rancijas valdības ministri boikotēs Eiropas futbola čempionāta finālturnīra spēles Ukrainā, šādi protestējot pret varasiestāžu attieksmi pret ieslodzīto Ukrainas bijušo premjerministri Jūliju Timošenko, ceturtdien apstiprināja Francijas sporta un jauniešu lietu ministre Valērija Furnerona.

Ministre uzsvēra, ka Ukrainā gaidāmās spēles neapmeklēs neviens Francijas valdības ministrs.

Francijas "Ārlietu ministrija par šo situāciju Ukrainas un Polijas valdības informēja vakar (trešdien)," atklāja Furnerona. "Mēs esam ieņēmuši šādu nostāju, jo esam nobažījušies par Eiropas vērtībām, jo īpaši attiecībā uz Timošenko kundzes situāciju."

Kā atklāja Furnerona, līdzīga nostāja kā Francijai šajā jautājumā ir arī Vācijas kanclerei Angelai Merkelei, Eiropas Savienības (ES) prezidentam Hermanam van Rompejam un Eiropas Komisijas (EK) prezidentam Žozē Manuelam Barrozu.

Arī Barrozu un van Rompejs paziņojuši, ka grasās boikotēt Eiropas futbola čempionāta finālturnīra daļu Ukrainā, kas notiks no 8.jūnija līdz 1.jūlijam.

Arī Merkele brīdinājusi, ka varētu sekot šim piemēram, taču oficiāli par šādu nodomu vēl nav paziņojusi.

Pagājušā gada oktobrī Timošenko tika piespriests septiņu gadu cietumsods par Ukrainai neizdevīga gāzes piegāžu līguma noslēgšanu ar Krieviju, bet viņai varētu tikt piespriesti vēl 12 gadi cietumā, ja tiesa atzīs viņu par vainīgu jaunos apsūdzības punktos.

Šīs apsūdzības saistītas ar fondu līdzekļu piesavināšanos 405,5 miljonu dolāru (aptuveni 217 miljonu latu) apmērā laikā, kad Timošenko vadīja uzņēmumu "Ukrainas vienotās enerģētikas sistēmas".

Pirmo tiesas spriedumu Timošenko ir apstrīdējusi, tomēr notiesāšana vēl citās apsūdzībās ievērojami apgrūtinātu bijušās premjeres un viņas atbalstītāju cīņu par viņas atbrīvošanu.

EURO 2012 ar 16 futbola izlašu dalību sāksies 8.jūnijā un risināsies līdz 1.jūlijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!