Foto: LETA

Vicečempione "Ventspils" "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) regulārā čempionāta spēlē svētdien ar 87:75 (23:27, 15:9, 25:15, 27:27) viesos pārspēja "Jēkabpili", atgriežoties kopvērtējuma otrajā pozīcijā, kamēr tās pretinieki atkāpās uz septīto vietu, kas ir ārpus izslēgšanas spēļu zonas.

Jēkabpiliešu kritumu kopvērtējumā sekmēja "Jūrmala"/''Fēnikss", kas svētdien viesos ar 88:83 (18:22, 22:25, 23:17, 25:19) uzveica "Jelgavu", no septītās vietas kopvērtējumā pakāpjoties uz sesto.

Jēkabpilī notikušajā spēlē rezultatīvākais uzvarētājiem bija amerikānis Villijs Dīns, kurš guva 18 punktus un savāca astoņas atlēkušās bumbas, bet par diviem punktiem mazāk viņa tautietim Alanam Viginsam, kuram arī desmit bumbas zem groziem. Tikmēr 12 punktus iemeta Demjers Pitss, bet desmit punkti Riharda Lomaža kontā.

Savukārt mājiniekiem pārliecinoši rezultatīvākais bija Tailers Larsons, kurš guva 24 punktus, kuram ar 15 punktiem piebalsoja lietuvietis Modests Kumpis.

Pirmo ceturtdaļu mājinieki noslēdza ar četru punktu pārsvaru (27:23), taču otrajā ceturksnī vicečempioni bija nedaudz pārāki un pārtraukumā gāja atrodoties vadībā ar 38:36. Trešajā ceturtdaļā kurzemnieki salauza "Jēkabpils" pretestību un ceturto mača nogriezni uzsāka ar 12 punktu pārsvaru (63:51), bet pēdējā desmitminūtē mājinieki nespēja atspēlēties, tādējādi uzvaru svinēja Ventspils basketbolisti.

"Jēkabpils" basketbolisti pēdējos septiņos mačos izcīnījuši tikai trīs uzvaras, turklāt ikreiz pēc panākumiem ir sekojušas neveiksmes. Trešdien Igora Miglinieka trenētā vienība viesos ar 78:75 uzvarēja "Barons"/LDz komandu, lai gan jēkabpiliešiem ir problēmas ar garā gala spēlētājiem.

Arī "Ventspils", kas cīnās par vietu divu labāko turnīra komandu vidū, pēdējā laikā rāda nestabilu sniegumu, jo septiņos pēdējos mačos turnīrā ir tikuši pie četrām uzvarām. Arī Kārļa Muižnieka trenētā vienība pēc uzvaras nākamajā cīņā ir izbaudījusi zaudējuma rūgtumu. Pirms nedēļas "Ventspils" mājās zaudēja līderiem "Valmierai"/ORDO ar 76:80.

Abas komandas šosezon savā starpā līdz šim bija spēlējušas trīs reizes. Divos mačos ar 89:62 un 91:61 pārliecinoši uzvarēja "Ventspils", bet decembra sākumā "Jēkabpils" sagādāja pārsteigumu un uzvarēja viesos ar 66:60.

Tikmēr Jelgavā notikušajā spēlē rezultatīvākais uzvarētājiem bija Edgars Jeromanovs, kurš guva 20 punktus, kamēr ar 17 punktiem atzīmējās Edmunds Elksnis. Savukārt mājiniekiem ar 22 punktiem izcēlās lietuvietis Augustss Šuliausks.

Vēl pirms ceturtā ceturkšņa jelgavnieki atradās vadībā ar 64:63, tomēr pēdējā ceturtdaļā jūrmalnieki pārņēma vadību un noslēdza spēli ar uzvaru.

"Jūrmala"/"Fēnikss" martā uzvarēja trīs no piecām spēlēm, taču trešdien Arņa Vecvagara trenētā komanda viesos ar 84:98 zaudēja valsts čempionei "VEF Rīga". Tikmēr "Jelgavas" basketbolisti, kuriem vairs nav izredžu tikt labāko sešiniekā, pēdējos sešos mačos ir tikuši tikai pie vienas uzvaras.

Šī abām komandām bija ceturtā spēle sezonā un jūrmalnieki tika pie ceturtā panākuma. Pirmajos trīs mačos "Jūrmala"/"Fēnikss" guva uzvaras ar 60:53, 81:71 un 97:64.

Jēkabpils un Jūrmalas komandas cīnās par pēdējām divām vietām turnīra labāko sešu komandu skaitā ar "Valka"/"Valga" vienību, kas sestdien negaidīti ar 84:67 uzvarēja "Liepāju"/"Triobet", pakāpjoties uz piekto vietu turnīra tabulā, bet attiecīgi "Jēkabpili" nobīdot uz sesto, bet "Jūrmalu"/"Fēnikss" uz septīto pozīciju.

LBL debitante no pierobežu pilsētām jau ir noslēgusi regulāro sezonu, savukārt viņu konkurentiem jāaizvada vēl attiecīgi sešas un četras spēles, no kurām viena būs arī savā starpā, tāpēc katrs zaudējums Jēkabpils un Jūrmalas klubiem var būt izšķirošs par vietu labāko sešiniekā.

LBL turnīra tabulā līdere ar 24 uzvarām 30 spēlēs ir "Valmiera"/ORDO, kamēr tai ar 23 uzvarām 30 spēlēs seko "Ventspils", bet 13 uzvaras 17 mačos ir čempionei "VEF Rīga".

Tikmēr 21 uzvara 31 mačā ir "Liepājas"/"Triobet" kontā, kurai ar 11 panākumiem 20 mačos seko "Valka"/"Valga". 18 uzvaras 33 spēlēs ir "Jūrmala"/"Fēnikss" kontā, bet 16 panākumi 31 mačā "Jēkabpils" rēķinā.

Savukārt 11 uzvaras 30 spēlēs ir "Barons"/LDz komandai, "Jelgavai" ir deviņi panākumi 32 mačos, "Ogre"/"Kumho Tyre" ir tikusi pie septiņām uzvarām 32 mačos, bet turnīra tabulu noslēdz "Latvijas Universitāte" ar pieciem panākumiem 30 cīņās.

Šajā sezonā deviņas komandas, ieskaitot "Ventspili", savā starpā izspēlēs četrus apļus, bet divas - "VEF Rīga" un "Valka"/"Valga" - ar visiem pretiniekiem spēlēs katra divas reizes. Izslēgšanas turnīrā piedalīsies sešas labākās komandas.

LBL reglamentā ieviesta viena izmaiņa saistībā ar finālsērijas izspēli. Tā ritēs līdz četrām uzvarām, pirmās divas spēles notiks tās komandas laukumā, kas pamatturnīrā ieņēmusi augstāku vietu, divas nākamās - pie pretiniekiem, bet nepieciešamības gadījumā pārējās spēles pēc sistēmas 1-1-1.

Pagājušā gada pavasarī "VEF Rīga" pēc gada pārtraukuma triumfēja Latvijas čempionātā, finālsērijā ar 4-2 pieveicot pērno čempioni "Ventspili".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!