Foto: AFP/Scanpix

Jau šajā piektdienā, 10. jūnijā, Francijā sāksies četrgades Eiropas futbola nozīmīgākais turnīrs – Eiropas futbola čempionāta finālturnīrs jeb EURO 2016.

Pirmo reizi Eiropas čempionāta finālturnīrā spēlēs 24 komandas, taču ne visas valstsvienības uz Franciju dosies optimālos sastāvos. Francijas futbola laukumos neredzēsim nevienu no zvaigžņotās Nīderlandes futbola izlases spēlētājiem, jo "oranžie" kvalifikācijā piedzīvoja fiasko. Arī bez holandiešiem EURO 2016 iztiks bez vairākām zvaigznēm. Tāpēc piedāvājam nelielu ieskatu par pazīstamākajiem futbolistiem, kuri dažādu iemeslu dēļ šogad nespēlēs Francijā.

Fernando Toress
Foto: AFP/Scanpix

32 gadus vecais Madrides "Atletico" uzbrucējs pat netika iekļauts Spānijas izlases kandidātu lokā, tāpat kā Djego Košta, Santi Kasorla un Huans Mata. Kā norādīja Spānijas izlases galvenais treneris Visente del Boske, valstsvienībā šobrīd ir liela konkurence un viņš nevēlas lieki riskēt, kandidātu sarakstā iekļaujot pārāk daudz futbolistu, kuriem "nav tā labākā" fiziskā forma vai kuri tikai nesen atkopušies pēc nopietniem savainojumiem.

Mamadū Sako
Foto: Reuters/Scanpix

EURO 2016 mājiniecei Francijai nevarēs palīdzēt Anglijas futbola klubā ''Liverpool'' spēlējošais centra aizsargs Mamadū Sako, kurš iekūlies nelielā dopinga skandālā. Futbolistam maija nogalē beidzās 30 dienu pagaidu diskvalifikācija, bet UEFA to nepagarināja, tādējādi Sako drīkstētu piedalīties EURO 2016. Tomēr Francijas izlases galvenais treneris Didjē Dešamps neriskēja un neiekļāva aizsargu valstsvienības sastāvā, jo Sako lieta vēl nav slēgta un viņam joprojām iespējama diskvalifikācija.

Tāpat Francijai nepalīdzēs "Chelsea" klubā spēlējošais Kurts Zumā un Emeriks Laporte no Bilbao "Athletic", kuriem spēlēt savās mājās liedz gūtie savainojumi.

Antonio Rīdigers
Foto: Reuters/Scanpix

23 gadus vecais Vācijas izlases pamatsastāva aizsargs tikai dažas dienas pirms EURO 2016 sākuma treniņā sarāva ceļgala krusteniskās saites, līdz ar to viņam pirmais lielais turnīrs karjerā ies secen.

Denijs Velbeks
Foto: Reuters/Scanpix

Anglijas premjerlīgas futbola kluba Londonas ''Arsenal'' uzbrucējs guvis smagu ceļgala traumu. Pēc veiktās operācijas sportistam priekšā ilgs rehabilitācijas process, kas prasīs aptuveni deviņus mēnešus.

Alans Dzagojevs
Foto: Reuters/Scanpix
Krievijas izlasei Francijā nepalīdzēs viens no komandas līderiem, 25 gadus vecais Alans Dzagojevs, kurš pagājušajā sezonā kopā ar Aleksandru Cauņu kļuva par Krievijas čempionu Maskavas CSKA rindās. Dzagojevs sezonas izšķirošajā spēlē cīņā par Krievijas čempionu titulu iedzīvojās pēdas kaula lūzumā, kas viņam pārvilka svītru cerībām spēlēt Francijā. Krievijas izlasē neredzēsim arī valstsvienības visu laiku rezultatīvāko futbolistu Aleksandru Keržakovu un pieredzējušo Juriju Žirkovu.
Teo Valkots
Foto: Reuters/Scanpix
Londonas ''Arsenal'' uzbrucējs jau ilgstoši mokās ar dažādiem savainojumiem, tādēļ viņš pat netika iekļauts Anglijas izlases kandidātu sarakstā. Savulaik 17 gadu vecumā Pasaules kausā debitējušais uzbrucējs sevi tā pa īstam Anglijas izlases rindās sevi nav apliecinājis un daudzi līdzjutēji uzskata, ka tagad jau 27 gadus vecais futbolists vairs valstsvienībā nespēs iekļauties.
Rafaels Varāns
Foto: AFP/Scanpix
Mājiniece Francijas izlase, iespējams, būs ar vislielākajiem "robiem" sastāvā, jo no futbolistiem, kas palikuši ārpus pieteikuma, varētu izveidot vēl vienu konkurētspējīgu komandu. 30 gadus vecais "Real Madrid" aizsargs nevarēs spēlēt mājās augšstilba savainojuma dēļ, kas viņam liedza arī dalību UEFA Čempionu līgas finālā.
Pepe Reina
Foto: AP/Scanpix
Lai gan pieredzējušais spāņu vārtsargs Pepe Reina atkal sevi apliecinājis un tiek baumots, ka viņš varētu atgriezties "Liverpool" rindās, Spānijas izlases sastāvā viņam vieta neatradās. Visentes del Boskes vadītajā Spānijas izlasē šobrīd ir liela konkurence vārtsarga pozīcijā, bet EURO 2016 spāņu rindās redzēsim 35 gadus veco Ikeru Kasiljasu, par desmit gadiem jaunāko Davidu de Gea un tikai 22 gadus veco Serhio Riko.
Karīms Benzemā un Matjē Valbuena
Foto: AFP/Scanpix
2015. gada rudenī abu futbolistu vārds izskanēja pa visu pasauli saistībā ar seksa skandālu, kurā it kā Benzemā pieprasījis no Valbuenas maksu par kāda pikanta video neizplatīšanu. Benzemā pēc skandāla uz nenoteiktu laiku ir diskvalificēts no valstsvienības, kamēr šajā lietā nebūs pilna skaidrība. Savukārt pats cietušais Valbuena valstsvienības sastāvā nav iekļauts, jo visu sezonu mocījies ar dažādiem savainojumiem, kas, pēc galvenā trenera Didjē Dešampa teiktā, futbolistam liedza sasniegt nepieciešamo fizisko formu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!