Foto: Sputnik/Scanpix
Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, kas tiks svinīgi atklātas jau piektdien, drīkstēs piedalīties 271 Krievijas sportists, ceturtdien preses konferencē atklāja šīs valsts Olimpiskās komitejas vadītājs Aleksandrs Žukovs.

Krievijas olimpiskajā delegācijā sākotnēji tika iekļauti 387 sportisti, taču viņu vidū bija arī 68 vieglatlēti, kuri Riodežaneiro nevarēs startēt, tāpat kā to nevarēs darīt astoņi svarcēlāji, 17 akadēmiskās airēšanas sportisti un vēl virkne citu sporta veidu pārstāvji.

Iepriekš tika prognozēts, ka šī gada Olimpiādē piedalīsies aptuveni 270 Krievijas sportisti, bet Žukovs ceturtdien apstiprināja, ka šīs valsts godu aizstāvēs 271 atlēts. Tiesa, par to vēl ir jāpaziņo arī Starptautiskajai Olimpiskajai komitejai (SOK).

Ceturtdien tika paziņots, ka dalībai olimpiskajās spēlēs ir pielaisti 11 Krievijas bokseri.

SOK ir izveidojusi īpašu trīs cilvēku komisiju, kura noteiks Krievijas delegācijas galējo sastāvu dalībai Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Jau ziņots, ka pirms trim nedēļām tika publicēts Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās komisijas ziņojums, kurā norādīts, ka Krievijas valsts iestādes izstrādājušas un organizējušas sistēmu, ar kuras palīdzību tika slēptas krievu sportistu pozitīvās dopinga analīzes 2014. gada Soču Ziemas olimpiskajās spēlēs un 2013. gada pasaules čempionātā vieglatlētikā, kas notika Maskavā.

WADA aicināja atbildīgās institūcijas neļaut pilnīgi visiem Krievijas sportistiem startēt Riodežaneiro.

Tomēr SOK izpildkomiteja pirms nedēļas nolēma ļaut Krievijas sportistiem startēt Olimpiādē, tiesa, nosakot dažādas atrunas. Kā lēma SOK, katrai federācijai bija iespēja individuāli izvēlēties, vai ļaut Krievijas sportistiem startēt Riodežaneiro Olimpiādē. Tā aicināja starptautiskās federācijas veikt individuālu analīzi par katra sportista antidopinga vēsturi, turklāt vērā ņemt tikai uzticamās laboratorijās pārbaudītas analīzes.

Šādu iespēju vairākas federācijas arī izmantoja, no olimpiešu vidus izslēdzot virkni Krievijas sportistu.

Olimpisko spēļu atklāšanas ceremonija gaidāma jau piektdien, bet pirmie Latvijas sportisti sacensības sāks dienu vēlāk. Latvijas izlases sastāvā Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs ir 34 sportisti 13 sporta veidos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!