Foto: AFP/Scanpix

EURO 2016 atklāšanas spēle "Stade de France" stadionā starp mājinieci Franciju un Rumāniju ir kļuvusi par visvairāk apmeklēto turnīra atklāšanas maču Eiropas čempionāta vēsturē, liecina statistika.

Klātienē Francijas uzvaru pār Rumāniju vēroja 80 tūkstoši skatītāju, turklāt no TOP6 vislielāko skatītāju skaitu pulcējušām spēlēm pirmo reizi turnīra saimnieki ir svinējuši uzvaru pamatlaikā. Uzvaru 2000. gada turnīra pirmajā mačā Briselē svinēja arī Beļģija, taču šo maču klātienē vēroja vien 46 700 skatītāju, kas noslēdz TOP10.

Kupli apmeklēta bija arī fanu zona Parīzē, lielākais no bezmaksas laukumiem Francijā, kur uz ekrāniem tiešraidē var skatīties čempionāta spēles. Saskaitīts, ka Francijas un Rumānijas spēli Marsa laukumā izveidotajā fanu zonā vēroja 45 tūkstoši līdzjutēju, kas gan ir divreiz mazāk nekā turnīra rīkotāji cerēja - Parīzes fanu zona paredzēta 90 tūkstošiem fanu, ziņo aģentūra TASS. Tās platība ir 130 tūkstoši kvadrātmetru un tur izvietoti astoņi lielizmēra ekrāni, no kuriem lielākais ir 420 kvadrātmetrus liels.

Līdz šim vislabāk apmeklētā Eiropas čempionāta atklāšanas spēle bija 1996. gada turnīra mačs starp Angliju un Šveici - toreiz Vemblija stadionā sanāca 76 567 skatītāju, bet spēle noslēdzās ar neizšķirtu 1:1.

Trešais lielākais skatītāju skaits - 68 528 - bija 1968. gada čempionāta pirmajā spēlē Neapolē, kad tikās Itālijas un PSRS izlases. Toreiz spēles pamatlaiks un pagarinājums noslēdzās ar bezvārtu neizšķirtu, bet tolaik "pendeļu" vietā uzvarētāju noteica ar monētas palīdzību, un uzvara tika itāļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!