Foto: F64

Pašreizējie Latvijas čempioni "VEF Rīga" sestdien "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) līdervienību spēlē ar 92:80 (17:27, 26:17, 23:13, 26:23) uzvarēja principiālo pretinieci "Ventspili" un pārņēma vadību turnīra kopvērtējumā.

"Ventspils" šo maču aizvadīja bez sava līdera Kristapa Janičenoka, kurš iedzīvojies nelielā pleca savainojumā.

"VEF Rīga" sastāvā teicamu maču aizvadīja meksikānis Fransisko Kruss, kurš guva 20 punktus, bet 17 punktus pievienoja Džošs Harelsons. Tikmēr 12 punkti Jānim Bērziņam.

Savukārt "Ventspils" labā 16 punktus iemeta Žanis Peiners un Demjers Pitss, bet par vienu mazāk Mārim Gulbim.

Šo spēli krietni labāk iesāka "Ventspils" basketbolisti, kuri uzbruka ar augstu metienu precizitāti, kas otrās ceturtdaļas sākumā ļāva izvirzīties vadībā ar 29:17. Pēc tam gan "VEF Rīga" basketbolisti mājiniekiem vairs neļāva atrauties tālāk, bet, tuvojoties pirmā puslaika beigām, rīdzinieki strauji deldēja punktu deficītu un lielajā pārtraukumā devās, zaudējot Ventspils komandai vienu punktu (43:44).

Sekmīgi uzņemot ritmu "VEF Rīga" turpināja arī trešajā ceturtdaļā, kas viesiem ļāva pārņemt vadību, turklāt no 50:50 pašreizējie Latvijas čempioni panāca 64:50. Turpinājumā "Ventspils" smagi cīnījās, lai atspēlētos, taču pakāpeniski tas izdevās un sešarpus minūtes līdz pamatlaika beigām tablo vēstīja vairs tikai 70:67 par labu rīdziniekiem. Tomēr iesākto ofensīvu kurzemnieki tā arī neturpināja, jo pēc vairākiem sekmīgiem uzbrukumiem "VEF Rīga" nedaudz vairāk nekā divas minūtes līdz beigām atradās vadībā jau ar 85:71.

Atlikušajā laikā "Ventspils" neatradās nekādi pretargumenti, lai apturētu rīdziniekus ceļā uz uzvaru.

Pēdējā laikā "Ventspils" nerāda sekmīgus rezultātus - komanda piekāpās abos FIBA Eiropas kausa astotdaļfināla mačos, kā arī pirms nedēļas LBL mačā zaudēja tabulā astotajā vietā esošajai "Barons"/LDz komandai, bet šonedēļ tikai spēles otrajā pusē pārspēja čempionāta pastarīti "Ogre"/"Kumho Tyre". Tikmēr "VEF Rīga" sniegums uzlabojas - VTB Vienotajā līgā gūtas uzvaras pār Čehijas čempioniem Nimburkas ČEZ un Kazahstānas klubu "Astana", bet trešdien cienīgi zaudēts vicelīderiem Kazaņas "Unics".

Rīdzinieki tādejādi revanšējās par zaudējumu pirmajā spēlē Rīgā (81:89), kas decembrī dienu vēlāk lika atlaist galveno treneri Karlosu Fradi.

Kurzemnieku jaunieguvums centra spēlētājs Deriks Nikss 2013/14. gada sezonā pārstāvēja "VEF Rīga" komandu, taču īsi pirms sezonas beigām patvaļīgi atstāja komandu.

Tikmēr citā sestdienas mačā "Liepāja"/"Triobet" izbraukumā ar 86:77 (36:18, 22:20, 16:23, 12:16) pārspēja vienu no pastarītēm "Ogre"/"Kumho Tyre".

Liepājas komandas sastāvā 22 punktus šajā spēlē guva Deivids Hikss, 19 punktus guva Jānis Antrops, kamēr 11 punkti un 12 atlēkušās bumbas Klāvam Čavaram. Savukārt Ogres vienībā ar 23 punktiem atzīmējās Kārlis Apsītis, kamēr Guntis Sīpoliņš iemeta 15 punktus.

Lai gan šo maču liepājnieki uzsāka ļoti pārliecinoši un pirmo puslaiku noslēdza ar 20 punktu pārsvaru (58:38), otrajā puslaikā Ogres komandai izdevās atjaunot intrigu. Nepilnas piecas minūtes līdz pamatlaika beigām tablo vēstīja vairs tikai 76:70 par labu viesiem no Liepājas, taču pēc tam Kurzemes klubs veica izrāvienu, nodrošinot sev uzvaru.

LBL turnīra tabulā līderi tagad ar 12 panākumiem 15 mačos ir "VEF Rīga", kam ar 21 uzvaru 27 spēlēs seko "Ventspils" un "Valmiera"/ORDO.

Tikmēr 20 panākumi 28 mačos ir "Liepāja"/"Triobet" kontā, kurai ar 13 panākumiem 24 spēlēs piektajā vietā seko "Jēkabpils". Sesto vietu ieņem "Jūrmala"/"Fēnikss", kas guvusi 15 uzvaras 28 spēlēs, bet septītajā pozīcijā ar astoņiem panākumiem 17 spēlēs atrodas "Valka"/"Valga".

Desmit uzvaras 26 spēlēs ir pēdējā laikā sekmīgi spēlējošajai "Barons"/LDz komandai, "Jelgavai" ir astoņi panākumi 27 spēles, bet pa četrām uzvarām guvušas "Ogre"/"Kumho Tyre" un "Latvijas Universitāte" (LU).

Šajā sezonā deviņas komandas, ieskaitot "Ventspili", savā starpā izspēlēs četrus apļus, bet divas - "VEF Rīga" un "Valka"/"Valga" - ar visiem pretiniekiem spēlēs katra divas reizes. Izslēgšanas turnīrā piedalīsies sešas labākās komandas.

LBL reglamentā ieviesta viena izmaiņa saistībā ar finālsērijas izspēli. Tā ritēs līdz četrām uzvarām, pirmās divas spēles notiks tās komandas laukumā, kas pamatturnīrā ieņēmusi augstāku vietu, divas nākamās - pie pretiniekiem, bet nepieciešamības gadījumā pārējās spēles pēc sistēmas 1-1-1.

Pagājušā gada pavasarī "VEF Rīga" pēc gada pārtraukuma triumfēja Latvijas čempionātā, finālsērijā ar 4-2 pieveicot pērno čempioni "Ventspili".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!