Foto: LETA

Latvijas čempionvienība basketbolā "VEF Rīga" sestdien VTB Vienotās līgas regulārā čempionāta spēlē viesos ar rezultātu 75:68 (24:19, 17:20, 16:16, 18:13) pārspēja Mārtiņa Meiera pārstāvēto Krievijas klubu Krasnojarskas "Jeņisej".

"VEF Rīga" Vienotajā līgā izcīnījusi otro uzvaru pēc kārtas, kas seko sešu zaudējumu sērijai. Līdz ar panākumu Rīgas klubs pameta pēdējo vietu Vienotās līgas kopvērtējuma tabulā.

Rīdziniekiem rezultatīvākais ar 17 punktiem un piecām atlēkušajām bumbām bija Mareks Mejeris, kamēr pa 14 punktiem sameta Arnolds Helmanis un Kens Brauns. Helmanis zem groziem izcīnīja septiņas bumbas, bet amerikānim Braunam bija arī piecas atlēkušās bumbas un četras rezultatīvas piespēles.

Mājiniekiem ar 18 punktiem rezultatīvākais bija baltkrievs Vitālijs Ļutičs, bet 15 punktus iemeta amerikānis Entonijs Hilards.

Savukārt Meiers guva piecus punktus un izcīnīja 11 atlēkušās bumbas. Viņš šajā mačā laukumā pavadīja 27 minūtes, kuru laikā realizēja vienu no trim divpunktu metieniem un trīs no četriem soda metieniem. Tāpat viņš izprovocēja deviņus noteikumu pārkāpumus, veica trīs rezultatīvas piespēles, bloķēja vienu metienu, pieļāva vienu kļūdu un tika pie vienas personīgās piezīmes. Viņš šajā mačā tika pie 16 efektivitātes koeficienta punktiem, kas bija otrs labākais rādītājs komandā.

"VEF Rīga" basketbolisti spēli iesāka apņēmīgi, pirmajās minūtēs panākdami 8:2 un bloķēdami trīs metienus. Pirmās ceturtdaļas vidū laukuma saimnieki pārņēma vadību, bet rīdzinieki, pateicoties septiņu punktu izrāvienam, mača pirmo nogriezni uzvarēja ar 24:19.

Tuvojoties otrās ceturtdaļas vidum, Latvijas klubs panāca astoņu punktu pārsvaru (30:22), taču "Jeņisej" dažu minūšu laikā izlīdzināja rezultātu un izvirzījās vadībā. Turpinājumā pusminūtes laikā Arnolds Helmanis guva piecus punktus un atguva rīdziniekiem vadību (37:33). Līdz puslaika beigām viesi nosargāja vadību un pārtraukumā devās ar divu punktu handikapu (41:39).

Otrā puslaika sākumā Mareks Mejeris ar tālmetienu panāca piecu punktu pārsvaru rīdziniekiem (44:39), bet nedaudz vēlāk, pateicoties viņam, viesu handikaps sasniedza septiņus punktus (48:41). "Jeņisej" basketbolisti pakāpeniski atspēlējās un četras minūtes pirms spēles trešā nogriežņa beigām panāca neizšķirtu 51:51.

Mejeris ar trim "sodiņiem" un Arns Labucks ar metienu no spēles panāca plus piecus punktus "VEF Rīga" komandai, kas pirms ceturtās ceturtdaļas bija vadībā ar 57:55. Ceturtā ceturkšņa pirmajā uzbrukumā Kens Brauns ātri realizēja tālmetienu (60:55), bet turpinājumā pēc atspēlēšanās ceturtdaļas otrajā pusē Meiers izvirzīja vadībā mājiniekus (64:62).

Vadību Rīgas klubs atguva divarpus minūtes pirms pamatlaika beigām, kad Aleks Peress iemeta tālmetienu, bet pusminūti vēlāk meksikānis pievienoja vēl divus punktus (69:66). Savukārt 44 sekundes pirms finālsvilpes arī Brauns iemeta svarīgu tālmetienu, panākdams 72:68. Pēdējā minūtē rīdzinieki neļāva pretiniekiem iekarot grozu un uzvarēja ar rezultātu 75:68.

Abas komandas šosezon jau tikās, kad 4.novembrī "VEF Rīga" savā laukumā svinēja pārliecinošu panākumu ar rezultātu 94:67. Tā rīdziniekiem bija ne tikai pirmā, bet ilgu laiku arī vienīgā uzvara turnīrā, jo sekoja sešus neveiksmju sērija, kuru izdevās pārtraukt tikai pagājušajā nedēļā mājās ar 82:70 uzvarot Baltkrievijas klubu Minskas "Cmoki".

Tikmēr "Jeņisej" ir zaudējusi pēdējās trīs Vienotās līgas spēlēs, iepriekšējo panākumu arī izcīnot pret "Cmoki", 13.janvārī viesos notikušajā duelī svinot uzvaru ar 88:74.

Iepriekšējo maču "Jeņisej" aizvadīja vēl trešdien, kad FIBA Čempionu līgas mačā mājās ar 74:81 zaudēja Turcijas klubam Karšijakas "Pinar". Čempionu līgā, kur izcīnītas trīs uzvaras 13 mačos, Krasnojarskas komanda jau ir zaudējusi izredzes tikt izslēgšanas spēlēs.

Meiers, kurš iepriekšējās divas sezonas spēlēja "VEF Rīga" komandā, šo sezonu sāka Krievijas klubā Kazaņas "Unics", taču nespējot iegūt pietiekami lielu spēles laiku, viņš pārcēlās uz "Jeņisej", kur darbojas ļoti rezultatīvi.

Vienotajā līgā līdere ar 12 uzvarām 13 mačos ir Krasnodaras "Lokomotiv-Kubaņ", kam ar 11 panākumiem attiecīgi 12 un 13 mačos seko Kazaņas "Unics" un Maskavas CSKA komandas.

Tikmēr "VEF Rīga", "Jeņisej" un "Astana" izcīnījušas pa trim uzvarām 13 mačos un atrodas kopvērtējuma apakšā, bet Rīgas komanda savstarpējos dueļos uzvarējusi Krasnojarskas klubu, tādējādi ieņem 12.vietu 13 komandu konkurencē. No labāko astotnieka rīdzinieki atpaliek par vienas uzvaru tiesu.

Šajā Vienotās līgas sezonā regulārajā turnīrā startē tās pašas 13 komandas, kas iepriekšējā sezonā, aizvadot divu apļu turnīru, bet pēc tam astoņām labākajām kvalificējoties "play-off" cīņām. Turnīrā startē deviņas Krievijas komandas, kā arī pa vienai vienībai no Latvijas, Igaunijas, Baltkrievijas un Kazahstānas.

Iepriekšējā sezonā par čempioniem tika kronēti Maskavas CSKA basketbolisti, kuri finālsērijā ar 3-0 pārspēja Maskavas apgabala "Himki" vienību. Septiņās no astoņām iepriekšējām Vienotās līgas sezonām par čempioni kronēta CSKA, bet 2011. gadā uzvarēja "Himki".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!