Foto: RIA Novosti/Scanpix
Tikai dažas dienas pirms 2012.gada Eiropas futbola čempionāta sākuma pirmdien sabiedrību pārsteigusi BBC raidījuma "Panorama" veidotā dokumentālā filma, kurā atklāti šokējoši video par huligānisma un rasisma izpausmēm abās rīkotājvalstīs Ukrainā un Polijā.

Huligānisms Ukrainā un Polijā nav sveša parādībā, UEFA arī par to ir informēt un ir veikti lieli darbi, lai EURO 2012 laikā nebūtu nekārtības. Tomēr pirmdien redzētie kadri met šokējošu ēnu pār EURO 2012 rīkotājiem, norāda vairāki eksperti.

Dokumentālajā filmā redzami kadri, kā līdzjutēji ar dažādiem saukļiem apvaino melnādainos futbolistus, neķītri uzvedas pret seksuālām minoritātēm un draud fiziski izrēķināties ar sportistiem. Video redzams arī kā Harkovas stadionā, kur notiks trīs EURO 2012 spēles, uzbrūk Āzijas studentiem, bet citos kadros līdzjutēji salutē nacistu stilā un skandē antisemītiskus saukļus.

"Es uzticos līdzjutējiem, bet skatīsimies. Katrā turnīrā vienmēr ir bijušas kādas problēmas," diplomātiski norādījis UEFA prezidents Mišels Platinī.

Ņemot vērā pēdējo gadu pasaules ekonomiskās problēmas, šogad Poliju un Ukrainu apmeklēs ievērojami mazāks skaits citu komandu fanu, tādējādi tribīnēs pieaugs mājinieku līdzjutēju skaits. Tieši šis fakts rada bažas pirms EURO 2012, norāda BBC.

BBC "Panorama" raidījums pirmdien bija redzams Lielbritānijā, taču dokumentālo filmu plānots raidīt vēl vairākās valstīs.

BBC norāda, ka vairāku tumšādaino futbolistu ģimenes šoreiz ir izvēlējušās palikt savās mājās, nevis doties līdzi futbolistiem uz finālturnīru. Īpaši uzsvērta problēma Anglijas izlasē, kurā astoņi no 23 futbolistiem ir tumšādainie.

Tikmēr bijušais Anglijas izlases futbolists Sols Kembels raidījumā aicinājis līdzjutējus nedoties uz Poliju un Ukrainu. "Neriskējiet... Jo tas viss var beigties ar atgriešanos zārkā."

2012.gada Eiropas čempionāta finālturnīrs ar 16 komandu dalību sāksies 8.jūnijā, bet finālspēle notiks 1.jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!