Foto: AFP/Scanpix
Eiropas futbola čempionāta finālturnīrā šodien tiek aizvadītas divas pēdējās A apakšgrupas spēles - čempionāta saimniece Francija spēlē ar Šveici, bet Rumānija mērojas spēkiem ar Albāniju.

Abas cīņas sāksies vienlaicīgi - plkst.22 pēc Latvijas laika. Francija, kas jau nodrošinājusi vietu izslēgšanas spēlēs, ar Šveici cīnīsies Lillē, savukārt otrs mačs tiks aizvadīts Lionā.

Pirms pēdējās kārtas A apakšgrupas līdere ar sešiem punktiem ir Francija, kas turnīru sāka ar 2:1 uzvarot Rumāniju, bet pēc tam ar 2:0 pārspēja arī Albāniju. Šveicei ir četri punkti, jo tā ar 1:0 uzveica albāņus, bet ar Rumāniju nospēlēja neizšķirti 1:1. Savukārt rumāņi ir tikuši pie viena punkta, bet albāņi ir bez punktiem.

Francijas un Šveices izlases cīnīsies par pirmo vietu apakšgrupā un potenciāli vājākiem pretiniekiem izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā - astotdaļfinālā. Francija pirmo vietu grupā saglabās arī neizšķirta gadījumā, savukārt Šveicei viens punkts oficiāli nodrošinās vietu izslēgšanas spēlēs, lai arī viņiem ar četriem punktiem, visticamāk, pietiktu tikšanai astotdaļfinālā, ja viņi paliktu arī trešie grupā.

Līdz šim abas kaimiņvalstis savā starpā ir tikušās 37 reizes, 16 panākumus gūstot Francijai un 12 reizes uzvarot Šveicei, taču oficiālos turnīros viņi ir aizvadījuši piecus mačus un šveicieši joprojām ir bez uzvarām. Pēdējo reizi abas komandas tikās pirms diviem gadiem Pasaules kausa finālturnīrā Brazīlijā, kad aizraujošā cīņā ar 5:2 uzvarēja Francija. Tāpat Francija un Šveice spēlēja 2006. gada Pasaules kausa finālturnīrā, spēlei noslēdzoties bez vārtu guvumiem, un neizšķirti noslēdzās arī abu komandu tikšanās 2006. gada Pasaules kausa kvalifikācijā, bet 2004. gada Eiropas čempionāta finālturnīra grupu kārtā Francija uzvarēja ar 3:1.

Francija ir viena no divām komandām, kura šajā čempionātā ir iesitusi četrus vārtus. Tikpat pēc diviem mačiem ir guvusi arī pašreizējā Eiropas čempione Spānija, kura gan savā "cietoksnī" bumbu vēl nav ielaidusi.

Francija ir piedalījusies astoņos Eiropas čempionātos, triumfējot 1984.gadā savās mājās un arī 2000. gadā, kad turnīru kopā rīkoja Nīderlande un Beļģija. Francija rīkoja arī pirmo Eiropas čempionātu 1960. gadā, kad guva ceturto vietu. Savukārt Šveice piedalījusies trijos Eiropas čempionātos, turklāt 2008. gada turnīrā kopā ar Austriju bija arī rīkotāja, bet līdz šim nav spējusi izkļūt no apakšgrupas.

Šveices izlase būs Latvijas valstsvienības pretiniece 2018.gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā.

Tikmēr Rumānijai uzvara, visticamāk, nodrošinās iekļūšanu izslēgšanas spēlēs, arī kā apakšgrupas trešās vietas ieguvējai, savukārt Eiropas finālturnīra debitantei Albānijai, lai saglabātu cerības uz turpinājumu, ir ne tikai jāuzvar, bet jācer arī uz citu grupu sev labvēlīgiem iznākumiem.

Abas komandas savā starpā līdz šim tikušās 16 reizes, desmit panākumus svinot Rumānijai, bet divos mačos uzvarot Albānijai, kurai tieši rumāņi bijuši visbiežākie pretinieki starp visām citām valstīm.

Oficiālos turnīros abas spēlējušas astoņas reizes un tur vēl lielāka dominance ir Rumānijai, kas uzvarējuši sešas spēles, bet divi mači noslēgušies neizšķirti, kas tika fiksēti 2012.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā, kad abas spēles noslēdzās 1:1.

Albānijai divu brīdinājumu dēļ, kas tika nopelnīti iepriekšējos mačos, nevarēs palīdzēt pussargs Burims Kukeli, taču ierindā atgriezīsies komandas kapteinis Loriks Cana, kurš pirmajā spēlē nopelnīja sarkano kartīti, tāpēc otro maču izlaida.

Rumānija ir piedalījusies četros Eiropas čempionātu finālturnīros, no apakšgrupas izkļūstot vienīgi 2000.gadā, kad zaudēja ceturtdaļfinālā. Savukārt Albānija kādam no nozīmīgākajiem finālturnīriem kvalificējusies pirmoreiz vēsturē.

Francijas un Šveices spēli tiešraidē pārraidīs Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanāls, bet Rumānijas un Albānijas spēle turpat tiks rādīta ierakstā uzreiz pēc grupas līderu dueļa.

Līdz svētdienas spēlēm vietu izslēgšanas spēlēs bija nodrošinājušas trīs izlases - Francija, Spānija un Itālija, kuras turnīru ir sākušas ar divām uzvarām divos mačos, bez tam itāļi ir garantējuši sev arī pirmo vietu E apakšgrupā.

Eiropas čempionāta finālturnīrā 24 komandas sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām katrā. Izslēgšanas turnīra pirmajai kārtai jeb astotdaļfinālam automātiski kvalificēsies divas labākās izlases, kā arī tajā iekļūs četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Šajā Eiropas čempionātā kopumā tiks aizvadīta 51 spēle, kamēr pirms četriem gadiem, kad turnīrā piedalījās vēl 16 izlases, bija jānospēlē 31 mačs.

Eiropas čempionātā spēles norisinās desmit stadionos - Parīzē, Sendenī, Marseļā, Lionā, Lillē, Nicā, Tulūzā, Bordo, Sentetjēnā un Lansā. Mačs par zeltu notiks Francijas nacionālajā stadionā, kas atrodas Sendenī piepilsētā un kas var uzņemt nedaudz vairāk kā 81 000 cilvēku. Šajā arēnā norisinājās arī 1998.gada Pasaules kausa fināls, kad tieši Francija ar 3:0 pārspēja Brazīliju. "Stade de France" ir lielākais turnīra stadions, kamēr vēl virs 50 000 spējīgas uzņemt arēnas Marseļā (67 394), Lionā (59 286) un Lillē (50 186).

Visas Eiropas čempionāta finālturnīra spēles pārraidīs LTV7, turklāt 45 no 51 spēles būs iespējams vērot tiešraidē.

Francijas izlases sastāvs Eiropas čempionātam:

vārtsargi - Igo Lorī (Totenhemas "Hotspur", Anglija), Stīvs Mandandā (Marseļas "Olympique"), Benuā Kostils ("Stade Rennais");

aizsargi - Adils Ramī ("Sevilla", Spānija), Lorāns Kosjeļni (Londonas "Arsenal", Anglija), Eljakims Mangalā, Bakarī Saņā (abi - Mančestras "City", Anglija), Patriss Evrā (Turīnas "Juventus", Itālija), Lukass Diņs ("AS Roma", Itālija), Kristofs Žallē un Samuelu Umtitī (abi - Lionas "Olympique");

pussargi - Pols Pogbā ("Juventus"), Blaiss Matuidi (Parīzes "Saint-Germain"), N'Golo Kantē (Lesteras "City", Anglija), Johans Kabajē (Londonas "Crystal Palace", Anglija), Musa Sisoko (Ņūkāslas "United", Anglija); Morgans Šneiderlēns (Mančestras "United");

uzbrucēji - Antuāns Grīzmans (Madrides "Atletico", Spānija), Dimitrī Pajē (Vesthemas "United", Anglija), Antonī Marsiāls (Mančestras "United", Anglija), Kingslijs Komans (Minhenes "Bayern", Vācija), Olivjē Žirū ("Arsenal"), Andrē Pjērs Žiņaks (Monterejas "Tigres", Meksika).

Šveices izlases sastāvs Eiropas čempionātam:

vārtsargi - Jans Somē (Menhengladbahas "Borussia", Vācija), Romans Birki (Dortmundes "Borussia", Vācija), Marvins Hics ("Augsburg", Vācija);

aizsargi - Štefans Lihtšteiners (Turīnas "Juventus", Itālija), Niko Elvedi (Menhengladbahas "Borussia"), Mihaels Langs ("Basel"), Johans Žurū (Hamburgas SV, Vācija), Stēvs fon Bergers ("Young Boys"), Fabians Šērs ("Hoffenheim", Vācija), Fransuā Mubanže ("Toulouse", Francija), Rikardo Rodrigess ("VfL Wolfsburg", Vācija);

pussargi - Valons Behrami ("Watford", Anglija), Blerims Džemaili ("Genoa", Itālija), Želsons Fernandešs ("Stade Rennais", Francija), Fabjans Frejs ("Mainz 05", Vācija), Granits Džaka (Menhengladbahas "Borussia"), Džerdans Šaķiri (Stokas "City", Anglija), Deniss Zakarija ("Young Boys");

uzbrucēji - Briels Embolo ("Basel"), Hariss Seferovičs (Frankfurtes "Eintracht", Vācija), Admirs Memedi (Leverkūzenes "Bayer", Vācija), Erens Derdijoks (Bejolu "Kasimpaša", Turcija), Šani Tarašajs (Liverpūles "Everton", Anglija).

Rumānijas izlases sastāvs Eiropas čempionātam:

vārtsargi - Kostels Pantilimons ("Watford", Anglija), Silviu Lungs (Džurdžu "Astra"), Kiprians Teterušanu (Florences "Fiorentina", Itālija);

aizsargi - Aleksandru Mecels (Zagrebas "Dinamo", Horvātija), Rezvans Racs (Madrides "Rayo Vallecano", Spānija), Kosmins Moci (Razgradas "Ludogorec", Bulgārija), Vlads Kirkešs ("Napoli", Itālija), Valerike Gemans ("Astra"), Steljano Filips (Bukarestes "Dinamo"), Dragošs Grigore (Dohas "Al-Sailiya", Katara), Kristians Sepunaru (Tirgužiu "Pandurii");

pussargi - Ovidju Hobans (Beerševas "Hapoel", Izraēla), Aleksandru Kipčiu, Mihails Pintili, Nikolaī Stanču, Adrians Popa (visi - Bukarestes "Steaua"), Gabriels Torže (Ankaras "Osmanlispor", Turcija), Lusians Senmartjans (Džidas "Al-Ittihad", Saūda Arābija), Andrejs Prepelice ("Ludogorec");

uzbrucēji - Deniss Alibeks ("Astra"), Klaudiu Kešeri ("Ludogorec"), Florins Andone ("Cordoba", Spānija), Bogdans Stanku (Ankaras "Genčlerbirligi, Turcija).

Albānijas izlases sastāvs Eiropas čempionātam:

vārtsargi - Etrits Beriša (Romas "Lazio", Itālija), Albans Hodža (Tirānas "Partizani"), Orgess Šehi (Korčas "Skenderbeu");

aizsargi - Ansi Angolli (Agdamas "Qarabag", Azerbaidžāna), Arlinds Ajeti ("Frosinone", Itālija), Nasers Aliji ("Basel", Šveice), Elseids Hisajs ("Napoli", Itālija), Andi Lila (Džoninas "Giannina", Grieķija), Mergims Mavrajs ("Koln", Vācija), Frederiks Veselī ("Lugano", Šveice);

pussargi - Amirs Abraši ("Freiburg", Vācija), Midžens Baša ("Como", Itālija), Loriks Cana, Elmīrs Lenjāni (abi - "Nantes", Francija), Ergiss Kače (Saloniku PAOK, Grieķija), Burims Kukeli ("Zurich", Šveice), Ledjans Memušajs ("Pescara", Itālija), Odise Roši ("Rijeka", Horvātija), Taulants Džaka ("Basel");

uzbrucēji - Bekims Balajs ("Rijeka"), Sokols Cikaleši (Stambulas "Bašakšehir", Turcija), Škēlzens Gaši (Kolorādo "Rapids", ASV), Armando Sadiku ("Vaduz", Šveice).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!