Foto: F64
Pirmo uzvaru Latvijas Basketbola līgas (LBL) pirmās divīzijas finālsērijā ceturtdien izcīnīja "Ventspils" komanda, kas sērijas ceturtajā mačā ar rezultātu 97:90 (20:17, 22:14, 34:24, 21:35) savā laukumā pieveica pagājušās sezonas čempionvienību "VEF Rīga".

Sērijā līdz četrām uzvarām "VEF Rīga" saglabāja vadību ar 3-1. Nākamais mačs risināsies svētdien Rīgā.

Rezultatīvākais ventspilniekiem ar 26 gūtajiem punktiem bija Džamars Jangs, bet ar 21 punktu atzīmējās Mamadi Diane. Savukārt "VEF Rīga" basketbolistiem 20 punktus guva Kristaps Janičenoks, bet 19 punkti bija Kērtisa Miledža kontā.

Pēc iepriekšējā mačā piedzīvotā zaudējuma tikai pagarinājumā šoreiz cīņu "Ventspils" komanda sāka vēl sekmīgāk. Pēc pirmās ceturtdaļas tā gan bija vadībā tikai ar 20:17, tomēr otrajā ceturtdaļā tā guva pirmos deviņus punktus, sasniedzot vairāk nekā desmit punktu pārsvaru. Pēc Kaspara Bērziņa tālmetiena "VEF Rīga" trīs minūtes pirms puslaika beigām pietuvojās pretiniekiem līdz 27:34, tomēr izskaņu mājinieki aizvadīja pārliecinoši un pēc 20 spēlētām minūtēm bija vadībā ar 42:31.

Otrajā puslaikā "VEF Rīga" komanda centās forsēt notikumus un jau pēc 20 sekundēm Antans Kavaļausks saņēma otro tehnisko piezīmi viesiem šajā mačā. Pēc tam arvien sekmīgāk laukumā darbojās ventspilnieki un pēc četrām spēlētām minūtēm ieguva jau vairāk nekā 20 punktu pārsvaru - 58:37. Savukārt pirms pēdējām desmit minūtēm mačs rezultāts bija 76:55.

Cīņas liktenis atkal mainījās ceturtajā ceturtdaļā, ko "VEF Rīga" basketbolisti iesāka ne tikai aktīvi, bet arī veiksmīgi. Jau pēc trijām ar pusi minūtēm viesi pietuvojās līdz 79:66, bet trīs minūtes pirms pamatlaika beigām rezultāts bija 86:76. Aktīvā un aizraujošā spēlē 23 sekundes pirms pamatlaika beigām pēc diviem Gata Jahoviča realizētiem soda metieniem "VEF Rīga" pietuvojās līdz 90:94, tomēr neko vairāk paveikt nespēja un cieta neveiksmi.

Kā ziņots, finālsērijas pirmajā spēlē "VEF Rīga" uzvarēja savā laukumā ar rezultātu 83:66, otrajā mačā rīdzinieki bija pārāki izbraukumā ar 85:67, bet trešajā cīņā pašreizējie čempioni savu skatītāju priekšā svinēja panākumu pagarinājumā ar 107:102.

Līdz šim vēl nevienai komandai LBL finālsērijā nav izdevies atspēlēties no sev nelabvēlīgā rezultāta 0-3.

Zīmīgi, ka iepriekšējās trijās sezonās LBL finālsērija ilgusi septiņus mačus.

"VEF Rīga" LBL finālā spēlē trešo reizi pēc kārtas, savukārt "Ventspils" komanda LBL finālā cīnās jau 13.reizi pēdējos 15 gados - iepriekšējos 12 mēģinājumos tā izcīnījusi astoņus titulus.

LBL regulārajā čempionātā abas komandas savā starpā spēkojās divas reizes - pirmajā mačā "Ventspils" uzvarēja izbraukumā ar 87:81, bet otrajā cīņā "VEF Rīga" viesos revanšējās ar 77:66.

LBL pusfināla sērijās līdz trijām uzvarām "VEF Rīga" ar 3-0 pieveica "Latvijas Universitātes" (LU) komandu, bet "Ventspils" ar 3-1 pārspēja "Liepājas Lauvas".

Savukārt sērijā par trešo vietu "Liepājas Lauvas" ar 3-0 pieveica LU basketbolistus.

Jau vēstīts, ka LBL regulārā čempionāta noslēguma kopvērtējumā pirmās divas vietas ar 15 uzvarām 16 spēlēs ieņēma "VEF Rīga" un "Ventspils", bet, pateicoties labākiem rezultātiem savstarpējās spēlēs, augstāk bija "VEF Rīga" basketbolisti.

Kopvērtējuma trešo vietu ar 17 uzvarām 26 spēlēs ieņēma "Liepājas Lauvu" komanda, bet "Valmiera" ar 13 uzvarām 26 spēlēs ieņēma ceturto pozīciju. Pie 12 panākumiem tika LU vienība, bet tai ar 11 uzvarām sekoja "Jelgava".

Tieši šīs sešas komandas piedalās izslēgšanas mačos - "VEF Rīga" un "Ventspils" sacensības sāka no pusfināla, bet pārējās četras komandas no ceturtdaļfināla fāzes.

Savukārt septīto vietu ar deviņām uzvarām 26 mačos ieņēma "Jūrmala/Fēnikss" komanda, astotajā vietā ar deviņiem panākumiem regulāro sezonu noslēdza biznesa augstskolas "Turība" komanda, savukārt Latvijas U-18 izlase uzvarēja tikai vienā no 16 regulārā čempionāta spēlēm.

Jau vēstīts, ka aizvadītās sezonas LBL finālsērijā "VEF Rīga" ar 4-3 pieveica "Ventspils" komandu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!