdz četrām uzvarām "VEF Rīga" ar 1-4 piekāpās "Ventspils" basketbolistiem. Tāpat VTB līgas sacensībās komanda nekvalificējās izslēgšanas turnīram, bet Eiropas kausā nepārvarēja pirmo posmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!