Galvenais kandidāts uz Latvijas vīriešu basketbola izlases galvenā trenera amatu ir Krievijas sieviešu basketbola čempionvienības Jekaterinburgas UGMK galvenais treneris Gundars Vētra, vortālu "Delfi Sports" informēja Latvijas Basketbola savienība.

Pagaidām nav zināms, kad Vētra varētu tikt oficiāli apstiprināts šajā amatā un kad notiks balsošana par šo kandidātu.

Tāpat LBS pagaidām nav izlēmusi, kas varētu vadīt Latvijas sieviešu basketbola izlasi un nav izvirzījusi nevienu kandidatūru šim amatam. Pārrunas ar potenciālajiem kandidātiem turpināsies līdz LBS budžeta apstiprināšanas.

42 gadus vecais Vētra ir pirmais Latvijas basketbolists, kurš spēlējis pasaules spēcīgākajā līgā – Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA). 1992.gadā Vētra kopā ar Igoru Miglinieku atteicās spēlēt Latvijas izlasē, dēļ profesionālās karjeras izvēloties Neatkarīgo valstu savienības (NVS) komandu.

2003.gadā Vētra bija Latvijas izlases galvenā trenera Armanda Krauliņa palīgs.

Divreiz Vētra ir bijis "Barons" galvenais treneris, bet starp šīm reizēm sezonu biju Krievijas kluba Permas "Ural Great" trenera palīgs. Pēc aiziešanas no "Barons" Vētra kļuva par Maskavas CSKA sieviešu basketbola komandas galveno treneri, bet pēc komandas izjukšanas pagājušajā sezonā pārgāja uz Jekaterinburgas UGMK un kļuva par Krievijas čempionu.

Atgādinām, ka pēc izgāšanās Eiropas čempionāta finālturnīrā LBS piedāvāja turpināt sadarbību galvenajam trenerim Ķēstutim Kemzuram. Tomēr Kemzura pieņēma Lietuvas Basketbola savienības piedāvājumu un kļuva par šīs valstsvienības galveno treneri, bet LBS uzsāka jauna galvenā trenera meklēšanu.

Savukārt sieviešu izlases galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš no amata atkāpās pēc neveiksmes Rīgā notikušajā Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Ne oktobrī, ne novembrī LBS vēl neizlēma par galveno treneri vīriešu un sieviešu valstsvienībās, solot jautājumu izlemt līdz 8.decembrim. Tomēr arī tagad LBS lielu skaidrību šajā jautājumā nav sniegusi.

Otrdien notikušajā LBS valdes sēdē tika izskatīts arī organizācijas 2010.gada budžeta projekts. Valsts finansējums pieaugušo un jaunatnes valstsvienībām pēdējā gada laikā ir ievērojami samazināts. Turklāt, Ministru kabinets ir pieņēmis lēmumu par Jaunatnes basketbola metodiskā centra likvidāciju, kas līdz šim bija galvenais jaunatnes valstsvienību finansējuma nodrošinātājs.

Tāpēc šobrīd nav skaidrs, kā tiks kompensēts valstsvienību finansiālais nodrošinājums nepieciešamajā apjomā. LBS budžeta (tajā skaitā valstsvienību programmas dalībai Eiropas čempionātos), sabalansēšana ir galvenais uzdevums līdz nākamajai LBS
valdes sēdei.

Tāpat LBS valde apstiprināja jauniešu valstsvienību galvenos trenerus:

U-20 jaunieši – Varis Krūmiņš;
U-20 jaunietes – Mārtiņš Zībarts;
U-18 jaunieši – Ziedonis Jansons;
U-16 jaunieši – Raivo Otersons;
U-16 jaunietes – Ainārs Čukste;
U-14 jaunieši – Nikolajs Mazurs
U-14 jaunietes – Mudīte Zandere

Līgumi ar valstsvienību treneriem tiks parakstīti tikai pēc LBS budžeta apstiprināšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!