Foto: F64

Latvijas sieviešu basketbola izlasei Eiropas čempionāta finālturnīrā izšķirošās cīņas vēl ir priekšā, uzskata valstsvienības galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš.

Kā zināms, Latvijas izlase Ungārijā un Rumānijā notiekošā Eiropas čempionāta finālturnīra pirmajā mačā ar 60:76 piekāpās Serbijas valstsvienībai.

"Pēc spēles ģērbtuvē bija lietišķs noskaņojums. Visi saprot, ka zaudējums grupas favorītēm nav nekāda traģēdija. Žēl, ka neiznāca izmantot visas mūsu iespējas, jo spēles gaita parādīja, ka uzvarēt bija iespējams. Taču skaidrs, ka izšķirošās cīņas mums vēl priekšā," pauda Zvirgzdiņš.

Lai gan spēles pirmajā ceturtdaļā savu piekto piezīmi nopelnīja viena no komandas līderēm Anete Šteinberga, tomēr vienība turējās varonīgi un pirmo puslaiku noslēdza vien ar divu punktu atstatumu 37:39.

"Spēles sākumā mūsu sagataves nostrādāja. Kontrolējām spēli, piespiedām pretinieces atteikties no pašām agresīvākajām presinga formām. Diemžēl jau pirmās ceturtdaļas beigās parādījās sastāva problēmas, kas mūsu gadījumā ir risināmas ļoti grūti, jo nav plašu līdzvērtīgu spēlētāju rezervju. Šteinbergai bija paredzēta liela loma mūsu aizsardzības konstrukcijā. Viņas līdzdalība bija ļoti svarīga tieši spēles sākuma posmā, lai izsistu serbietes no līdzsvara. Kad viņa īsā laikā dabūja vairākas piezīmes, nesteidzos Šteinbergu nomainīt, jo spēlētājas tādās situācijās pašas kļūst uzmanīgākas un piesardzīgākas. Diemžēl, kad maiņa jau bija sagatavota, sekoja piektā piezīme," stāstīja Zvirgzdiņš, cerot, ka komandai varēs palīdzēt pieredzējusī Anete Jēkabsone-Žogota, kura otrajā ceturtdaļā guva traumu, neveiksmīgi uzkāpjot uz paaugstinājuma laukuma malā.

"Ārste neieteica viņai atgriezties laukumā, tomēr Jēkabsone-Žogota pati ļoti gribēja pamēģināt, un tādu iespēju devu. Taču drīz sapratām, ka konkrētajā situācijā līderi labāk pietaupīt nākamajām cīņām.

Aizvietotājas centās un cīnījās. Pirmajā puslaikā noturējām spēli līdzsvarā, taču pārtraukumā Serbijas komanda koriģēja savu taktiku un sāka mērķtiecīgi spiest uz mūsu vājajām vietām. Proti, ar individuālo meistarību spēlē viens pret vienu veidoja labas situācijas uzbrukumā, turklāt precīzi meta. Tikmēr mūsu izpildījumā labas epizodes mijās ar kļūdām," stāstīja valstsvienības galvenais treneris.

Tāpat Zvirgzdiņš atklāja, ka lielākā problēma ir ierobežotās spējas pastiprināt komandas spēli, kad komandas līderes izjūt nogurumu.

"Pārbaudes spēlēs dažkārt nostrādāja variants, kad kāda no līderēm spēlē iesaistījās no rezervistu soliņa. Iespējams, to izmantosim arī šeit.
Šodien laukumā netika vienīgi Zenta Meļņika, jo serbietes spēlēja ar mazo sastāvu un bija ļoti kustīgas. Nākamajos trijos mačos būs darīšana ar lēnākām un garākām pretspēlētājām, un Meļņika noteikti noderēs," atzīmēja treneris.

Latvijas izlase Eiropas čempionātā ielozēta C apakšgrupā un aizvadīs četras spēles četrās dienās. Nākamajās divās dienās plkst.17.30 gaidāmas cīņas arī ar Horvātiju un Lielbritāniju, bet noslēdzošais mačs 14.jūnijā plkst.20 būs pret Krieviju.

Grupas divām vājākajām komandām turnīrs būs noslēdzies, bet labākās trīs vienības iekļūs otrajā posmā, kurā tiksies ar D grupas (Zviedrija, Slovākija, Lietuva, Spānija un Ungārija) trim spēcīgākajām vienībām.

Gatavojoties Eiropas čempionātam, Latvijas izlase aizvadīja 12 pārbaudes spēles, kurās guva piecus panākumus.

Kā zināms, Eiropas čempionāts norisināsies no 11. līdz 28.jūnijam. Apakšgrupu turnīrā komandas sacentīsies Sombathejā un Šopronā (abas - Ungārijā), Timišoarā un Oradjā (abas - Rumānijā), bet izšķirošie mači notiks tikai Ungārijā. Otrajā posmā komandas tiksies Debrecenā un Ģērā, bet cīņas par medaļām tiks aizvadītas Budapeštā.

Čempionāta uzvarētāja nodrošinās sev automātisku dalību nākamā gada Riodežaneiro vasaras olimpiskajās spēlēs, bet nākamo četru vietu ieguvējām būs iespēja sacensties Olimpiādes kvalifikācijas turnīrā.

Vēl šajā turnīrā A grupā spēlēs Melnkalne, Čehija, Ukraina, Francija un Rumānija, bet B grupā savā starpā spēkosies Polija, Turcija, Itālija, Baltkrievija un Grieķija.

Izslēgšanas spēlēm kvalificēsies abu otrā posma apakšgrupu četras labākās komandas.

Latvijas sieviešu basketbola izlases sastāvs dalībai Eiropas čempionātā:
Zane Eglīte, Kate Aizsila (abas - RSU/"Merks"), Ieva Kūlīte, Zenta Meļņika (abas - "TTT Rīga"), Anete Jēkabsone-Žogota (Kurskas "Dinamo", Krievija), Gunta Baško-Melnbārde ("Basket Landes", Francija), Dita Liepkalne (Bembivres "Embutidos Pajariel", Spānija), Dita Rozenberga ("San Salvatore", Itālija), Anete Šteinberga ("Royal Castors Braine", Beļģija), Kristīne Vītola (Saragosas "Mann-Filter", Spānija), Aija Putniņa (Nantes "Reze", Francija), Kitija Laksa (Dienvidfloridas Universitātes "Bulls", NCAA).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!