Foto: F64
Latvijas čempionvienība basketbolā "VEF Rīga" VTB bankas rīkotās Vienotās basketbola līgas (VBL) regulārā čempionāta mačā sestdien ar rezultātu 85:89 (18:21, 27:21, 26:20, 14:27) savā laukumā zaudēja Nimburkas CEZ vienībai no Čehijas.

Latvijas čempionu labā 24 punktus guva amerikānis Viljams Denjelss, 16 punktus iekrāja Dairis Bertāns, pie 13 punktiem tika amerikānis Džastins Hemiltons, bet 12 punkti, septiņas atlēkušās bumbas un astoņas rezultatīvas piespēles cita amerikāņa Ērla Roulenda kontā.

CEZ labā tikmēr pa 24 punktiem guva Radoslavs Rančiks un amerikānis Maikls Efevbera.

Mača ievadā "VEF Rīga" izvirzījās vadībā ar 5:0, tomēr ātri vien nokļuva zaudētājos. Ar septiņiem pēc kārtas gūtiem punktiem CEZ pirmās ceturtdaļas vidū panāca 13:7 savā labā, bet pirmo ceturtdaļu noslēdza ar trīs punktu pārsvaru (21:18). Otro ceturtdaļu "VERF Rīga" sāka ar desmit pēc kārtas gūtiem punktiem, kas ļāva pārņemt vadības grožus savās rokās. Ceturtdaļas vidū rīdzinieki bija vadībā ar 30:25, arī turpinājumā nemitīgi turot pretiniekus pāris punktu atstatumā.

Puslaika beigās Latvijas klubam bija iespējas savu pārsvaru palielināt, tomēr pēdējā minūtē sekmīgāki bija viesi, kas atpūtā devās ar trīs punktu deficītu - 42:45.

Mača trešajā ceturtdaļā laukuma saimniekiem izdevās saglabāt iniciatīvu, lai arī ievērojami atrauties no sāncenšiem rīdziniekiem nebija pa spēkam. Pēc piecām nospēlētām minūtēm "VEF Rīga" atradās vadībā ar 61:53, bet minūti vēlāk savu atrāvienu palielināja līdz desmit punktiem. Ceturtdaļas pēdējā minūtē mājinieku pārsvars sasniedza arī 11 punktu atzīmi, tomēr līdz tās beigām CEZ divus punktus atguva - 71:62.

Tomēr ceturtajā ceturtdaļā pirmo piecu minūšu laikā iniciatīva pārgāja viesu komandas labā, kas iesākumā vairākas reizes samazināja "VEF Rīga" pārsvaru teju līdz minimumam, bet divas ar pusi minūtes pirms mača beigām arī izvirzījās vadībā ar 83:81. "VEF Rīga" centieni atspēlēties bija neveiksmīgi, minūti pirms cīņas noslēguma nokļūstot zaudētājos ar 81:86. Uzreiz gan precīzs tālmetiens padevās Dairim Bertānam, tomēr aukstasinīgāki savās pēdējo sekunžu darbībās bija viesi.

Iepriekšējo reizi abas vienības tikās 30.janvārī Eiropas kausa izcīņas "Top16" sacensību ceturtās kārtas mačā, kurā rīdzinieki savā laukumā izcīnīja svarīgu uzvaru ar rezultātu 81:59.

Tikmēr VTB Vienotās līgas ietvaros abas komandas šosezon tikās valsts svētkos 18.novembrī, kad Latvijas čempioni izbraukumā uzvarēja Nimburkas klubu ar rezultātu 83:81. Uzvaru rīdzinieki nodrošināja sekundi pirms pamatlaika beigām, kad pustālo metienu realizēja vienības kapteinis Kristaps Janičenoks.

Šis mačs bija pirmais, kurā Rīgas publikai sevi varēja apliecināt komandas nesenais jaunieguvums - amerikāņu centra spēlētājs Hemiltons.

Jau otrdien Latvijas klubu gaida izšķirošais mačs par iekļūšanu Eiropas kausa ceturtdaļfinālā, kas izbraukumā obligāti jāuzvar Spānijas klubs Bilbao "Uxue".

VTB Vienotās līgas B apakšgrupas kopvērtējumā "VEF Rīga" ar deviņām uzvarām 15 spēlēs ir ceturtie, bet CEZ ar piecām uzvarām 14 spēlēs atrodas astotajā pozīcijā. Latvijas klubs pirmo reizi vēsturē nodrošinājis vietu turnīra izslēgšanas spēlēs.

Līdz šim skaļāko panākumu šajā VTB līgas sezonā "VEF Rīga" klubs izcīnīja Lāčplēša dienas svētkos 11.novembrī, kad ar rezultātu 77:72 savā laukumā uzveica slaveno Lietuvas klubu Kauņas "Žalgiris", sagādājot tam pirmo zaudējumu sezonā. Lietuvas superklubam tas joprojām ir vienīgais zaudējums šajā VTB līgas sezonā.

Jau vēstīts, ka VTB līgas regulārajā čempionātā katra komanda aizvadīs pa 18 spēlēm. Pēc apakšgrupu sacensībām pa sešām labākajām komandām no katras grupas kvalificēsies izslēgšanas cīņām. Pirmo divu vietu ieguvēji automātiski iekļūs ceturtdaļfinālā, bet 3.-6.vietu ieņēmušās komandas aizvadīs astotdaļfinālu.

Astotdaļfinālā sērijas ritēs līdz vienas komandas divām uzvarām, bet ceturtdaļfināli, pusfināli un fināls - līdz trijām uzvarām.

Kā ziņots, aizvadītajā sezonā "VEF Rīga" basketbolistiem tikai nedaudz pietrūka, lai kvalificētos VBL izslēgšanas mačiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!