Foto: F64
Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība otrdien pārbaudes spēlē, kurā izdevās pārspēt Baltkrieviju, centās rotēt ar sastāvu un saglabāt tempu, pēc mača norādīja izlases galvenais treneris Mārtiņš Zībarts.

Jau ziņots, ka Latvijas izlase uzvaru guva ar rezultātu 59:57 (12:12, 12:14, 17:17, 18:14). Valstsvienības labā 14 punktus guva komandas kapteine Aija Putniņa, kura četras sekundes pirms mača beigām realizēja uzvaru nesošo metienu.

Šajā mačā Latvijas izlases sastāvā debitēja Ilze Jākobsone un Digna Strautmane, savukārt rezervē palika Asnāte Fomina, Paula Strautmane un Luīze Šepte, kuras valstsvienības rindās nekad nav spēlējušas.

"Šodienas spēlē viens no mērķiem bija cīnīties par uzvaru, tāpēc nespēlēja visas 13 meitenes, bet jau pirms mača bijām plānojuši iesaistīt deviņas vai desmit spēlētājas. Ar uzvaru var iegūt pārliecību. Meitenes nospēlēja labi, centāmies rotēt ar sastāvu, un tāpēc arī izdevās saglabāt tempu," pastāstīja Zībarts.

Abas komandas savā starpā tiksies arī trešdien, taču aiz skatītājiem slēgtām durvīm. "Rīt dosim iespēju arī pārējām izbaudīt spēlēšanu izlasē, bet pirmā bija svarīga tieši pārliecības ziņā. Rīt noteikti vairāk eksperimentēsim, atrodot pašas labākās spēlētājas, lai stiprākajā sastāvā varētu aizvadīt sestdienas spēli," uzsvēra valstsvienības galvenais treneris.

"Biju drošs, ka šodien jebkurā gadījumā cīnīsimies par uzvaru, jo sastāvs ir pietiekami labs. Paskatījos, kā spēlē Baltkrievija, bet necentos meitenēm ar to piebāzt galvu, koncentrējāmies uz to, ko atstrādājām treniņos. Speciāli negatavojāmies pretiniecēm, tas prasa laiku un īsā periodā ir grūti," atzina Zībarts.

"Aizsardzībā lielāko daļu tika īstenots spēles plāns, neesam ielaiduši 60 punktus, tomēr uzbrukums prasa gan lielāku talantu, gan saspēlētību. Izskatījāmies nedaudz saguruši, un tāpēc nesanāca izveidot vieglos uzbrukumus," piebilda Latvijas izlases galvenais treneris.

Latvijas izlase šajā mačā izpildīja 13 tālmetienus, taču neviens no tiem nebija precīzs. "Laikam traucē pārliecības trūkums, pirms spēles teicām, ka jāspēlē droši. No improvizācijas dabūt labu metienu ir daudz grūtāk. Arī viena no debitantēm Ilze Jākobsone varētu vairāk uzbrukt - ja viņa no brīvas situācijas izdarītu metienu, mēs tikai paslavētu. Saspēli viņa organizēja labi. Arī otra debitante Digna Strautmane ļoti palīdzēja, guva četrus svarīgus punktus atspēlēšanās brīdī," atzīmēja Zībarts.

"Digna Strautmane ar izlasi bija no pirmās dienas un zināja visu, ko prasījām. Paula Strautmane atbrauca pavisam nesen, arī Katei Krēsliņai tāpēc pagaidām gāja grūti," piebilda treneris.

Kā zināms, Latvijas sieviešu valstsvienība pirms nedēļas sāka treniņu ciklu, kam seko pārbaudes spēles ar Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra dalībniecēm Baltkrieviju un Jaunzēlandi. Kopā tiks aizvadīti četri mači, bet divi no tiem būs pieejami arī skatītājiem. Bez otrdienas cīņas ar Baltkrieviju tāda būs arī sestdien "Arēnā Rīga" plānotā Rozā lentītes spēle ar Jaunzēlandes valstsvienību.

Pirms sestdienas mača pie Brīvības pieminekļa notiks Krūšu veselības dienas sarīkojumos, kam sekos gājiens līdz "Arēnai Rīga", kurā piedalīsies arī Latvijas izlases basketbolistes. Zībarts uzskata, ka šis gājiens tikai palīdzēs Latvijas izlasei. "Pēc gājiena parasti tiek nospēlēts labi, meitenēm tas ir svarīgs notikums."

Kā zināms, Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā latvietes ar divām uzvarām trīs spēlēs ieņem otro vietu savā apakšgrupā, kamēr līderes ar diviem panākumiem divos mačos ir Slovēnijas basketbolistes, bet Lietuvas izlase trīs cīņās nav spējusi tikt pie uzvarām un zaudējusi cerības tikt uz finālturnīru.

Finālturnīram, kas 2017.gada jūnijā notiks Čehijā, kvalificēsies deviņu grupu uzvarētājas, kā arī sešas labākās otro vietu ieguvējas. Kvalifikācijas turnīrs noslēgsies novembrī, kad Latvijas izlase savā laukumā uzņems Slovēniju.

Zībarts šīs sezonas beigās bija galvenais treneris Krievijas komandā Kurskas "Dinamo", taču pagājušajā nedēļā klubs pavēstīja, ka nākamajā sezonā latviešu speciālists atgriezīsies asistenta amatā, kamēr komandu vadīs Lukass Mondelo no Spānijas.

Savukārt finansiālu problēmu dēļ Kurskas "Dinamo" nepagarinās līgumu ar Latvijas izlases līderi Aneti Jēkabsoni-Žogotu.

Latvijas sieviešu basketbola izlases kandidāšu saraksts pārbaudes spēlēm pret Baltkrieviju un Jaunzēlandi:

Asnāte Fomina, Kate Krēsliņa (abas - Fordhemas Universitāte, NCAA), Ilze Jākobsone, Dita Rozenberga (abas - "Vega 1"/"Liepāja"), Baiba Eglīte, Liene Priede, Rūta Veidere, Ieva Kūlīte, Zenta Meļņika (visas - "TTT Rīga"), Paula Strautmane (Kvinnipjakas Universitāte, NCAA), Luīze Šepte ("Ventspils"), Aija Putniņa (Nantes "Reze", Francija), Digna Strautmane ("TTT Rīga - Juniores"), Kristīne Vītola (Salamankas "Perfumerias Avenida", Spānija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!