Foto: F64

Latvijas vicečempione basketbolā "VEF Rīga" sestdien VTB Vienotās līgas spēlē savā laukumā ar 73:62 (14:13, 11:11, 18:17, 30:21) uzvarēja Kazahstānas komandu "Astana", kas ir principiāla pretiniece par augstāku vietu kopvērtējuma tabulā.

"VEF Rīga" sastāvā 18 punktus iemeta komandas kapteinis Jānis Blūms, bet 17 punktus pievienoja Kristofers Ričardss. Savukārt ar deviņiem punktiem un 11 atlēkušajām bumbām atzīmējās Mārtiņš Meiers.

Rīdzinieki šo maču iesāka sekmīgi, izvirzoties vadībā ar 10:5, bet septītajā minūtē Mareks Mejeris ar precīzu divpunktnieku panāca jau 14:7. Tiesa, turpmākās minūtes mājiniekiem vairs nebija tik veiksmīgas, jo "Astana" guva deviņus punktus pēc kārtas un otrās ceturtdaļas sākumā pārņēma vadību. Iniciatīva bija pārgājusi Kazahstānas kluba pusē, kas izvirzījās vadībā arī ar 24:20. Tomēr uzreiz pēc tam ar precīzu trīspunktnieku atbildēja "VEF Rīga" jaunieguvums Alekss Gordons, samazinot deficītu līdz minimumam.

Turpmākajos uzbrukumos nevienai no vienībai neizdevās iekarot grozu, bet trīs sekundes līdz pamatlaika beigām "VEF Rīga" leģionārs Ričardss ar diviem precīziem soda metieniem izvirzīja mājiniekus vadībā ar 25:24.

Otrajā puslaikā starp abām komandām aizritēja jau rezultatīvāka cīņa, tomēr tā joprojām bija punkts punktā, bet noslēdzošo ceturtdaļu rīdzinieki sagaidīja ar divu punktu vadību (43:41). Pamatlaika noslēdzošās desmit minūtes "VEF Rīga" vienībai iesākās ļoti veiksmīgi, jo divus no trim soda metieniem iemeta Blūms, bet pēc tam tālmetienu realizēja Gints Antrops, panākdams jau 48:41.

Pēc vēl viena Antropa un arī Ričardsa tālmetieniem rīdzinieki sasniedza jau desmit punktu vadību (54:44). Lai arī pēc tam "Astana" pietuvojās, ļoti svarīgā brīdī divus tālmetienus grozā raidīja Blūms. Vadību Latvijas vicečempioni arī nosargāja, turklāt "VEF Rīga" pār pretiniekiem ieguva arī pārsvaru divu spēļu summā, kas vienādas bilances gadījumā kopvērtējuma tabulā ļaus atrasties augstāk.

"VEF Rīga" Vienotās līgas kopvērtējumā ar deviņām uzvarām 18 spēlēs tagad pacēlusies uz sesto vietu, kamēr aiz tās ar deviņām uzvarām 19 cīņās ir Krasnojarskas "Jeņisej", bet "Astana" ar deviņiem panākumiem 20 mačos noslīdējusi uz astoto pozīciju.

"VEF Rīga" pēdējās sešās Vienotās līgas spēlēs cietusi četrus zaudējumus, iepriekšējā mačā ar 83:99 piekāpjoties Eirolīgas grandam Maskavas CSKA. Tikmēr Astanas komanda Vienotajā līgā pirms sestdienas mača bija uzvarējusi trīs spēles pēc kārtas.

Abas komandas savā starpā tikās oktobra beigās, kad Astanā notikušajā spēlē pārāki ar 66:64 bija laukuma saimnieki.

Astanas komandas spēle lielā mērā balstās uz piesaistīto leģionāru, četru amerikāņu un divu grieķu, veikumu Arī Astanas komandas galvenais treneris ir Grieķijas speciālists Iljs Papateodors, kurš pie Kazahstānas vienības stūres aizstāj kādreizējo "VEF Rīga" treneri Ramūnu Butautu.

"Astana" sastāvā spēlē amerikāņu aizsargs Robs Loverijs, kurš pirms divām sezonām spēlēja "VEF Rīga" vienībā, palīdzot tai izcīnīt Latvijas čempiontitulu. Loverijs ir otrs rezultatīvākais spēlētājs Astanas komandas rindās.

"VEF Rīga" klubs Vienotās līgas sacensībās piedalās jau astoto sezonu pēc kārtas.

Šajā Vienotās līgas sezonā startē 13 komandas, ieskaitot arī jaunpienācēju Permas "Parma". Savukārt starpsezonā no dalības turnīrā nolēma atteikties Čehijas klubs Nimburkas ČEZ, Loimā "Nilan Bisons" no Somijas un Gruzijas vienība Tbilisi "Vita".

Zīmīgi, ka tikai pirmajās divās sezonās Vienotajā līgā bija mazāks dalībnieču skaits - astoņas un 12 komandas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!