Foto: F64

"Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) finālsērijas piektajā mačā piektdien "Ventspils" komanda savā laukumā ar rezultātu 81:59 (19:11, 20:17, 23:14, 19:17) uzvarēja iepriekšējo triju gadu valsts čempionus "VEF Rīga", sērijā līdz četrām uzvarām esot pārāka ar 4-1 un tiekot pie čempionu titula.

"Ventspils" klubs valsts čempionu titulu izcīnījis devīto reizi vēsturē un pirmoreiz kopš 2009.gada.

Akselis Vairogs "Ventspils" komandas labā guva 18 punktus, bet 16 punktus iekrāja Jānis Timma. Savukārt "VEF Rīga" rindās ar attiecīgi 15 un 12 punktiem izcēlās Kristaps Janičenoks un amerikāņu leģionārs Entveins Robinsons.

Par finālsērijas vērtīgāko spēlētāju tika atzīts Timma.

Spēles pirmajās minūtēs piecu punktu pārsvaru vairākas reizes ieguva "Ventspils" komanda, bet divas ar pusi minūtes pirms ceturtdaļas beigām rezultāts bija 13:11 par labu mājiniekiem. Tad pēc mēģinājuma bloķēt Jāņa Timmas metienu neveiksmīgi uz rokas piezemējās viens no "VEF Rīga" līderiem Rihards Kuksiks, kurš pēc tam devās uz ģērbtuvēm un laukumā neatgriezās. Ceturtdaļu mājinieki noslēdza ar sešu punktu izrāvienu, panākot 19:11 savā labā.

Otrajā ceturtdaļā pēc diviem precīziem metieniem pēc kārtas "Ventspils" panāca 11 punktu pārsvaru (27:16), taču ceturtdaļas vidū rīdzinieki pietuvojās līdz 22:28. Ātri vien gan mājinieki atjaunoja 11 punktu pārsvaru (35:24), bet vēlāk to palielināja vēl par punktu. Lai arī "VEF Rīga" uz īsu brīdi spēja pretiniekiem pietuvoties, "Ventspils" pirmo puslaiku noslēdza ar 39:28 sev par labu.

Pēc trim nospēlētām minūtēm trešajā ceturtdaļā "Ventspils" pārsvars sasniedza 15 punktu atzīmi, bet mazliet vēlāk tas pieauga vēl par punktu. Trīs minūtes pirms ceturtdaļas beigām laukuma saimnieki atradās vadībā ar 56:38, bet pašā ceturtdaļas noslēgumā pirmoreiz panāca arī 20 punktu pārsvaru (62:42).

Noslēdzošajā cīņas ceturksnī joprojām daudz pārliecinošāki bija ventspilnieki, kuri tās trešajā minūtē panāca 25 punktu pārsvaru. Ceturtdaļas vidū rīdzinieki ar četriem pēc kārtas gūtiem punktiem panāca rezultātu 50:70, bet atlikušajā laikā cīņa par uzvaru vairs nenorisinājās.

"Mēs izdarījām to, kas mums bija jāizdara. Lielā eiforijā krist negribu, taču mums vajadzēja šo dāvāt saviem skatītājiem. Šobrīd izjūtu nogurumu un sakāpinātas emocijas, prieks varbūt nāks vēlāk," pēc mača sarunā ar Latvijas Televīziju (LTV) izteicās Vairogs.

"Titulu nebija viegli iegūt. Fināli nekad nav viegli, un šis nebija izņēmums. Prieks, ka sanāca apspēlēt "VEF Rīga". Esmu gatavs izcīnīt vēl kaut ko," piebilda Sandis Valters, kurš kļuvis par deviņkārtēju Latvijas čempionu.

"Sajūtas ir fantastiskas. Nekad neapnīk būt par čempionu. Zelts nāca grūti, taču man ir prieks par pilnajām tribīnēm. Mēs šo titulu bijām pelnījuši, ieguldot smagu darbu," uzsvēra "Ventspils" galvenais treneris Roberts Štelmahers, kurš pēc neoficiālas informācijas pagarinājis līgumu ar klubu vēl uz diviem gadiem. "Mēs neesam tā komanda, kas par savām izredzēm kaut ko saprot jau pēc pirmās spēles. Mums vajadzēja četras uzvaras."

"Sezonu biju cerējis noslēgt tieši šādi. Liels prieks par labi padarītu darbu sezonas garumā un atalgojumu tās beigās. Šo uzvaru sen bija gaidījuši visi, it īpaši mūsu līdzjutēji," izteicās Timma. "Mans sniegums varēja būt labāks, tas nebija vienmērīgs, taču šādās sērijās noturēt sniegumu vienā līmenī var tikai pieredzējuši spēlētāji."

Štelmahers kļuva par ceturto personu, kas LBL čempiona titulus ieguvis gan kā spēlētājs, gan treneris. Vēl šajā kvartetā ir Kārlis Muižnieks, Valdis Valters un Agris Galvanovskis. Savukārt Valters kļuvis par pirmo spēlētāju, kurš LBL čempiona titulu izcīnījis četru komandu sastāvā. Viņa deviņus izcīnītos titulus apsteidz tikai Kristaps Purnis, kurš par Latvijas čempionu kļuva 11 reizes.

No "Ventspils" sastāva, kas izcīnīja zelta medaļas 2009.gadā, šosezon komandā spēlēja un par divkārtējiem Latvijas čempioniem kļuva Vairogs un Ronalds Zaķis. Otro reizi par Latvijas čempionu kļuvis arī Mārtiņš Laksa.

Jau vēstīts, ka finālsērijas pirmajā mačā pagājušajā trešdienā "VEF Rīga" ar 61:90 negaidīti pārliecinoši kapitulēja "Ventspils" basketbolistiem, tomēr divas dienas vēlāk rīdzinieki savā laukumā revanšējās ar 82:69. Tikmēr trešajā mačā atkārtoti vadību sērijā panāca "Ventspils" komanda, kas svētdien savā laukumā līdzvērtīgā mačā ar 69:61 pārspēja Rīgas klubu. Savukārt trešdien "Ventspils" basketbolisti pirmoreiz kopš 2009.gada Rīgā spēja pārspēt "VEF Rīga" komandu, izcīnot trešo panākumu sērijā - 89:75.

Zīmīgi, ka 18 reižu LBL finālsērijā uzvarējusi komanda, kas guvusi panākumu pirmajā spēlē.

Šīs abas komandas Latvijas čempionāta finālsērijā tikās ceturto gadu pēc kārtas. Iepriekšējos trijos allaž uzvarējuši rīdzinieki.

"VEF Rīga" LBL finālā spēlēja piekto gadu pēc kārtas, bet "Ventspils" - kopumā 15.reizi. Valsts čempionu titulu komanda tagad izcīnījusi deviņas reizes, iepriekšējo no tiem iegūstot 2009.gadā.

Abas komandas LBL regulāro čempionātu noslēdza pirmajās divās vietās, tāpēc izslēgšanas cīņās iesaistījās no pusfināla. Tajos "VEF Rīga" trijās smagās cīņās pārspēja "Jūrmala"/"Fēnikss" komandu, bet "Ventspils" sērijā līdz trim uzvarām vien ar 3-2 uzvarēja "Jēkabpili".

Sērija par trešo vietu ritēs līdz trim uzvarām. Tajā šobrīd vadībā ar 2-1 atrodas "Jēkabpils" basketbolisti.

Pirms tam šīs sezonas regulārajā čempionātā "Ventspils" un "VEF Rīga" tikās divas reizes. Vispirms viesos rīdzinieki uzvarēja ar 62:61, bet pēc tam Aizkrauklē "Ventspils" revanšējās ar 86:79.

Jau vēstīts, ka aizvadītās sezonas finālsērijā "VEF Rīga" uzvarēja "Ventspils" komandu ar rezultātu 4-1, valsts čempiona titulu izcīnot trešo reizi pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!