Foto: LETA

Latvijas sieviešu basketbola izlase pirmajā 2017. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlē parādījusi komandas garu un raksturu, uzskata valstsvienības galvenā trenera amatā debitējušais Mārtiņš Zībarts.

Kā zināms, sestdien aizvadītajā mačā Latvijas izlase ļoti saspringtā cīņā savā laukumā ar 65:62 pieveica Lietuvu.

"Liels prieks par uzvaru un sperto soli tuvāk Eiropas čempionāta finālturnīram. Tāpat prieks, par komandas garu un raksturu, ko komanda parādīja," pēc dueļa stāstīja Zībarts. "Mums izdevās ļoti labi sagatavoties pret Lietuvas vājajām vietām, par ko liecina arī pretinieču pieļauto kļūdu skaits."

Kā zināms, arī Lietuvas izlasei pirms kvalifikācijas cikla mainījies galvenais treneris. Pretinieču valstsvienību trenē Rimvids Samulēns, kurš vada arī vietējo komandu Mariampoles "Sūduva". Līdz ar to viņa vadībā Lietuva vēl nebija aizvadījusi nevienu spēli.

"Pretinieku sadarbības varējām prognozēt, tikai skatoties "Sūduva" komandas spēles. Tāpat skatījāmies Lietuvas spēles Eiropas čempionātā," par pretinieču izpēti stāstīja Zībarts. "Izlēmām, ka spiedīsim uz trīs viņu vājākajiem aizsargiem."

Kā stāstīja Zībarts, viens no iemesliem kāpēc izdevās lauzt neveiksmīgo mača gaitu, bija Ditas Rozenbergas došanās laukumā. "Ditas viena no stiprākajām pusēm ir tas, ka viņa ir agresīva, liels aizsargs, kas var izdarīt spiedienu uz pretinieku saspēles vadītāju, traucēt spēles organizāciju. Viņai, iespējams, ir vienas no ātrākajām kājām komandā un liels spēks."

"Iesākām ne tik labi, bet atspēlējāmies un beigās uzvarējām. Laiks, lai sagatavotos, nebija pietiekams, bet izdevās," stāstīja pieredzējušā Latvijas valstsvienības spēlētāja Zane Tamane, kura izteicās, ka pēc neveiksmīgā spēles sākuma maču izdevās salauzt, kad tika sākts kārtīgāk strādāt aizsardzībā, kas lika pretiniecēm pieļaut kļūdas. "Nepadevāmies un turpinājām cīnīties."

"Varēsim tagad gatavoties klubos, lai pavasarī būtu daudz labāk," Tamane atgādināja, ka pavasarī gaidāmas nākamās divas atlases cikla spēles.

"Spēle bija laba. Tomēr nevaram domāt par uzvaru, ja pieļaujam 32 kļūdas. Īsti nav, ko vainot, jo bija īss laiks, lai saspēlētos, tomēr noteikumi visiem vienādi," atzina Samulēns. "Ļoti labi, ka uzvarējām cīņā zem groziem (Lietuva izcīnīja 42 atlēkušās bumbas, Latvija - 31). Ja nebūtu kļūdu, iespējams, rezultāts būtu cits."

"Spēli mēģinājām koncentrēt uz lielajiem spēlētājiem. Izdevās, zem groziem uzvarējām, bet kļūdas, kļūdas, kļūdas," stāstīja treneris.

"Šī nebija laba spēle, jo pieļāvām daudz kļūdu. Par daudz, lai uzvarētu šajā spēlē. Tas varētu būt Lietuvas izlases antirekords," teica viena no Lietuvas izlases līderēm Gintare Petronīte. "Bija tikai nedēļa, lai saspēlētos, bet tas nedrīkst būt attaisnojums. Jāskatās video analīze, lai turpmāk nepieļautu šādas kļūdas."

Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā Latvija nākamā gada februārī spēlēs izbraukumā Slovēnijā un Lietuvā, bet novembrī kvalifikācijas turnīru pabeigs ar spēli savā laukumā pret Slovēniju.

Finālturnīram, kas 2017.gada jūnijā notiks Čehijā, kvalificēsies deviņu grupu uzvarētājas, kā arī sešas labākās otro vietu ieguvējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!