Foto: AFP/Scanpix
Par profesionālā basketbolista karjeras beigšanu trešdien paziņoja viena no Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) pagājušā gadsimta beigu un šī gadsimta sākuma spilgtākajām zvaigznēm Šakils O'Nīls.

39 gadus vecais O'Nīls par savu aiziešanu no basketbola paziņoja ar sociālā tīkla "Twitter" starpniecību, ievietojot arī nelielu video.

NBA spožās karjeras laikā O'Nīls guva 28 596 punktus, kas ir piektais labākais rādītājs NBA vēsturē, izcīnījis 13 099 atlēkušās bumbas (12.vieta NBA vēsturē) un realizējis 58,2% no metieniem no spēles, kas ir otrs labākais rādītājs NBA vēsturē. 15 reizes O'Nīls piedalījās NBA Zvaigžņu spēlēs un četras reizes kļuva par NBA čempionu.

"Viņš ir milzis. Viņš ir fiziski iespaidīgs, bet tik pat iespaidīgs ir viņa smaids. Spēlē iespaidīga bija viņa cīņasgriba, un viņš to pierādīja vairākas reizes. Mums pietrūks viņa," teica NBA komisārs Deivids Sterns.

"Ir skumji. Man bija tas gods strādāt kopā ar izciliem treneriem, izciliem spēlētājiem. Un viņš paliks kā viens no visu laiku izcilākajiem basketbolistiem," norādīja Maiami "Heat" prezidents Pets Railijs, kurš bija O'Nīla treneris, kad "Heat" kļuva par NBA čempioniem.

"Šaks ne tikai dominēja laukumā, bet arī ārpus tā, jo bija izcila personība. Viņš ir viens no lieliskākajiem izklaidētājiem. Paldies Tev, Šak, par trīs čempionu tituliem, ko tu palīdzēji izcīnīt "Lakers"," norādīja viens no NBA visu laiku izcilākajiem basketbolistiem Īrvins "Maģiskais" Džonsons.


1992.gadā O'Nīlu pirmajā kārtā ar pirmo numuru izvēlējās Orlando "Magic", kurā viņš aizvadīja četras sezonas. Tad "Šaks" pārcēlās uz Losandželosas "Lakers", ar kuru kopā izcilā trenera Fila Džeksona vadībā izcīnīja trīs čempionu titulus. Pēc "Lakers" rindās aizvadītām astoņām sezonām O'Nīls pievienojās "Heat", ar kuru izcīnīja vēl vienu čempiona titulu. Vēlāk viņš vēl spēlēja Fīniksas "Suns" un Klīvlendas "Cavaliers" rindās, bet pēdējo sezonu aizvadīja Bostonas "Celtics". Kāju dažādu traumu dēļ pēdējā sezonā "Šaks" gan piedalījās tikai 37 spēlēs.

Tādējādi pēc šīs sezonas no NBA atvadījušās divas izcilas personības, kuras iegājušās basketbola vēsturē. Pirms tam par aiziešanu no NBA paziņoja leģendārais treneris Fils Džeksons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!