Foto: F64

Latvijas klubs "Ventspils" bez sava galvenā trenera Kārļa Muižnieka palīdzības otrdien Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas 12.kārtas mačā otrdien ar rezultātu 77:72 (17:21, 19:23, 20:14, 21:14) savā laukumā pārspēja Francijas komandu Vilērbānas "Asvel", kas ir apakšgrupas līdere.

Šis panākums Latvijas vicečempioniem ļāvis spert ļoti platu soli pretim izslēgšanas turnīram, bet "Asvel" pārtrauca astoņu panākumu sēriju turnīrā.

Latvijas komandā rezultatīvākais ar 16 punktiem un sešām atlēkušajām bumbām bija Edgars Zeļonis, pa 11 punktiem bija Kristapa Janičenoka un Folerina Kempbela kontā, desmit punktus iemeta Rolands Zaķis, bet Villijam Dīnam – deviņi punkti un septiņas atlēkušās bumbas.

Tikmēr "Asvel" komandā 17 punktus guva Nikola Dragovičs.

Spēles ievadā piecus punktus iemeta Dragovičs. Ceturkšņa turpinājumā "Asvel" nosargāja vadību, panākot pat septiņu punktu pārsvaru, bet ceturtdaļas noslēgumā rezultāta tablo vēstīja 21:17 viesu labā.

Otrās ceturtdaļas sākumā Janičenoks viesu pārsvaru samazināja līdz diviem punktiem, bet nedaudz vēlāk Ingus Jakovičs ventspilniekus pietuvināja līdz vienam punktam (21:22). Tiesa, tam sekoja viesu astoņu punktu izrāviens, kā rezultātā "Ventspils" atradās iedzinējos ar deviņiem punktiem. Turpinājumā laukuma saimnieki vairākas reizes pietuvojās līdz piecu punktu starpībai, bet pirmo puslaiku zaudēja ar 36:44.

Otro puslaiku mājinieki iesāka ar nelielu pakaļdzīšanos un trīs minūtes pirms trešās ceturtdaļas beigām Zeļonis beidzot panāca neizšķirtu 52:52. Viesi ātri iekrāja četru punktu pārsvaru, taču arī tas tika atspēlēts. Sākoties ceturtajai ceturtdaļai, "Ventspils" bija iedzinējos ar 56:58, taču iemeta septiņus bezatbildes punktus un izvirzījās vadībā ar 63:58.

Trīs minūtes pirms pamatlaika beigām Dragovičs uz brīdi atguva vadību viesiem, bet pēc pusminūtes Zaķis atkal priekšā izvirzīja mājiniekus (69:68). Kaut "Asvel" priekšpēdējā minūtē vēlreiz pietuvojās līdz punkta deficītam, izšķirošajos momentos "Ventspils" darbojās pārliecinoši, panāca 75:70 un svinēja uzvaru.

LETA jau vēstīja, ka veselības problēmu dēļ Ventspils" galvenā trenera pienākumus vismaz mēnesi nevarēs pildīt Muižnieks. Par "Ventspils" galvenā trenera pienākumu izpildītāju līdz ar to iecelts Muižnieka palīgs Gints Fogels, bet viņam asistē treneris Dāvis Čoders.

Ventspilnieki otrdien izcīnīja jau septīto uzvaru pēc kārtas visos turnīros. "Olybet" Latvijas Basketbola līgā (LBL) vienība 14 uzvarām 15 spēlēs ir kopvērtējuma līdere.

Tikmēr "Asvel" basketbolisti bija uzvarējuši astoņas Čempionu līgas spēles pēc kārtas. Tā iepriekšējo reizi zaudējusi bija 2.novembrī. Ne tik sekmīgi Vilērbānas komanda startē Francijas čempionātā, kur astoņām uzvarām 15 mačos tiek ieņemta vien devītā vieta.

Iepriekšējā abu komandu spēlē "Ventspils" basketbolisti zaudēja ar rezultātu 68:83.

Zīmīgi, ka "Asvel" kluba prezidents Tonijs Pārkers ir latvieša Dāvja Bertāna komandas biedrs Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandā Sanantonio "Spurs".

Citā C apakšgrupas spēlē, kas jau noslēgusies, otrdien latvieša Žaņa Peinera pārstāvētā Grieķijas vienība Saloniku PAOK savā laukumā ar 83:72 (18:18, 26:17, 18:12, 20:26) pieveica vēl vienu kopvērtējuma augšgala komandu Klaipēdas "Neptūnas" no Lietuvas.

Vēl vienā mačā Polijā Radomas "Rosa" vienība savu tribīņu priekšā tiekas ar Itālijas komandu Varēzes "Openjobmetis", bet plkst.21 Rolanda Freimaņa pārstāvētā Turcijas komanda Ušakas "Muratbey" viesosies pie Vācijas vienības Oldenburgas "Ewe Baskets".

C apakšgrupā "Asvel" ar deviņām uzvaras 12 spēlēs saglabā pirmo vietu kopvērtējumā, bet pa astoņiem panākumiem tagad ir "Neptūnas" un "Ventspils" kontā. Septiņas uzvaras guvusi "Ewe Baskets" komanda, tai ar sešiem panākumiem seko PAOK, pie četrām uzvarām tikusi "Muratbey", vienība bet pa trim un diviem panākumiem ir attiecīgi "Rosa" un "Openjobmetis" rēķinā.

Sākotnēji bija plānots, ka FIBA Čempionu līgas pamatturnīrā piedalīsies 32 vienības, kas sadalītas četrās apakšgrupās, tomēr jau pēc apakšgrupu sacensību izlozes negaidīti turnīram tika pievienota arī piektā apakšgrupa. Pēc divu apļu turnīra izslēgšanas sacensībām kvalificēsies piecu grupu četras labākās komandas un četras labākās piekto vietu ieguvējas.

Prestižākais klubu turnīrs Eiropā arī šosezon ir un paliek Eiropas Basketbola līgu asociācijas (ULEB) rīkotais Eirolīgas čempionāts, kurā šosezon piedalās 16 komandas no deviņām valstīm. Tā kā FIBA un ULEB neizdevās panākt vienošanos par ietekmes jomu sadali, Čempionu līgai nav izdevies viennozīmīgi ieņemt otro vietu šajā hierarhijā, tomēr ULEB rīkotā Eiropas kausa izcīņa šosezon zaudējusi iepriekšējo jaudu, spējot piesaistīt tikai 20 komandas no deviņām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!