Foto: F64

Latvijas vicečempioni basketbolā "VEF Rīga" sezonas tālākajā izbraukuma spēlē VTB Vienotās līgas ietvaros sestdien saistošā cīņas izskaņā ar rezultātu 88:81 (19:19, 18:23, 29:25, 22:14) uzvarēja Krievijas vienību Krasnojarskas "Jeņisej".

Ronalds Zaķis "VEF Rīga" komandas labā guva 18 punktus, Jānis Timma izcēlās ar 14 punktiem un desmit rezultatīvām piespēlēm, bet 14 punktus iekrāja arī amerikānis Džeralds Robinsons.

Pirmajā ceturtdaļā vadībā pabija abas komandas, tomēr lielākoties līderos atradās mājinieki, kuru pārsvars uz brīdi sasniedza sešus punktus. Vadību "Jeņisej" komanda saglabāja arī visas otrās ceturtdaļas garumā, kad uz brīdi izveidoja 11 punktu handikapu, bet pārtraukumā devās ar piecu punktu pārsvaru pār rīdziniekiem.

Arī trešajā ceturtdaļā "VEF Rīga" komandai nebija spēkam atjaunot neizšķirtu, lai arī pašā tās izskaņā divreiz tika panākts vairs tikai viena punkta deficīts. Uz pavisam neilgu brīdi viesi vadībā pabija ceturtās ceturtdaļas sākumā (68:67), tomēr tad līderos atgriezās "Jeņisej" komanda. Tā spēja atjaunot piecu punktu pārsvaru, bet četras minūtes pirms mača beigām atradās vadībā ar 78:76. Rīdzinieki ātri spēja pārsvaru likvidēt un vairākas reizes apmainīties ar vadības grožiem, bet divi sekmīgi uzbrukumi pēc kārtas komandai minūti pirms cīņas beigām deva vadību ar 85:81. Nākamie divi mājinieku metieni mērķi nesasniedza, kas vēlāk "VEF Rīga" ļāva uzvaru nosargāt.

Decembrī "VEF Rīga" visos turnīros zaudēja piecās spēlēs pēc kārtas, tajā skaitā "Aldaris" Latvijas Basketbola līgā (LBL) pret "Jēkabpili". Tomēr pērnā gada pēdējā mačā rīdzinieki ar 88:63 pārliecinoši apspēlēja Somijas klubu Loimā "Nilan Bisons". Šī gada pirmajā spēlē Vienotās līgas ietvaros "VEF Rīga" ar 61:75 zaudēja arī Kazahstānas spēcīgākajai komandai "Astana", bet pēc tam tikusi pie diviem panākumiem pēc kārtas LBL turnīrā.

"VEF Rīga" klubs iepriekš pie "Jeņisej" viesojies vienu reizi, kad 2012.gada oktobrī dramatiskā spēlē piekāpās pagarinājumā ar 93:96. Pēc tam Rīgā mājinieki revanšējās ar 85:69, bet šosezon pirmajā aplī 9.oktobrī Latvijas klubs savā laukumā tika pie panākuma galotnē ar 77:75.

Zīmīgi, ka "Jeņisej" šosezon iespēju debitēt Eiropas Izaicinājuma kausā ieguva pēc tam, kad "VEF Rīga" saņēma īpašo uzaicinājumu uz ULEB Eirolīgas kvalifikāciju. Eirokausu sacensībās Krasnojarskas klubs piedalās pirmoreiz vēsturē, turklāt spēja pārvarēt Eiropas trešā spēcīgākā klubu turnīra pirmo posmu.

Ar sešām uzvarām 15 spēlēs "VEF Rīga" turnīra kopvērtējumā pakāpusies uz devīto vietu, bet "Jeņisej" ar četriem panākumiem ir 13.pozīcijā.

Kā zināms, "VEF Rīga" komanda šajā sezonā nolēmusi lielāku uzmanību pievērst pašmāju basketbolistiem, turklāt galvenā trenera amatā lietuvieti Ramūnu Butautu nomainījis Latvijas speciālists Nikolajs Mazurs.

Septembrī rīdzinieki trešo reizi spēkojās ULEB Eirolīgas kvalifikācijas turnīrā, kur zaudēja jau pirmajā kārtā un pie vienīgās ceļazīmes uz prestižajām sacensībām netika, bet vēlāk Eiropas kausa turnīrā pārliecinoši netika pārvarēts pirmais posms. Savukārt "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) sezonu vienība uzsākusi ar četriem panākumiem piecās cīņās.

Šosezon VTB Vienotajā līgā piedalās 16 komandas, kur katra aizvadīs divu apļu turnīru, kopumā regulārajā turnīrā nospēlējot 30 mačus, bet astoņas labākās vienības iekļūs izslēgšanas spēlēs.

Šosezon VTB līgā startē desmit klubi no Krievijas, kā arī pa vienai komandai no Kazahstānas, Somijas, Latvijas, Igaunijas, Čehijas un Baltkrievijas.

Jau vēstīts, ka iesākumā bija plānots, ka jaunajā VTB līgas sezonā piedalīsies 22 klubi, taču no starta nolēma atteikties piecas Lietuvas vienības, kā arī nu jau vairs neeksistējošā Krievijas komanda Sanktpēterburgas "Spartak", kā arī Polijas vienība Zgoželecas "PGE Turow". Tikmēr valstī nestabilās situācijas dēļ VTB līgā nespēlē arī Ukrainas vienības "Doņeck" un Mariupoles "Azovmaš".

Jaunajā sezonā "VEF Rīga" sev izvirzījusi uzdevumu atgriezties valsts čempionu tronī, Eiropas kausa izcīņas sacensībās pārvarēt pirmo posmu, kas nav paveikts, bet Vienotās līgas sacensībās iekļūt labāko astoņniekā.

Pagājušās sezonas Latvijas čempionāta finālsērijā līdz četrām uzvarām "VEF Rīga" ar 1-4 piekāpās "Ventspils" basketbolistiem. Tāpat VTB līgas sacensībās komanda nekvalificējās izslēgšanas turnīram, bet Eiropas kausā nepārvarēja pirmo posmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!