Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Latvijas basketbola izlases galvenais treneris Ainārs Bagatskis ceturtdien nosauca 19 kandidātus, kuri mēģinās iekļūt valstsvienībā Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīram, vēsta portāls "basket.lv".

Starp kandidātiem nav atrodami Kristapa Valtera, Kristapa Janičenoka un Kaspara Kambalas vārdi. Latvijas Basketbola savienība (LBS) ceturtdien neatcēla Valtera diskvalifikāciju, bet Janičenoks pats atteicās spēlēt izlasē. Viņš treneriem bija solījis līdz ceturtdienai pieņemt lēmumu, un to arī izdarīja. Bagatskis šo situācija sīkāk nekomentēja.

"Protams, gribējām komandu papildināt ar pieredzējušajiem spēlētājiem, kuri pērn dažādu iemeslu dēļ nepiedalījās. Mums pievienojies Kaspars Bērziņš, kurš pērn nespēlēja traumas dēļ. Atteicās Andris Biedriņš un Kristaps Janičenoks," teica Bagatskis, neminot, kāpēc sarastā nav iekļauts Kambala.

Atgādinām, ka no spēlēšanas valstsvienībā atteicās arī vienīgais Latvijas pārstāvis Nacionālājā basketbola asociācijā (NBA) Andris Biedriņš.

No 19 nosauktajiem basketbolistiem Latvijas izlases treneri izraudzīs 16 līdz 18 spēlētājus, kuri jūlija sākumā sāks gatavoties kvalifikācijas spēlēm.

"Visiem spēlētājiem, kuri pārstāvēja Latviju 2011.gada Eiropas čempionātā, bijušas labas sezonas klubos un neviens vēl nav sasniedzis savas karjeras augstāko punktu. Tas nozīmē, ka mums ir kolektīva kodols, kam ir pa spēkam sasniegt nākamo mērķi - kvalificēties 2013.gada Eiropas čempionāta finālturnīram," stāstīja speciālists. "Lielākās bažas patlaban rada situācija aizsargu - spēles veidotāju - pozīcijās. Jāņa Blūma līdzdalība valstsvienībā būs atkarīga no dažādiem apstākļiem - no tā, cik liela būs skaidrība par nākamo līgumu klubā, veselības stāvokļa utt. Dairis Bertāns ārstē smagu savainojumu un varēs palīdzēt tikai tādā gadījumā, ja būs pilnīgi vesels."

"Šādā situācijā izskatu Armanda Šķēles kandidatūru. Viņam diskvalifikācijas termiņš beidzies pirms gada, Armands vārdos paudis vēlēšanos atgriezties izlasē. Tiesa, sniegums klubā sezonas laikā bija nestabils. Skatīsimies un vērtēsim situāciju," viņš turpināja.

Maijā Bagatskis ar Latvijas otro izlasi devās pārbaudes spēļu turnejā pa Ķīnu. No otrās izlases vairāki spēlētāji nopelnīja izsaukumu uz lielo izlases.

"Otrās izlases Ķīnas turnejas laikā novērtēju vairāku spēlētāju iespējas palīdzēt galvenajai komandai. Žanis Peiners apliecināja, ka spēles izpratnes un talanta ziņā noteikti varētu palīdzēt, taču viņam pietrūkst trenētības, atlētisma, ir neskaidrības par veselības stāvokli. Kasparam Vecvagaram 19 gados ir lieliskas dotības, taču trūkst pieredzes. Oto Ošenieka fiziskie dotumi atbilst uzbrucēja standartiem, bet viņš līdz šim nav spēlējis Eiropā. Iespējams, treniņos iesaistīsim vienu vai vairākus U20 izlases dalībniekus," skaidroja Bagatskis.

Tomēr Latvijas izlases treneris ir pārliecības pilns, ka viņa vadītā komanda kvalificēsies Eiropas čempionātam.

"Nepieļauju, ka nekvalificēsimies finālturnīram, bet viegli nebūs. Bosnijas izlases kandidātos ir vairāki Eirolīgas spēlētāji, Gruzijas un Nīderlandes komandās - NBA centri. Jāgatavojas ļoti nopietni," uzsvēra Bagatskis.

Latvijas izlases kvalifikācijas sacensībās, kas risināsies no 15.augusta līdz 11.septembrim, spēkosies ar Gruzijas, Bosnijas un Hercegovinas, Nīderlandes un Rumānijas vienībām. 2013.gada rudenī uz finālturnīru Slovēnijā brauks katras grupas divas labākās komandas, kā arī četras no sešām trešo vietu ieguvējām.

Latvijas izlases kandidātu saraksts:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!