Foto: F64

Latvijas sieviešu basketbola izlasi Eiropas čempionāta ceturtdaļfināla spēlē iegāza neveiksmīga pirmās ceturtdaļas izskaņa, kā arī pretinieces cenšas izmantot Elīnas Babkinas prombūtni, uzskata valstsvienības galvenais treneris Mārtiņš Zībarts.

Kā vēstīts, Latvijas basketbolistes ceturtdien ar rezultātu 47:67 (12:27, 10:11, 14:12, 11:17) piekāpās 2016.gada Riodežaneiro olimpisko spēļu vicečempionei Spānijai, lielos mīnusos nokļūstot jau pirmajā ceturtdaļā.

Sestdien gaidāmajā pusfinālā par 5.-8.vietu Latvijas basketbolistes tiksies ar Itāliju. Šīs spēles uzvarētājas kvalificēsies 2018.gada Pasaules kausa finālturnīram.

"Ceturtdaļfinālā spēlējām pēc sešu gadu pārtraukuma, bet Spānijas izlase šādā līmeņa cīņās piedalās regulāri - atšķirība pieredzē un rūdījumā bija jūtama," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē Zībartu.

"Labi sākām spēli, un bija jūtams, ka mūsu izraudzītā aizsardzības sistēma strādā. Diemžēl pēc pirmajām minūtēm uzbrukumā apstājāmies, savukārt pretinieces nodemonstrēja augstu individuālo meistarību, līdz ceturtdaļas beigām trāpot pirmos piecus tālmetienus," atcerējās treneris. "Šajās piecās minūtēs, ko zaudējām ar 4:20, faktiski izšķīrās spēles liktenis."

"Nespēlējot Elīnai [Babkinai], esam palikuši ar vienu saspēles vadītāju, kam ir tikai Latvijas līgas pieredze un "combo" aizsardzēm. Protams, pretinieki to cenšas izmantot un pret mūsu ārējo līniju tika izdarīts nopietns spiediens," stāstīja treneris. "Pie brīviem metieniem izdevās tikt ļoti reti, un punktu pienesums bija neliels. Mūsu garās spēlētājas nospēlēja rezultatīvi, taču ar to nepietika."

"Bija brīži, kad iezīmējas mums labvēlīgs lūzums, tomēr Spānijas izlases treneris ar minūtes pārtraukumiem uzreiz izsita mūs no ritma un pārējo paveica Spānijas basketbolistu individuālā meistarība. Piemēram, saspēles vadītāja [Laija] Palau septiņus punktus guva brīdī, kad mums aizsardzībā atkal bija izdevies radīt pretiniecēm nopietnas problēmas un viņu uzbrukums bija apstājies."

"Tagad domas pievēršam cīņai ar Itālijas izlasi. Par sniegumu šajā turnīrā varam būt lepni, bet vēl ir iespēja izdarīt ko tādu, kas Latvijai vēl nav izdevies - izcīnīt ceļazīmi uz Pasaules kausa izcīņu," apņēmības pilns ir Zībarts.

Latvijas un Spānijas valstsvienību galvenie treneri pagājušajā sezonā strādāja vienā klubā - latvietis Mārtiņš Zībarts palīdzēja Lukasam Mondelo Krievijas klubā Kurskas "Dinamo", kas triumfēja FIBA Eirolīgas sacensībās.

Latvijas dāmu izlase centās otro reizi savā pastāvēšanas vēsturē tikt Eiropas čempionāta pusfinālā, kur savulaik spēlēja 2007.gadā, kad tika izcīnīta ceturtā vieta. Ceturtdaļfinālā Latvijas izlase cīnījās piekto reizi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!