Foto: LETA

Zviedrijas sieviešu basketbola izlases pārstāvji piektdien pauduši nepatīkamu pārsteigumu par pārbaudes spēli ar Latviju, kurā pretinieces devās laukumā bez lielākajām zvaigznēm.

Kā zināms, ceturtdien Latvijas izlase maču aizvadīja optimālajā sastāvā un zviedrietēm piekāpās ar 66:75, bet dienu vēlāk, spēlējot bez visām piecām pamatsastāva basketbolistēm, vien cīņas galotnē piedzīvoja zaudējumu ar 66:68.

"Tas ir nedaudz nepatīkami. Kad uzzināju, sajūta bija, ka ja mēs viņas uzaicinājām aizvadīt divus mačus, viņas arī varēja nospēlēt divas spēles. Tomēr mēs tur neko nevaram iespaidot," "Aftonbladet" citē vienu no valsts lielākajām zvaigznēm Frīdu Eldebrinju.

"Šis iespējams tiks pārrunāts vadību līmenī. Garlaicīgi, ja savā starpā netiekas labākie sastāvi," pauda Zviedrijas izlases galvenais treneris Larss Jūhansons. "Būtu noderīgi tikties ar optimālo sastāvu, bet, godīgi sakot, mani tas pārāk neuztrauc."

Aizvadītajā mačā jau pirmajā ceturtdaļā Zviedrija ieguva 16 punktu pārsvaru, tomēr Latvija atspēlējās un pusotru minūti pirms pamatlaika beigām panāca neizšķirtu 64:64. Cīņas galotnē gan sekmīgākas bija mājinieces.

"Prieks, ka, neskatoties uz visu, uzvarējām. Sākām lieliski, bet pēc tam samazinājām intensitāti, kas situāciju padarīja sarežģītāku," stāstīja Eldebrinja.

Tikmēr Jūhansons izteica neapmierinātību, ka otrajā ceturtdaļā Zviedrija pretiniecēm ļāvusi iemest 26 punktus.

"Esmu priecīgs par mača beigām, tomēr tās nedrīkstēja būt tik sīvas," stāstīja treneris. "Tā kā Latvija aizsūtīja mājās labākās spēlētājas, kāda mūsu basketboliste varbūt gaidīja vieglāku maču."

Kā zināms, Latvija par piecu līderu nepiedalīšanos otrajā mačā ar Zviedriju publiski bija paziņojusi jau pāris dienas iepriekš.

Sestdien Latvijas izlase pavēstīja, ka uz Eiropas čempionātu dosies bez Ievas Krastiņas, Lienes Priedes un jaunās Rūtas Veideres.

Latvijas izlase vēl svētdien un pirmdien aizvadīs treniņus Rīgā, bet jau otrdien dosies uz Ungāriju, kur gaidāms Eiropas čempionāts.
No 12 Latvijas izlases sastāvā iekļautajām spēlētājām piecām (Katei Aizsilai, Ditai Rozenbergai, Kristīnei Vītolai, Ievai Kūlītei un Zentai Meļņikai) šis bija pirmais Eiropas čempionāts, bet pieredzes bagātākā ar sesto finālturnīru būs Gunta Baško-Melnbārde. Zīmīgi, ka Kūlīte Eiropas čempionātos debitēs 26 gadu vecumā.

No spēlētājām, kas startēja iepriekšējā, Latvijai neveiksmīgajā, Eiropas čempionātā, sastāvā palikušas vienīgi Kitija Laksa, Dita Liepkalne un Anete Šteinberga. Turklāt Laksa būs jaunākā Latvijas izlases spēlētāja jau otrajā finālturnīrā pēc kārtas.

Aija Putniņa atgriezusies sastāvā pēc viena finālturnīra izlaišanas traumas dēļ, bet Zane Eglīte, Anete Jēkabsone-Žogota un Baško-Melnbārde izlasē nokļuvušas pēc ilgākām pauzēm.
Latvijas izlase Eiropas čempionāta finālturnīrā spēlēs sesto reizi pēc kārtas - pirmajās četrās sacensībās tā aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam, bet iepriekšējo finālturnīru noslēdza jau pēc pirmajām trim apakšgrupu spēlēm.

Eiropas čempionāts risināsies no 11. līdz 28.jūnijam. Apakšgrupu turnīrā komandas sacentīsies Sombathejā, Šopronā (abas - Ungārija), Timišoarā un Oradja (abas - Rumānija), bet izšķirošie mači notiks tikai Ungārijā. Otrajā posmā komandas tiksies Debrecenā un Ģērā, bet cīņas par medaļām tiks aizvadītas Budapeštā.

Latvijas izlase ielozēta C apakšgrupā un aizvadīs četras spēles četrās dienās. Pirmajā mačā tā 11.jūnijā plkst.17.30 pēc Latvijas laika sacentīsies ar Serbiju, nākamajās divās dienās tajos pat laikos gaidāmas cīņas arī ar Horvātiju un Lielbritāniju, bet noslēdzošais mačs 14.jūnijā plkst.20 būs pret Krieviju.
Grupas divām vājākajām komandām turnīrs būs noslēdzies, bet labākās trīs vienības iekļūs otrajā posmā, kurā tiksies ar D grupas (Zviedrija, Slovākija, Lietuva, Spānija un Ungārija) trim spēcīgākajām vienībām.

Vēl šajā turnīrā A grupā spēlēs Melnkalne, Čehija, Ukraina, Francija un Rumānija, bet B grupā savā starpā spēkosies Polija, Turcija, Itālija, Baltkrievija un Grieķija.

Izslēgšanas spēlēs kvalificēsies abu otrā posma grupu četras labākās komandas.

Eiropas čempiones izcīnīs tiesības spēlēt 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, kamēr 2.-5.vietas ieguvējas piedalīsies kvalifikācijas turnīrā.

Eiropas spēcīgākās sieviešu basketbola komandas iepriekš Ungārijā tikušās 1950., 1964., 1983. un 1997.gadā, bet Rumānijā - 1966.gadā.

2013.gada Eiropas čempionātā par labāko komandu kļuva Spānija, kas finālmačā ar 70:69 pārspēja par galveno favorīti uzskatīto Franciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!