Uzņēmēja un veselīga dzīvesveida aktīviste Elita Drāke (attēlā) nupat atgriezusies no Eiropas Savienības skaistāko precēto sieviešu konkursa, kur ieguvusi trīs godalgas. Šie panākumi pamudinājuši uzņēmēju radīt speciālu apmācības kursu skaistuma konkursu dalībniecēm, radot konkurenci par pašmāju skaistumkonkursu pamatlicēju uzskatītajai Intai Fogelei.

"Es pati neko nemeklēju - viss atnāca pats no sevis. Tā kā esmu apritē starptautiskos bērnu konkursos jau vairākus gadus, pavasarī mani uzrunāja konkursu Mrs. European Union un Mrs. Universe rīkotāji, piedāvājot pašai ņemt dalību pirmajā, bet uz otru aizsūtīt kādu meiteni,"  sarunā ar portālu Mango atklāj Drāke. Viņa izlēmusi piedāvājumu pieņemt, uz Eiropas Savienības konkursu braucot pati, bet uz otru aizsūtot draudzeni Lieni Skulmi.

"Protams, tas man bija liels izaicinājums. Zinot, ka šajos konkursos piedalās arī daudz jaunas sievietes, no sākuma bija, kā bija. Bet tad sapratu - ja jau piedāvā, tad ir jāpiedalās," uzskata Drāke, un galu galā mūsu uzņēmēja saņēmusi komplimentus no jaunākām konkursa dalībniecēm par labo ādu, lielisko formu un spēju vienmēr izskatīties efektīgi.

Konkursā Mrs. European Union 2011 pirmo vietu ieguva vāciete, viņai sekoja francūziete, somiete un beļģiete, bet Latvijas uzņēmēja tika pie trim citām godalgām, un, kā viņa spriež, augstāku vietu neizdevies dabūt, jo viņa ir šķīrusies, bet šis ir precēto sieviešu konkurss.

Drākei šis bija jau ir trešais skaistuma konkurss, un viņa neizslēdz iespēju piedalīties vēl kādā, taču, tā kā atkal saskārusies ar šīs sfēras aizkulisēm, viņa tagad ir apņēmības pilna izveidot speciālu kursu, kas latviešu meitenes sagatavos dalībai prestižajos pasaules skaistuma konkursos.

Viņa uzskata, ka par skaistumkonkursiem beidzot jārunā atklāti - konkursi nav jāslavina tikai tāpēc, ka visi tā dara - abas ar Lieni sapratušas, ka ne viss tajos ir medusmaize. Visvairāk sāpējis tas, ka bijušas meitenes, kas ignorē konkursa prasības, bet par to saņem nevis aizrādījumu, bet augstāku vietu konkursā. Apzinīgajām latviešu meitenēm tas nav saprotams.

Lai negadītos šādi nepatīkami pārsteigumi, Drāke apņēmusies izglītot jaunās konkursantes, kas iepriekš Latvijā netika darīts.

"Es jau to nemaz negribēju, bet dzīve pie tā aizvedusi. Nav jālien sfērā, kur kāds cits, piemēram, Inta Fogele jau ir 20 gadu. Nezinu, kā viņa uz to reaģēs. Man ir doma pēc šī paziņojuma uzaicināt viņu izrunāties, lai viņa neturpina rakt man bedri. Viņa ir atriebīgs cilvēks, un es negribētu lai viņa mani traucē. Visu laiku esmu stāvējusi malā, bet šis brauciens man lika pārdomāt - es redzu perspektīvas kaut vai tādēļ, lai sievietes uz konkursiem brauc daudz labāk sagatavotas un atgriežas tikpat laimīgas kā mēs ar Lieni," drosmīgo lēmumu atklāj uzņēmēja.

Jauno konkursa dalībnieču apmācību Drāke plāno izveidot kā speciālu kursu savā pašas izveidotajā biedrībā Emergo - darba vēl daudz, bet gribas ātrāk sākt jau darboties.

"Konkursa rīkotāji mums abām piedāvā turpināt šo darbu. Liene pati grib piedalītes konkursos, bet es varu gatavot sievietes citiem pasaules konkursiem. Es viņiem prasīju, kas no Latvijas strādāja ar jums līdz šim. Un, jā, tā bija Inta Fogele - viņa tagad tiek no šīs spēles izstumta. Spēle ir daļa no šovbiznesa," spriež Drāke, kuru nedaudz satrauc tas, kā šo paziņojumu uzņems Fogele.

"Fogelei noņemti daudzi pasaules konkursi, un viņa par tiem cīnās. Arī Liene par savu dalību Mrs. Universe varēja pateikt tikai tad, kad atbrauca no konkursa, jo man bija bail, ka man nenorauj galvu," stāsta Drāke.

Abu sieviešu uzdevums tagad ir mainīt Latvijas sabiedrības uzskatus par skaistuma konkursiem un rūpēties par to, lai Latvijas pārstāves ne tikai labi izskatās. Maldīgi esot uzskatīt, ka skaistuma konkursos vislielākā nozīme ārējam izskatam - tajos piedalās kā īsas, tā garas, kā resnākas, tā tievākas dāmas - svarīgākais ir personība, savs viedoklis un skatījums uz dzīvi, jo sievietēm bez skaistu tērpu izrādīšanas jāpiedalās arī nopietnās diskusijās un forumos, publiski jārunā.

"Es gribētu, lai ģimenes un sievietes Latvijā redz lielāku jēgu šiem konkursiem. Tas ir mūsu vēstījums  - tā kā konkursi ir bez maksas, dalībniecei nav jābūt no bagātas ģimenes, skaistuma konkursi pieejami jebkurai vidusmēra sievietei. Jebkura sieviete to var - ar maziem līdzekļiem aizbraukt uz ko grandiozu," stāsta Drāke.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!