Foto: DELFI

Latvijas klubs "Ventspils" sestdien pirmo reizi kļuva par 2012./13.gada sezonas Baltijas Basketbola līgas (BBL) čempioniem.

Fināla atbildes spēlē savā laukumā "Ventspils" ar rezultātu 70:73 (17:19, 22:19, 15:22, 16:13) zaudēja Lietuvas vienībai "Prienai", tomēr divu spēļu summā ventspilnieki uzvarēja ar 161:142 , kļūstot par pirmo komandu no Latvijas, kas uzvarējusi BBL turnīrā. Atgādinām, ka pirmajā spēlē ventspilnieki izbraukumā uzvarēja ar 91:69.

"Ventspils" komandā rezultatīvākais ar 15 punktiem bija Jānis Timma, kuru atzina par fināla vērtīgāko spēlētāju, pa 10 punktiem guva Aksels Vairogs un Artūrs Bērziņš, bet astoņi punkti un piecas piespēles Folarina Kempbela kontā. "Prienai" komandas rindās 15 punktus guva Sīms Sanders Vene un Gintars Kadžulis.

Kā vēstīts "Ventspils" mājaslapā internetā, spēle iesākās līdzīgi – uz "Prienai" precīzajiem tālmetieniem ventspilnieki atbildēja ar pustālajiem metieniem un gājieniem uz groza apakšu, tādējādi ceturtdaļas vidū rezultāts bija līdzsvarā (9:9). Ceturtdaļas izskaņā viesi vairāk aktivizējās, mājiniekiem liekot pretī individuālos Simsa gājienus – pēc pirmajām 10 minūtēm Ventspilij divu punktu deficīts (17:19).

Otro ceturksni sekmīgāk iesāka viesi – sešus punktus pēc kārtas iemeta Milaknis, un tikai Vairoga tālmetiens spēja nedaudz atvēsināt viesus. Turpinājumā Timma un Bērziņš izvirzījās mājinieku uzbrukuma smailē, spējot izlīdzināt rezultātu līdz ceturtdaļas vidum (29:29). Ceturkšņa otrajā pusē "Ventspilij" neizdevās vairāki uzbrukumi pēc kārtas, un viesi izvirzījās sešu punktu vadībā (35:29), tomēr pēdējās divās puslaika minūtēs mājinieki atkal aktivizējās un līdz ar pārtraukuma sākumu atguva vadību (39:38).

Otro puslaiku ar četriem punktiem pēc kārtas iesāka ventspilnieki, palielinot savu vadību līdz +5, tomēr tad savu tālmetienu "mašīnu" ieslēdza viesi – trīs minūšu laikā "Prienai" iemeta četrus tālmetienus un kopumā guva 14 punktus pēc kārtas, panākot +9 (52:43). Pēc minūtes pārtraukuma Urbutis panāca pat +11, tomēr pamazām Roberta Štelmahera vadītā komanda atspēlējās, Timmam un Vairogam līdz ceturtdaļas beigām panākot -6 (54:60).

Izšķirošā ceturtdaļa iesākās līdzīgi – ventspilnieki kopumā kontrolēja mača gaitu un neļāva oponentiem ievērojami palielināt savu pārsvaru. Komandas spēlēja mierīgi, īpaši nesaasinot maču, tomēr mājinieki centās uzvarēt arī šo maču, ne tikai triumfēt divu spēļu summā. Pusotru minūti līdz spēles beigām Timma ar tālmetienu panāca -1 (70:71), tomēr mača izskaņā veiksmīgāki bija viesi, kuri spēlē uzvarēja ar 73:70. Divu spēļu summā gan krietni pārāki bija ventspilnieki, kuri triumfēja ar 161:142 un pirmo reizi izcīnīja BBL čempiona titulu.

2007.gadā "Ventspils" BBL turnīrā ierindojās trešajā vietā, bet 2010.gadā skandalozā mačā ventspilniekiem bronzu nācās dalīt   ar lietuviešu "Šiauliai" vienību.

Atgādinām, ka šajā sezonā BBL turnīrā nepiedalās spēcīgākais Latvijas klubs "VEF Rīga", kā arī Lietuvas vadošās komandas Kauņas "Žalgiris" un Viļņas "Lietuvos Rytas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!