Foto: F64

Latvijas basketbola klubi "Ventspils" un "VEF Rīga" šodien uzsāk otrā apļa mačus Eiropas kausa izcīņas pirmajā posmā.

Valsts vicečempioni "VEF Rīga" plkst.19.30 savā laukumā "Arēnā Rīga" sāks dueli ar sev ļoti labi pazīstamo Krievijas komandu Maskavas apgabala "Himki", ko vada tās bijušais galvenais treneris Rims Kurtinaitis. To tiešraidē būs iespējams vērot Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanālā.

Abas komandas tiksies jau trešo reizi šosezon - oktobrī divreiz vienā nedēļā tās tikās Himkos, kad sākotnēji Eiropas kausa ietvaros mājinieki sagrāva pretiniekus ar 94:65, bet pāris dienu vēlāk VTB Vienotās basketbola līgas turnīrā sīvākā cīņā bija labāki ar 96:87.

Šonedēļ "VEF Rīga" tiksies ar trim no šī brīža spēcīgākajiem Krievijas klubiem - pirmdien VTB Vienotās līgas mačā ar 72:87 tika zaudēts Maskavas CSKA komandai, bet svētdien rīdzinieki izbraukumā sacentīsies ar ULEB Eirolīgas vienību Kazaņas "Unics".

Trešdienas mačā "VEF Rīga" sastāvā varētu atgriezties Ingus Jakovičs, kurš pēdējos mačus izlaidis ikra muskuļa plīsuma dēļ.

Citos D apakšgrupas sestās kārtas mačos trešdien Krievijas vienība Sanktpēterburgas "Zeņit" uzņems Ungārijas klubu Solnokas "Olaj KK", bet Ļubļanas "Union Olimpija" no Slovēnijas spēkosies ar Stambulas "Bešiktaš Integral Forex" no Turcijas.

Turnīra pirmajā aplī rīdzinieki ar 65:94 izbraukumā piedzīvoja sagrāvi pret "Himki" komandu, vēlāk savā laukumā ar 71:61 apspēlēja "Olaj KK", bet tad sekojuši trīs zaudējumi pēc kārtas - 70:84 izbraukumā pret "Zeņit" spēlētājiem, 71:88 pret "Bešiktaš" un 74:83 savā laukumā pret "Union Olimpija".

D apakšgrupā pēc pirmā apļa pa četrām uzvarām ir "Union Olimpija" un "Bešiktaš" kontā, trīs uzvaras iekrājusi "Himki" vienība, pie diviem panākumiem tikusi "Zeņit", bet Latvijas un Ungārijas vienībām ir pa uzvarai.

"VEF Rīga" komandai šajās sacensībās izvirzīts uzdevums pārvarēt pirmo turnīra posmu. Sacensībās vienība startē piekto gadu pēc kārtas.

Savukārt Latvijas čempionvienība "Ventspils" izbraukumā spēlēs ar Podgoricas "Budučnost Voli" basketbolistiem no Melnkalnes, turklāt arī šis mačs sāksies plkst.19.30 pēc Latvijas laika.

Iepriekšējā nedēļā "Ventspils" cieta negaidītu neveiksmi "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) mačā, kad ar 76:81 piekāpās "Liepāja"/"Triobet" vienībai.

Sezonas ievadā ventspilnieki, uzņemot "Budočnost", veiksmīgi nosvinēja atgriešanos ULEB rīkotājos turnīros, tiekot pie uzvaras. Mača laikā "Ventspils" bija arī 20 punktu pārsvars, tomēr pēdējā ceturtdaļā viesi pievilka līdz -4, taču vadību pārņemt nespēja, un mājinieki svinēja uzvaru 82:75.

Kopš tikšanās Ventspilī abas komandas tikušas pie vienas uzvaras, turklāt apspēlējot vienu un to pašu klubu - Latvijas čempioni poļu Zelona Guras "Stelmet" viesos pieveica 79:69, bet Melnkalnes čempioni bija pārāki ar 90:76.

Citās šīs grupas spēlēs trešdien Krievijas klubs Krasnodaras "Lokomotiv-Kubaņ" uzņems "Stelmet", bet Grieķijas komanda Saloniku PAOK tiksies ar Karšijakas "Pinar" klubu no Turcijas.

Pirmajā aplī ventspilnieki pēc panākuma pār "Budučnost Voli", ar 60:72 izbraukumā zaudēja "Lokomotiv-Kubaņ", kā arī savā laukumā ar 72:81 zaudēja "Pinar" un ar 63:66 piekāpās PAOK. Tomēr noslēdzošajā cīņā tika uzveikta "Stelmet" vienība.

Pašlaik F grupā "Lokomotiv-Kubaņ" ir līderi ar piecām uzvarām piecās spēlēs, ar četriem panākumiem seko PAOK vienība, "Pinar" un "Ventspils" kontā ir attiecīgi trīs un divi panākumi. "Budučnost Voli" ar vienu panākumu ieņem piekto vietu, bet "Stelmet" vienība cīnās bez uzvarām.

"Ventspils" komandai šajā turnīrā nav izvirzīts konkrēts uzdevums, jo Eiropas otrajā spēcīgākajā klubu turnīrā tā atgriezusies pēc sešu gadu pārtraukuma, iepriekšējās sezonās regulāri startējot Eiropas Izaicinājuma kausā.

"Ventspils" komanda Eiropas kausam kvalificējās kā iepriekšējās sezonas Latvijas čempione, bet "VEF Rīga" saņēma īpašo uzaicinājumu uz ULEB Eirolīgas kvalifikāciju, ko nespēja pārvarēt, un automātiski saņēma vietu Eiropas kausā.

Grupu turnīrā 36 komandas sadalītas sešās apakšgrupās, pa sešām komandām katrā, kas līdz 17.decembrim izspēlēs divu apļu turnīru. Pirms izlozes komandas, balstoties uz ģeogrāfisko principu, bija sadalītas divās apakšgrupās.

Sacensību otro posmu sasniegs četras katras grupas labākās komandas, kurām pievienosies astoņas vienības, kas nepārvarēs ULEB Eirolīgas sacensību pirmo posmu. Šīs 32 komandas tiks sadalītas astoņās grupās, pa četrām vienībām katrā, kas izspēlēs divu apļu turnīru laika posmā no 2015.gada 6.janvāra līdz 3.martam.

Otro posmu pārvarēs katras grupas divas labākās komandas, kas pēc tam izspēlēs astotdaļfinālu, ceturtdaļfinālu, pusfinālu un finālu. Izslēgšanas turnīrā visās fāzēs uzvarētāji tiks noskaidroti divu spēļu summā. Sacensību finālspēles gaidāmas 2015.gada 24. un 29.aprīlī. Sacensību uzvarētāji kvalificēsies 2015./2016.gada ULEB Eirolīgas turnīram.

Iepriekšējā sezonā Eiropas kausā triumfēja Spānijas komanda "Valencia Basket", kas finālā pieveica Krievijas vienību Kazaņas "Unics". Līdz ar to "Valencia Basket" automātiski kvalificējās ULEB Eirolīgas turnīram, bet "Unics" iepriekš pārvarēja ULEB Eirolīgas kvalifikāciju un arī spēlē Eiropas spēcīgāko komandu turnīrā.

No Latvijas komandām iepriekšējā sezonā "VEF Rīga" nespēja pārvarēt turnīra pirmo posmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!