Foto: AP/Scanpix
Bijušais Itālijas futbola tiesnesis Pjerluidži Kolina, kurš šobrīd strādā par Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) tiesnešu komitejas prezidentu, trešdien atzina, ka Ukrainas izlases gūtie vārti Eiropas čempionāta finālturnīra spēlē pret Angliju bija jāieskaita.

Ukrainas izlase, kas ir viena no turnīra mājiniecēm, otrdien D apakšgrupas pēdējās, trešās, kārtas spēlē ar rezultātu 0:1 zaudēja Anglijai, taču vietas nodrošināšanai ceturtdaļfinālā komandai bija nepieciešama tikai uzvara.

Tiesa, aizvadītās spēles otrajā puslaikā, kad ukraiņi atradās zaudētājos ar 0:1, netika ieskaitīti Ukrainas izlases uzbrucēja Marko Deviča gūtie vārti, kad bumba, pirms to no vārtiem lēcienā izsita Anglijas izlases aizsargs Džons Terijs, bija pilnībā šķērsojusi vārtu līniju.

"Bumba šķērsoja vārtu līniju, kas bija acīmredzami," trešdien preses konferencē Varšavā izteicās Kolina. "Tā bija tiesneša kļūda un es to norakstu uz cilvēcisko faktoru."

"Līdz šim aizvadītajās 24 Eiropas čempionāta spēlēs divos līdzīgos gadījumos tiesnesis pieņēma pareizu lēmumu, taču trešajā diemžēl tas bija nepareizs," piebilda Kolina.

Kā ziņots, Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) prezidents Zeps Blaters sociālajos tīklos pauda, ka vārtu līnijas tehnoloģija futbolā pēc pēdējo gadu skandalozajiem notikumiem kļuvusi par nepieciešamību.

"Pēc vakardienas mača vārtu līnijas tehnoloģija vairs nav alternatīva, bet gan kļuvusi par nepieciešamību," pauda Blaters.

Pats Blaters pēc 2010.gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīra, kad tiesneši līdzīgos apstākļos neieskaitīja Anglijas izlases pussarga Frenka Lemparda gūtos vārtus mačā pret Vāciju, nostājās tehnoloģiju ieviešanas atbalstītāju pusē.

Tikmēr pretējās domās ilgstoši ir UEFA prezidents Mišels Platinī, kurš vēl šonedēļ izteicās, ka divu papildu tiesnešu novietošana aiz vārtiem izslēgs līdzīgu gadījumu atkārtošanās iespēju.

FIFA pašlaik testē divas vārtu līnijas tehnoloģijas. Viena lieto vairākas īpaši aprīkotas kameras, kuras nosaka bumbas atrašanās vietu trīsdimensiju vidē, bet otra lieto bumbā ievietotus sensorus.

Abas minētās tehnoloģijas pēdējos mēnešos izmēģinātas oficiālās spēlēs, bet nākamajā sezonā vienu no tām plāno ieviest Anglijas premjerlīgas čempionāts.

Jau vēstīts, ka Kolina, kurš 2005.gadā beidza karjeru, ilgu laiku tika uzskatīts par pasaules labāko tiesnesi. Gada labākā tiesneša titulu viņš ieguva sešas reizes pēc kārtas - no 1998. līdz 2003.gadam, bet 2002.gadā tiesāja Pasaules kausa izcīņas finālspēli starp Brazīliju un Vāciju.

Tāpat viņš 1999.gadā tiesāja arī UEFA Čempionu līgas turnīra finālmaču starp Anglijas klubu Mančestras "United" un Vācijas vienību Minhenes "Bayern".

Eiropas futbola čempionāts Polijā un Ukrainā ilgs līdz 1.jūlijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!