Foto: AP/Scanpix
2012.gada Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā otrdien no D grupas iekļuva Anglijas futbola izlase, kas priekšsacīkšu pēdējā spēlē ar 1:0 (0:0) pieveica Ukrainu.

Tādējādi no EURO 2012 izstājušās abas rīkotājvalstis Ukraina un Polija. Par otru ceturtdaļfināla dalībnieci no D grupas kļuva Francija, kas gan pēdējā mačā ar 0:2 zaudēja Zviedrijai, kas pirms tam bija zaudējusi teorētiskas iespējas pakāpties augstāk par pēdējo vietu grupā.

Anglijai uzvaru un vietu ceturtdaļfinālā nodrošināja Veina Rūnija gūtie vārti. Rūnijs diskvalifikācijas dēļ izlaida pirmās divas EURO 2012 spēles, bet tagad atgriezās sastāvā un uzreiz izcēlās ar vārtu guvumu.


EURO 2012 laikā pēc katras spēles izvēlies savu Spēles Zvaigzni un nobalso! $t1='ukraina'; $t2='anglija'; include("/www/htdocs/sport/includes/projects/euro2012/delfistar/bestplayer5.inc");?>

Tagad EURO 2012 ceturtdaļfinālā Anglija kā D grupas uzvarētāja tiksies ar Itāliju, bet Franciju gaida duelis ar pašreizējo Eiropas čempioni Spāniju. Citos ceturtdaļfināla pāros Čehija tiksies ar Portugāli, bet Vācija – ar Grieķiju.

Komandas ļoti aktīvi aizvadīja visu maču priecējot futbola līdzjutējus ar skaistu sniegumu. Ukraina maču iesāka bez savas lielākās zvaigznes Andreja Ševčenko, kurš tomēr nebija pilnībā atlabis pēc ceļgala savainojuma. Tomēr arī bez Ševčenko ukraiņi ar pirmajām minūtēm vairāk kontrolēja bumbu un aktīvāk uzbruka. Vairāki ukraiņu sitieni bija pāri vārtiem vai arī tos bloķēja angļu aizsardzība.

22.minūtē pēc angļu kļūdas laba iespēja bija Gusevam, taču viņa sitiens arī bija pāri vārtiem, bet tad ar diviem momentiem atbildēja angļi – Džerards un Rūnijs savas iespējas neizmantoja. Līdz pat pārtraukumam abas komandas aktīvi uzbruka, tomēr ļoti labas iespējas neveidojās ne vienai, ne otrai izlasei.

Otrais puslaiks neveiksmīgi iesākās mājiniecei Ukrainai, kas 48.minūtē ielaida vārtus. Pēc stūra sitiena ukraiņi izsita bumbu no soda laukuma, to labajā malā uztvēra Džerards, kurš apspēlēja savu pretinieku un izdarīja centrējumu. Bumba trāpīja diviem ukraiņu aizsargiem, abas reizes mainīja lidojuma virzienu, kam gatavs nebija Ukrainas vārtsargs – Pjatovs bumbu neatsita, bet pie tālā staba viens pats bija Rūnijs, kurš tādu iespēju garām nelaida.

Ukrainas futbolisti pēc vārtu zaudējuma vēl aktīvāk devās uzbrukumā, jo viņiem mačā vajadzēja tikai uzvaru. Taču angļi 54.minūtē varēja sodīt Ukrainu par aizraušanos ar uzbrukumu, tomēr Rūnijam nepietika spēka, lai no centra vienatnē aizskrietu līdz Pjatova sargātajiem vārtiem. Ukrainas aizsargi noķēra Rūniju un atņēma viņam bumbu, neitralizējot bīstamo momentu.

61.minūtē Miļevskis palika nepiesegts vārtu priekšā un no pāris metriem ar galvu sita bumbu pāri vārtiem, bet 62.minūtē Angliju glāba jau tiesnešu brigāde. Ukrainas pretuzbrukumā Devičs soda laukumā apspēlēja vārtsargu, izdarīja sitienu un bumba pa gaisu lidoja vārtos, bet to no vārtiem izsita Terijs. Tiesneši vārtu guvumu nefiksēja, lai gan bumba pilnībā bija šķērsojusi vārtu līniju...

Komandas aktīvi turpināja uzbrukt praktiski līdz pat mača beigām, un 68.minūtē Pjatovs fantastiskā lēcienā glāba Ukrainu pēc Ešlija Koula sitiena. Pēc brīža laukumā devās ukraiņu lielākā cerība Ševčenko, tomēr pieredzējušais uzbrucējs atlikušajā laikā pie iespējām pat īsti netika. Pēdējās minūtēs ukraiņu ofensīvu angļi veiksmīgi atvairīja, droši spēlējot "otrajā stāvā" un neļaujot mājiniekiem saasināt spēli ar centrējumu palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!