Foto: F64
"Ventspils" komanda otrdien trešo spēli pēc kārtas pārspēja "Liepāja"/"Triobet" vienību un izcīnīja "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) bronzas medaļas.

"Ventspils" panākumu guva savā laukumā ar rezultātu 72:66 (21:17, 17:20, 17:13, 17:18), bronzas sērijā līdz vienas komandas trim uzvarām triumfējot ar 3-2.

Ventspilnieki maču iesāka ar 11:2 izrāvienu, taču otrajā ceturtdaļā "Liepāja"/"Triobet" guva 11 punktus pēc kārtas un pārņēma vadību. Tomēr puslaika beigās "Ventspils" atspēlējās un pārtraukumā laukuma saimnieki devās ar trīs punktu pārsvaru – 38:35.

Mājinieki labāk spēlēja arī otrā puslaika sākumā, turklāt ceturtās ceturtdaļas ievadā ventspilnieki iekrāja jau 12 punktu pārsvaru. Turpinājumā liepājnieki spēja rezultāta starpību samazināt līdz trim punktiem, kad līdz mača pamatlaika beigām bija atlikušas nepilnas divas minūtes. Tomēr atlikušajā laikā "Ventspils" noturēja vadības grožus, izcīnot bronzas godalgas.

Uzvarētāju rindās 15 punktus guva Rihards Lomažs, 11 iemeta Žanis Peiners, bet Māris Gulbis atzīmējās ar desmit punktiem. Savukārt liepājnieku sastāvā amerikānis Kristofers Ričardss, bet pa 11 katrs pievienoja Jānis Antrops un serbs Džordži Dželetovičs.

Jau ziņots, ka šī dueļa pirmajā spēlē "Liepāja"/"Triobet" viesos izcīnīja uzvaru ar 83:75, bet otrajā mačā vēju pilsētas basketbolisti guva panākumu mājās ar 98:90. Tomēr nākamajās divās spēlēs panākumus izcīnīja ventspilnieki, vispirms gūstot uzvaru savā laukumā ar 96:65, bet otrdien arī izbraukumā ar 98:95.

Izslēgšanas turnīru "Ventspils" kā pamatturnīra otra labākā komanda sāka no pusfināla, savukārt "Liepāja"/"Triobet" ceturtdaļfinālā ar 3-0 pārspēja "Jūrmala"/"Fēnikss" vienību.

Ventspilnieki pusfināla sērijas pirmajā mačā zaudēja komandas līderi Kristapu Janičenoku, kuram plīsusi Ahileja cīpsla un sezona viņam ir beigusies.

LBL regulārajā čempionātā "Ventspils" un "Liepāja"/"Triobet" komandas savā starpā tikās četras reizes, trīs panākumus izcīnot ventspilniekiem, bet reizi uzvarot Liepājas klubam.

"Ventspils" kopš 1996. gada katru sezonu LBL ir spējusi izcīnīt medaļas – deviņas zelta, septiņas sudraba un tagad četras bronzas.

Savukārt Liepājas komandai LBL vēsturē ir četras godalgas. 1997. gadā startējot ar nosaukumu "Baltika" tika izcīnīts sudrabs, 2000. gadā basketbola klubs "Liepāja" ieguva bronzu, bet 2011. un 2012. gadā pie bronzas tika arī "Liepājas lauvas".

Kā zināms, trešdien "Valmiera"/ORDO savā laukumā uzņem čempioni "VEF Rīga" cīņā par LBL zelta medaļām.

Sērijā līdz četrām uzvarām rezultāts ir neizšķirts 3-3, līdz ar to šodien tiks noskaidrots Latvijas čempions. "VEF Rīga" titulu var izcīnīt piekto reizi pēdējo sešu gadu laikā, savukārt "Valmiera"/ORDO pirmo reizi iegūs zelta vai sudraba medaļas, jo līdz šim finālā komanda nebija spēlējusi.

Zīmīgi, ka sēdvietu biļetes uz zelta maču tika izpārdotas 15 minūšu laikā.

Finālsēriju ar uzvaru sāka pašreizējie valsts čempioni "VEF Rīga", izcīnot panākumu viesos ar 70:59, taču "Valmiera"/ORDO nākamajā spēlē savā laukumā revanšējās ar 73:71. Turpinājumā valmierieši sērijā izvirzījās vadībā, izcīnot uzvaru pretinieku laukumā ar 79:70, taču pēc tam sekoja zaudējums izbraukumā ar 77:82. Pēc tam "VEF Rīga" viesos ar 85:76 pārspēja Valmieras klubu, bet pagājušajā svētdienā valmierieši Rīgā uzvarēja ar 58:56.

Kā zināms, pirms finālsērijas valmierieši nacionālajā čempionātā bija piedzīvojuši tikai vienu zaudējumu galvenā trenera Roberta Štelmahera vadībā, kurš amatā stājās janvārī.

Regulārā turnīra uzvarētāja "Valmiera"/ORDO LBL finālā spēlē pirmo reizi, savukārt "VEF Rīga" izšķirošajos mačos piedalās jau septīto gadu pēc kārtas, lūkojot atkārtot 2011., 2012., 2013. gadā un pērn gūtos panākumus, kad kļuva par valsts čempioniem.

Dalību izslēgšanas turnīrā "Valmiera"/ORDO kā pamatturnīra labākā komanda sāka no pusfināla, kurā sērijā līdz trīs uzvarām pārliecinoši ar 3-0 uzvarēja "Liepāja"/"Triobet" basketbolistus. Savukārt "VEF Rīga" izslēgšanas sacensības iesāka no ceturtdaļfināla, tajā ar 3-0 pieveicot "Valka"/"Valga" vienību, bet pēc tam pusfinālā ļoti sīvā cīņā ar 3-2 uzvarēja arī savus principiālos pretiniekus "Ventspils" basketbolistus, kuri regulāro turnīru noslēdza otrajā pozīcijā.

Pagājušā gada pavasarī "VEF Rīga" pēc gada pārtraukuma triumfēja Latvijas čempionātā, finālsērijā ar 4-2 pieveicot "Ventspili".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!