Foto: LETA
Pagājušās sezonas vicečempione "Ventspils" sestdien savā laukumā "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) regulārā čempionāta mačā ar 82:74 (19:25, 17:14, 31:15, 15:20) pārspēja turnīra līderi "Valmiera"/ORDO, kurai šis bija pirmais zaudējums šosezon.

Pa 17 punktiem uzvarētājiem guva Kvameins Mičels un Kristaps Janičenoks. Tikmēr "Valmiera"/ORDO labā ar 14 punktiem izcēlās Artūrs Bērziņš.

Spēle iesākās līdzīgi ar minimālu "Valmiera"/ORDO pārsvaru. Lai arī divas minūtes līdz pirmās ceturtdaļas beigām rezultāts bija 22:14 viesu labā, pirmo puslaiku "Ventspils" noslēdza vien ar viena precīza tālmetiena deficītu (36:39).

Otrā puslaika sākumā viesu spēlētāji atkal mazliet palielināja rezultāta pārsvaru, taču jau trešajā otrā puslaika minūtē vadībā izvirzījās ventspilnieki. Pēc 13 gūtiem punktiem pēc kārtas "Ventspils" lauza cīņas gaitu un izvirzījās vadībās ar 49:42. Turpinājumā Haralds Kārlis iemeta divpunktu metienu, taču tad atkal 11 punktus pēc kārtas guva mājinieki, panākot jau 62:44.

Trīs minūtes līdz pamatlaika beigām "Valmiera"/ORDO panāca vien piecu punktu deficītu (66:71), bet pusminūti līdz spēles beigām rezultāts bija tikai 78:74 "Ventspils" labā. Tiesa, tie arī bija pēdēji gūtie punkti Valmieras klubam šajā mačā.

Valmieras klubs, kuru šosezon trenē Ainars Zvirgzdiņš, pirms šīs cīņas bija uzvarējis visās septiņās LBL spēlēs. Ņemot vērā arī Baltijas Basketbola līgas (BBL) turnīru, "Valmiera"/ORDO komandas uzvaru sērija bija sasniegusi desmit mačus.

Ventspilnieku galvenais treneris ir Kārlis Muižnieks, un zīmīgi, ka viņš kopā ar Zvirgzdiņu pagājušās desmitgades sākumā ļoti veiksmīgi vadīja šo Kurzemes komandu.

Vēl vienā sestdienas mačā "Barons"/LDz pagarinājumā ar 79:76 (20:14, 14:20, 10:18, 20:12, 15:12) pieveica mājiniekus "Jūrmala"/"Fēnikss", tādējādi pārtraucot piecu zaudējumu sēriju.

Lai arī "Barons"/LDz pēc trim ceturtdaļām bija vadībā ar astoņu punktu pārsvaru (52:44), mājinieki spēja atspēlēties un cīņas beigās liekot jau "Barons"/LDz vienībai atspēlēties. Izlīdzinājumu 64:64 panāca Roberts Freimanis. Pagarinājumā abas komandas demonstrēja līdzīgu sniegumu, taču labāk veicās viesu vienībai.

Rezultatīvākais uzvarētājiem šajā mačā bija Kristaps Dārgais, kurš guva 25 punktus un izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas. Tikmēr mājiniekiem ar 22 punktiem izcēlās amerikānis ar Latvijas pasi Endrū Šmits.

"Barons"/LDz nupat iegādājusies ceturto leģionāra kvotu LBL turnīrā. Tiesa, par spīti vairākiem leģionāriem, Rīgas klubs šosezon spēlē blāvi, jo šī komanda guvusi tikai divas uzvaras astoņās spēlēs. Savukārt jūrmalnieki tikuši pie divām uzvarām septiņās spēlēs.

Visbeidzot, šodienas noslēdzošajā mačā "Ogre"/"Kumho Tyre" savu skatītāju priekšā tiekas ar pagājušās sezonas Latvijas bronzas medaļnieci "Jēkabpili".

Ogres komanda šosezon tikusi pie diviem panākumiem sešās spēlēs, taču šobrīd ir ciestas divas neveiksmes pēc kārtas, kamēr Jēkabpils vienība nu tikusi pie trim panākumiem pēc kārtas, lai gan pirms tam bija ciestas trīs neveiksmes pēc kārtas.

LBL kopvērtējuma līdere ar astoņām uzvarām deviņās spēlēs ir "Ventspils", kam ar septiņiem panākumiem astoņos mačos seko "Valmiera"/ORDO komanda. Tikmēr "Liepāja"/"Triobet" kontā ir seši panākumi septiņos mačos.

Čempionei "VEF Rīga" divas uzvaras trīs spēlēs, bet piektajā vietā esošajai "Jēkabpilij" - trīs panākumi sešos mačos. Viens panākums trīs spēlēs "Valkas"/"Valgas" komandai, bet pie divām uzvarām sešās cīņās tikušas "Jelgava" un "Ogre"/"Kumho Tyre".

Pa divām uzvarām ir arī "Jūrmala"/"Fēnikss" un "Barons"/LDz spēlētājiem, kuriem attiecīgi aizvadītas septiņas un astoņas spēles, bet bez uzvarām šobrīd cīnās LU.

Deviņas komandas, ieskaitot "Ventspili", šosezon savā starpā izspēlēs četrus apļus, bet divas - "VEF Rīga" un "Valka"/"Valga" - ar visiem pretiniekiem spēlēs katra divas reizes. Izslēgšanas turnīrā piedalīsies sešas labākās komandas.

LBL reglamentā ieviesta viena izmaiņa saistībā ar finālsērijas izspēli. Tā ritēs līdz četrām uzvarām, pirmās divas spēles notiks tās komandas laukumā, kas pamatturnīrā ieņēmusi augstāku vietu, divas nākamās - pie pretiniekiem, bet nepieciešamības gadījumā pārējās spēles pēc sistēmas 1-1-1.

Šī gada pavasarī "VEF Rīga" pēc gada pārtraukuma triumfēja Latvijas čempionātā, finālsērijā ar 4-2 pieveicot pērnā gada čempioni "Ventspils".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!