Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Futbola federāciju asociācija (UEFA) pieņēmusi lēmumu šovasar gaidāmajā Eiropas čempionātā, kas notiks Francijā, un arī nākamsezon Čempionu līgā izmantot vārtu līnijas tehnoloģiju.

UEFA izpildkomiteja izlēmusi piešķirt maču tiesnešiem lielāku tehnisko atbalstu augstākā līmeņa sacensībās, taču vēl nav zināms, kas būs pakalpojuma sniedzējs.

Vārtu līnijas tehnoloģiju plānots ieviest arī UEFA Eiropas līgā, sākot ar 2017./18. gada sezonu.

UEFA prezidents Mišels Platinī, kurš saņēmis astoņu gadu diskvalifikāciju, ilgstoši bija pret vārtu līnijas tehnoloģijas ieviešanu.

"Tā mums palīdzēs. Tā ir daļa no pasaules, kurā dzīvojam. Tā izkliedēs jebkādas šaubas par to, vai vārti tika vai netika gūti," norādīja UEFA ģenerālsekretārs Džanni Infantīno.

Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) izmantoja "GoalControl" sistēmu 2014. gada Pasaules kausa izcīņā. Šo Vācijas kompāniju un britu "Hawk-Eye" sistēmu izmanto daudzās Eiropas vadošajās futbola līgās - Anglijas premjerlīgā, Vācijas bundeslīgā, Itālijas A sērijā un Francijas augstākajā līgā.

Zīmīgi, ka 2012. gada Eiropas čempionātā mača tiesneši vienai no turnīra saimniecēm Ukrainai neieskaitīja vārtu guvumu, kad bumba šķērsoja vārtu līniju mačā pret Angliju, kurā ukraiņi zaudēja ar 0:1.

Kā zināms, pirmo reizi Eiropas meistarsacīkstēs piedalīsies 24 valstsvienības, kas ir sadalītas sešās apakšgrupās, pa četrām komandām katrā.

Šī gada Eiropas čempionāta finālturnīrs notiks desmit dažādās Francijas pilsētās, bet sacensību fināls notiks slavenajā "Stade de France" stadionā Parīzē, kur notika arī 1998. gada Pasaules kausa zelta mačs.

Pašreizējā Eiropas čempione futbolā Spānijas izlase savu titulu aizstāvēs, vispirms spēkojoties tā sauktajā nāves grupā, kur vēl spēlēs Turcija, Čehija un Horvātija. Tikmēr gana principiāls duelis būs B apakšgrupā, kur viena no sacensību galvenajām favorītēm Anglija sacentīsies ar Velsu. Šajā grupā spēlēs arī Slovākija un Krievija.

Principiāli dueļi neizpaliks vēl citās apakšgrupās, piemēram, C grupā, kur Vācija atkal spēkosies ar Poliju. Šajā apakšgrupā spēlēs arī Ziemeļīrija un Ukraina. Savukārt A apakšgrupā kopā ar mājinieci Franciju cīnīsies Rumānija, Albānija un Šveice, kamēr E apakšgrupā tiksies FIFA ranga līdere Beļģija, Itālija, Zviedrija un Īrija. F apakšgrupā vienkopus cīkstēsies Portugāle, Islande, Ungārija un Austrija.

Kā zināms, Latvija palika Eiropas meistarsacīkšu kvalifikācijas turnīra A apakšgrupas pēdējā, sestajā, vietā, desmit mačos piecreiz cīnoties neizšķirti un piecas reizes piedzīvojot neveiksmi.

Eiropas čempionāta finālturnīrs notiks no 2016. gada 10. jūnija līdz 10. jūlijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!