Foto: F64

Latvijas vicečempioni basketbolā "VEF Rīga" savā sezonas pirmajā VTB Vienotās līgas mājas spēlē svētdien sīvā cīņā pagarinājumā ar rezultātu 88:85 (12:22, 21:16, 22:17, 22:22, 11:8) uzvarēja Baltkrievijas spēcīgāko komandu Minskas "Cmoki", tiekot pie otrā panākuma turnīrā.

Rīdziniekiem pēc pirmās ceturtdaļas bija desmit punktu deficīts. Spēles otrajā puslaikā mājinieki atspēlējās, taču pamatlaika beigās nenoturēja trīs punktu pārsvaru. Savukārt papildlaikā dramatiskā cīņā spēja izcīnīt uzvaru.

Latvijas kluba labā komandas kapteinis Jānis Blūms guva 24 punktus, tostarp mača izskaņā iemetot divus svarīgus soda metienus. Tikmēr Nemanja Bezbradica pievienoja 18, bet Kristofers Ričardss guva 17 punktus.

Savukārt viesiem Džastins Grejs guva 24, bet Drū Džoiss 18 punktus. Grejs izcīnīja arī deviņas atlēkušās bumbas zem groziem.

Lai gan spēles sākumā "VEF Rīga" spēja panākt 5:3 savā labā, turpinājumā labāki bija viesi, kuri guva sešus punktus pēc kārtas un pēc tam pārsvaru palielināja jau līdz 16:7 savā labā. Rīdziniekiem nesekmējās ar uzbrukumu noslēgumu, savukārt aizsardzībā neizdevās noturēt "Cmoki" leģionārus Džastinu Greju un Kisieļu, tāpēc pēc desmit minūtēm "VEF Rīga" atradās iedzinējos ar 12:22.

Savukārt otrajā ceturtdaļā rīdzinieki lēnām sāka deldēt atstarpi. Vairākus metienus realizēja Mārtiņš Meiers, bet pēc Blūma tālmetiena "VEF Rīga" atradās iedzinējos vairs ar četriem punktiem 25:29. Tomēr beigās "Cmoki" atkal nedaudz atrāvās un pēc pirmā puslaika laukuma saimniekiem bija piecu punktu deficīts.

Tikmēr pēc atpūtas rīdzinieki spēli atsāka ļoti apņēmīgi un ātri panāca neizšķirtu 40:40, bet pēc tam Blūms ar vēl vienu tālmetienu un Bezbradica ar divpunktu metienu vadībā pēc ilga laika izvirzīja jau "VEF Rīgu" (45:43). Tiesa, pretinieki uzreiz atbildēja ar diviem precīziem "trejačiem", tomēr līdzīgajā cīņā, kurā aizsardzība ņēma virsroku pār uzbrukumu, pēc trīs ceturtdaļām tablo vēstīja neizšķirtu 55:55. Zīmīgi, ka trešajā ceturtdaļā "Cmoki" 15 no saviem 17 punktiem guva ar tālmetieniem.

Pēdējais spēles nogrieznis rīdziniekiem sākās nesekmīgi, jo viņi pie rezultāta 58:58 ļāva "Cmoki" gūt deviņus punktus pēc kārtas. Tomēr pēc tam sekoja mājinieku atbilde, jo tālmetienu trāpīja Ričardss, četrus punktus pēc kārtas iemeta Bezbradica un nepilnas četras minūtes pirms beigām laukuma saimnieki zaudēja vairs ar vienu punktu (69:70).

Savukārt mača beigās teicami nospēlēja Ričards, kurš vispirms iemeta divus punktus ar sodu, tad trāpīja trīspunktnieku, panākot jau 75:72 Latvijas vicečempionu labā. Cīņas galotne bija saspringta un "Cmoki" no zaudējuma pamatlaikā izglābās vien trīs sekundes pirms finālsirēnas, kad mērķi sasniedza Greja tālmetiens.

Pamatlaika 40 minūtes noslēdzās ar rezultātu 77:77, bet pagarinājumā sākumā Meiers ar vienu realizētu soda metienu vadībā izvirzīja mājiniekus. Pēc tam abām komandām atkal labu laiku neizdevās gūt punktus, taču papildlaika vidū divi precīzi metieni padevās viesiem, kuri panāca 81:78 savā labā. Blūms gan tūdaļ atbildēja ar diviem punktiem un realizētu soda metienu, atjaunojot neizšķirtu. Beigās abām komandām atkal pāris uzbrukumi bija nesekmīgi, tomēr 31 sekundi pirms pagarinājuma izskaņas Bezbradica atkal vadībā izvirzīja "VEF Rīgu". Sekojošais "Cmoki" uzbrukums nebija sekmīgs un atlikušajā laikā rīdzinieki iemeta trīs no četriem soda metieniem, ar ko pietika dramatiskas uzvaras gūšanai.

Rīdzinieki Vienotās līgas sezonu iesāka ar uzvaru 76:73 pār Maskavas apgabala "Himki" basketbolistiem, turpinājumā ar 64:66 zaudēja Kazahstānas komandai "Astana", bet pagājušajā nedēļā salūza galotnē un ar 76:90 piekāpās arī Jāņa Timmas pārstāvētajai Sanktpēterburgas "Zeņit".

Vienotās līgas kopvērtējumā divas uzvaras četros mačos patlaban rīdziniekiem dod septīto vietu.

Kaut vienībai bijušas mājas spēles "OlyBet" Latvijas Basketbola līgas (LBL), galvaspilsētā "VEF Rīga" šosezon bija redzama pirmoreiz, jo šajā turnīrā tā šīs cīņas aizvada reģionos. LBL ietvaros tā ar četrām uzvarām četrās spēlēs atrodas līderpozīcijā.

Tiesa, Vienotajā līgā rīdzinieki vismaz pagaidām negrasās spēlēt "Arēnā Rīga", mačus aizvadot "Elektrum" Olimpiskajā centrā.

Tikmēr "Cmoki" šosezon Vienotajā līgā piecās spēlēs ir izcīnījuši divas uzvaras un tagad ir astotajā pozīcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!