Foto: LETA

Latvijas čempionvienība basketbolā "VEF Rīga" VTB Vienotās līgas trešajā mačā svētdien ar rezultātu 76:91 (14:24, 24:20, 17:26, 21:21) izbraukumā kapitulēja latvieša Jāņa Timmas pārstāvētajai Sanktpēterburgas "Zeņit" komandai.

Līdz ar to "VEF Rīga" zaudējusi visās četrās šosezon aizvadītajās oficiālajās spēlēs.

Kaut spēles sākumā pēc pieciem zviedru aizsarga Ludviga Hākansona punktiem "VEF Rīga" izvirzījās vadībā ar 5:2, jau trešdaļas sestajā minūtē viesi nokļuva iedzinējos ar 8:16. Savukārt pēc pirmās ceturtdaļas "VEF Rīga" zaudēja ar 14:24.

Lielāku pārsvaru par 12 punktiem "Zeņit" pirmajā puslaikā neieguva, bet tā beigu daļā "VEF Rīga" tuvojās pretiniekiem un pēc Ričmonda Vildes tālmetiena panāca jau 38:41. Savukārt pēc puslaika Latvijas vienība zaudēja ar 38:44.

Otrajā puslaikā "VEF Rīga" vēl pretiniekiem līdzvērtīgi turējās blakus pirmās četras minūtes, bet trešās ceturtdaļas beigās deficīts jau sasniedza 18 punktus (52:70). Ceturtajā spēles desmitminūtē dueļa uzvarētājs jau bija izšķirts.

Rezultatīvākais "VEF Rīga" komandā ar 17 punktiem bija Mareks Mejeris, kuram ar 16 punktiem sekoja Hākansons, bet 12 punktus iekrāja Kītons Nenkivils.

Tikmēr "Zeņit" sastāvā rezultatīvākais ar 24 punktiem bija Kails Lendrijs, kuram ar 17 punktiem, astoņām atlēkušajām bumbām un deviņām rezultatīvām piesēlēm sekoja Raiens Tūlsons, bet pa 15 punktiem iemeta Timma un Zeibians Daudels.

Timma nospēlēja 28 minūtes, kuru laikā trāpīja trīs no pieciem izpildītajiem divpunktu raidījumiem un visus trīs tālmetienus.

Zīmīgi, ka svētdien "VEF Rīga" galvenais treneris Karloss Frade atzīmē 40 gadu jubileju.

Kā zināms, Vienotās līgas sezonu rīdzinieki iesāka ar diviem zaudējumiem - vispirms ar 75:87 savā laukumā piekāpjoties sava bijušā spēlētāja Kaspara Bērziņa pārstāvētajai Krievijas komandai "Ņižņij Novgorod", ko trenē latviešu speciālisti Ainars Bagatskis un Artūrs Štālbergs, bet pēc tam izbraukumā ar 71:73 piedzīvojot zaudējumu arī Krasnojarskas "Jeņisej" komandai.

Vienība šosezon ir bez uzvarām, jo cieta neveiksmi arī "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) sezonas pirmajā mačā.

Tikmēr "Zeņit" kontā pirms šī mača bija divas uzvaras - Sanktpēterburgas klubs ar 102:94 pieveica "Jeņisej" vienību un ar 94:93 apspēlēja Volgogradas "Krasnij oktjabr" basketbolistus.

Šajā starpsezonā "VEF Rīgu" piemeklējušas pamatīgas izmaiņas - no galvenā trenera posteņa aizgājis Latvijas speciālists Nikolajs Mazurs, kurš karjeru nolēmis turpināt Krievijā, bet viņa vietā nu ir spānis Karloss Frade. Tāpat vienībā šobrīd ir septiņi leģionāri, jo tās sastāvā iekļauti amerikāņu aizsargi Kvins Makdauels un Kenets Smits, spēka uzbrucējs Kītons Nenkivils, meksikānis Fransisko Kruss, spāņu spēka uzbrucējs Gilji Ruvio un krievu uzbrucējs Vladislavs Starateļevs, kā arī zviedru aizsargs Ludvigs Hākansons.

Kā zināms, bijušais rīdzinieku kapteinis Timma "Zeņit" komandai pievienojās jūnijā, parakstot līgumu uz diviem gadiem. Iepriekšējā sezonā viņš pārstāvēja "VEF Rīga" komandu, kļūstot par Latvijas čempionu. Latvietis pirmajās trijās šīs sezonas spēlēs tagad vidēji guvis 16,7 punktus.

Tiesa, tā nav vienīgā izmaiņa "Zeņit" sastāvā šajā sezonā. No iepriekšējās sezonas vadošajiem spēlētājiem komandā palikuši tikai trīs basketbolisti - kanādiešu spēka uzbrucējs Kails Lendrijs, un krievu spēlētāji Artjoms Vihrovs un Jevgēņijs Valijevs. Tikmēr no Spānijas augstākās līgas (ACB) kluba Malagas "Unicaja" Sanktpēterburgas vienībai pievienojies amerikāņu aizsargs Raiens Tūlsons, kurš aizvadītajās divās spēlēs kopā ticis pie 43 punktiem un 12 rezultatīvām piespēlēm. Tāpat komanda piesaistījusi savulaik Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) un ULEB Eirolīgā spēlējošo amerikāņu leģionāru Zeibianu Daudelu. Viens no vadošajiem basketbolistiem Sanktpēterburgas komandā ir arī no Kazaņas "Unics" pārnākušais Pāvels Antipovs.

Pērn "VEF Rīga" un "Zeņit" savā starpā tikās četras reizes - divreiz Eiropas kausa izcīņas pirmajā kārtā, bet divreiz VTB Vienotajā līgā. Visās šajās spēlēs pārāki bija Sanktpēterburgas kluba spēlētāji.

Ar trim panākumiem trijās spēlēs "Zeņit" komanda kļuvusi par līgas līderi. Tāpat bez zaudējumiem pašlaik ir arī Maskavas CSKA, Maskavas apgabala "Himki" un Čehijas komanda Nimburkas ČEZ.

Savukārt "VEF Rīga" ir viena no sešām vienībām, kas joprojām nav uzvarējusi.

Arī šosezon VTB Vienotajā līgā sacenšas 16 komandas, kas bez dalījuma apakšgrupās aizvadīs divu apļu turnīru. Turnīrā debiju piedzīvos Gruzijas klubs Tbilisi "Vita", kas aizstās finansiālās grūtībās nonākušo Samāras "Krasnije kriļja" no Krievijas.

Kā pirms sezonas sākuma pavēstīja "VEF Rīga" valdes priekšsēdētājs Māris Martinsons, kluba budžets šajā sezonā ir mazāks nekā iepriekš, kopā veidojot 1,4-1,5 miljonus eiro.

Šī gada pavasarī "VEF Rīga" pēc gada pārtraukuma triumfēja Latvijas čempionātā, finālsērijā ar 4-2 pieveicot pagājušā gada čempioni "Ventspils". Tikmēr pārējos turnīros Latvijas galvaspilsētas klubam neveicās tik labi, jo VTB Vienotajā līgā tas nesasniedza izslēgšanas spēles, bet Eiropas kausā nepārvarēja pirmo posmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!