Foto: F64

Latvijas vicečempioni basketbolā "VEF Rīga" VTB Vienotās līgas regulārā čempionāta mačā svētdien savās mājās ar rezultātu 77:84 (18:22, 21:17, 17:21, 21:24) piekāpās turnīra vicelīderiem Maskavas apgabala "Himki" vienībai.

Abas komandas dueli iesāka punkts punktā, taču pirmās ceturtdaļas izskaņā "Himki" spēja panākt piecu punktu pārsvaru (20:15), taču rīdzinieki deficītu atspēlēja un otrā ceturkšņa ievadā izvirzījās vadībā ar 23:22. Vadību abas vienības pārņēma pamīšus, taču pirmā puslaika izskaņā Maskavas apgabala vienība spēja gūt vairākus punktus pēc kārtas un izvirzīties vadībā ar 37:33. Tomēr rīdzinieki pēdējos uzbrukumus aizvadīja sekmīgi, panākot neizšķirtu 39:39.

Otrā puslaika sākumā rīdziniekiem izdevās izvirzīties vadībā ar 46:41, taču Maskavas apgabala komanda Latvijas komandu panāca un arī pārņēma vadību. "VEF Rīga" basketbolistiem arvien lielākas grūtības sagādāja turēties līdzi pretiniekiem, kuri mazāk nekā četras minūtes pirms pamatlaika beigām izvirzījās vadībā ar 77:71.

Mājinieki pēdējās minūtēs centās saasināt spēles gaitu un noķert pretiniekus, taču tas neizdevās, kā rezultātā "Himki" izcīnīja uzvaru ne pārāk spriedzes pilnā galotnē.

"VEF Rīga" sastāvā ar 18 punktiem izcēlās Robs Loverijs, bet desmit pievienoja Kelvins Dorsijs Heriss. Savukārt pa astoņiem punktiem guva Ingus Jakovičs un Artūrs Strēlnieks.

Pēdējās astoņās VTB Vienotās līgas regulārā čempionāta spēlēs "Himki" ir izcīnījuši septiņas uzvaras, vienīgo zaudējumu šajā laikā piedzīvojot 8.martā, kad izbraukumā ar 63:65 piekāpās Sanktpēterburgas "Zeņit". Tomēr nesen "Himki" divu spēļu summā pieveica "Zeņit" Eiropas kausa astotdaļfinālā.

Pirms šodienas mača šī komanda pēdējo spēli aizvadīja otrdien, kad Eiropas kausa turnīra ceturtdaļfināla pirmajā mačā ar 76:75 viesos pārspēja Spānijas vienību "Valencia Basket". Šajā mačā "Himki" rindās 27 punktus guva amerikāņu leģionārs Tairīss Raiss, kurš tika nosaukts par vienu no šīs kārtas vērtīgākajiem spēlētājiem.

Tāpat "Himki" vienība pirms mača ar "VEF Rīga" pagarināja līgumu ar komandas aizsargu Jegoru Vjalcevu un centra spēlētāju Ruslanu Patejevu.

Kā zināms, "Himki" komandas galvenais treneris ir lietuvietis Rims Kurtinaitis, kurš iepriekš ilgstoši trenējis arī "VEF Rīga" vienību. Vienību salīdzinoši nesen pameta Francijas valstsvienības centrs Žofrē Loverņs, kurš pārcēlies uz okeāna otru pusi un nu jau spēlē Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubā Denveras "Nuggets", bet viņa vietā mēneša sākumā tika piesaistīts Spānijas valstsvienības uzbrucējs Viktors Klavers, kurš sezonas pirmo daļu pavadīja vienā no vadošajiem NBA klubiem Portlendas "Trail Blazers"

Šī abām komandām bija jau ceturtā savstarpējā spēle. Vienotās līgas ietvaros 19.oktobrī Maskavā ar rezultātu 96:87 pārāka bija "Himki" komanda, kad rezultatīvākais rīdzinieku rindās bija Kevins Dilards, ar kuru "VEF Rīga" novembra sākumā pārtrauca sadarbību. Tāpat divreiz komandu ceļi krustojās Eiropas kausa pirmajā posmā, kad "VEF Rīga" izbraukumā kapitulēja ar 65:94, bet savās mājās piekāpās ar 79:86.

Savukārt "VEF Rīga" iepriekšējā Vienotās līgas spēlē pagājušajā nedēļas nogalē ar rezultātu 89:84 izbraukumā negaidīti pieveica spēcīgo Krievijas vienību Krasnodaras "Lokomotiv-Kubaņ". Latvijas vicečempione šajā nedēļā ar uzvaru noslēdza "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) regulāro čempionātu, pēdējā spēlē viesos ar rezultātu 79:67 pieveicot "Jūrmala"/"Fēnikss" vienību.

Ar 23 spēlēs izcīnītām desmit uzvarām "VEF Rīga" Vienotās līgas kopvērtējumā šobrīd atrodas astotajā vietā, turpinot cīņu par dalību izslēgšanas turnīrā, bet "Himki" ar 24 cīņās izcīnītu 21 uzvaru atrodas turnīra otrajā pozīcijā, cīnoties par pirmo vietu ar vienu no spēcīgākajām Eiropas vienībām Maskavas CSKA.

Kā zināms, "VEF Rīga" komanda šajā sezonā nolēmusi lielāku uzmanību pievērst pašmāju basketbolistiem, turklāt galvenā trenera amatā lietuvieti Ramūnu Butautu nomainījis Latvijas speciālists Nikolajs Mazurs.

Pagājušā gada septembrī rīdzinieki trešo reizi spēkojās ULEB Eirolīgas kvalifikācijas turnīrā, kur zaudēja jau pirmajā kārtā un pie vienīgās ceļazīmes uz prestižajām sacensībām netika, bet vēlāk Eiropas kausa turnīrā pārliecinoši netika pārvarēts pirmais posms. Savukārt "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) sezonu vienība uzsākusi ar pieciem panākumiem septiņās cīņās.

Šosezon VTB Vienotajā līgā piedalās 16 komandas, kur katra aizvadīs divu apļu turnīru, kopumā regulārajā turnīrā nospēlējot 30 mačus, bet astoņas labākās vienības iekļūs izslēgšanas spēlēs.

Šosezon VTB līgā startē desmit klubi no Krievijas, kā arī pa vienai komandai no Kazahstānas, Somijas, Latvijas, Igaunijas, Čehijas un Baltkrievijas.

Jau vēstīts, ka iesākumā bija plānots, ka jaunajā VTB līgas sezonā piedalīsies 22 klubi, taču no starta nolēma atteikties piecas Lietuvas vienības, nu jau vairs neeksistējošā Krievijas komanda Sanktpēterburgas "Spartak", kā arī Polijas vienība Zgoželecas "PGE Turow". Tikmēr valstī nestabilās situācijas dēļ VTB līgā nespēlē arī Ukrainas vienības "Doņeck" un Mariupoles "Azovmaš".

Šajā sezonā "VEF Rīga" sev izvirzījusi uzdevumu atgriezties valsts čempionu tronī, Eiropas kausa izcīņas sacensībās pārvarēt pirmo posmu, kas nav paveikts, bet Vienotās līgas sacensībās iekļūt labāko astoņniekā.

Pagājušās sezonas Latvijas čempionāta finālsērijā līdz četrām uzvarām "VEF Rīga" ar 1-4 piekāpās "Ventspils" basketbolistiem. Tāpat VTB līgas sacensībās komanda nekvalificējās izslēgšanas turnīram, bet Eiropas kausā nepārvarēja pirmo posmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!