Latvijas basketbolists Dairis Bertāns piektdien ar precīzu tālmetienu pēdējās sekundēs izrāva Vitorijas "Laboral Kutxa" komandai uzvaru ULEB Eirolīgas otrā posma jeb "Top 16" turnīra sīvā spēlē pret pērnā gada turnīra uzvarētāju Madrides "Real".

"Laboral Kutxa", kas jau ir nodrošinājusi sev vietu izslēgšanas spēlēs, savās mājās svinēja panākumu ar 89:88 (11:21, 25:25, 31:21, 22:21), vēl vairāk samazinot "Real" izredzes tikt grupas labāko četru komandu skaitā, kas turpinās cīņu izslēgšanas turnīrā. Izšķirošo grozu ar ļoti grūtu metienu trāpīja tieši Latvijas basketbolists, kļūstot par mača varoni.

Bertāns spēlēja 23 minūtes un 36 sekundes, kuru laikā guva deviņus punktus, trāpot trīs no pieciem tālmetieniem, bloķējot vienu metienu, pieļaujot vienu kļūdu un nopelnot četras personiskās piezīmes, kas viņam spēlē deva trīs efektivitātes punktus.

"Laboral Kutxa" ļoti slikti iesāka spēli, nonākot iedzinējos ar desmit punktiem un arī pēc pirmā puslaika viesu handikaps bija nemainīgs (36:46). Taču trešajā ceturtdaļā laukuma saimnieki atspēlējās un panāca izlīdzinājumu, bet spēles pēdējais cēliens bija ļoti saspringts.

"Laboral Kutxa" uz brīdi iekrāja sešu punktu pārsvaru, tomēr "Real" nepadevās un, tuvojoties cīņas beigām, Vitorijas komanda bija iedzinējos ar 84:87. "Laboral Kutxa" ar diviem soda metieniem starpību samazināja līdz minimumam, bet "Real" nepilnas piecas sekundes pirms beigām trāpīja tikai vienu sodiņu, ļaujot mājiniekiem pēdējā uzbrukumā ar tālmetienu ēģināt tikt pie uzvaras. Izšķirošais metiens tika uzticēts Bertānam, kurš komandu nepievīla un pār pretinieka rokām raidīja bumbu grozā.

Izcīnītā uzvara "Laboral Kutxa" komandai garantēja sava laukuma priekšrocības izslēgšanas spēļu ceturtdaļfinālā.

Uzvarētājiem lielisku spēli aizvadīja arī Maiks Džeimss un Jannis Burusis, kuri sameta attiecīgi 27 un 25 punktus, bet "Real" rindās ar 18 punktiem izcēlās Serhio Rodrigess.

Citā spēlē piektdien Latvijas basketbolista Kaspara Vecvagara pārstāvētais Lietuvas klubs Kauņas "Žalgiris" izbraukumā ar 86:100 (23:21, 25:26, 13:27, 25:26) zaudēja Krievijas grandam Maskavas CSKA.

Vecvagars šajā mačā laukumā pavadīja 20 minūtes un 26 sekundes, kuru laikā guva septiņus punktus, kas viņam šosezon ir labākais sniegums ULEB Eirolīgas mačos.

Latviešu saspēles vadītājs trāpīja vienu no trim divpunktu metieniem, realizēja vienu no četriem trīspunktu metieniem, kā arī sekmīgi izpildīja divus soda metienus. Tāpat viņa kontā arī trīs rezultatīvas piespēles, viena atlēkušā bumba, viena kļūda un četri efektivitātes punkti.

Pirmais puslaiks noslēdzās neizšķirti 48:48, taču trešajā ceturtdaļā CSKA veica 13:2 izrāvienu un pārņēma iniciatīvu. Atlikušajā spēles daļā "Žalgiris" nespēja atspēlēties un galā piedzīvoja kārtējo zaudējumu ULEB Eirolīgas otrā posma spēlēs.

CSKA sastāvā 26 punktus guva Nando de Kolo, bet 15 sameta Milošs Teodosičs.

"Žalgiris" rindās Olivjē Hanlans guva 15 punktus, bet par 13 pievienoja Jans Vugjouks un Broks Motums.

F apakšgrupas kopvērtējumā pa deviņām uzvarām 13 spēlēs ir CSKA un "Laboral Kutxa" rēķinā. Septiņas uzvaras ir "Lassa" un Krievijas klubam Maskavas apgabala "Himki", bet tālāk ar sešiem panākumiem seko "Real" Grieķijas komanda Pireju "Olympiacos" un "Brose Baskets", kamēr "Žalgiris" ar diviem panākumiem ir pēdējie - astotie - šajā grupā.

Otrajā posmā 16 komandas sadalītas divās grupās, bet pēc divu apļu turnīra ceturtdaļfinālam kvalificēsies četras labākās vienības. Ceturtdaļfināla uzvarētāji tiks noteikti sērijās līdz trim uzvarām, bet pēc tam nākamā gada maija vidū notiks finālčetrinieka turnīrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!